Vattenfall i Jämtland: Ristafallet, Tännforsen och Hällingsåfallet

Posted on

Tre vattenfall i Jämtland och vattenmassor och fallhöjd att hänföras av. Här är några praktiska tips om Ristafallet, Tännforsen och Hällingsåfallet.

Under sommaren 2020 lyckades jag pricka in tre vattenfall i Jämtland, det ena maffigare och mer storslaget än det andra. Vissa delar av Sverige har verkligen en natur som är värd att köra omvägar för eller ha som get slutmål.

Vattenfall i Jämtland Tännforsen
Så här glad blir jag av naturens storslagenhet

Tre vattenfall i Jämtland

Varför Jämtland fick tre av Sveriges största vattenfall och många andra län knappt ett endast ett kan tyckas orättvist men också väldigt praktiskt. På så sätt kan flera av dem besökas under en och samma resa i Jämtland. Håll till godo – här kommer de:

Ristafallet utanför Åre i Jämtland

Ristafallet, eller Glupafallet som det för mig är mer känt som, ligger 17 kilometer innan Åre. Glupafallet är det vattenfall som Birk och Ronja Rövardotter med nöd och näppe lyckas undkomma. När de kravlar upp på en sten framställs det livsfarliga vattenfallet som gigantiskt, åtminstone är det så mina barnögon minns det. I verkligheten är fallet 14 meter högt. Jag var förvarnad att det inte skulle vara så storartat som i filmen, annars hade jag nog blivit besviken.

Med rätt förväntan var Ristafallet fint att få se. Det går att komma riktigt nära och enligt uppgifter under vissa perioder av lågvatten gå ned och bada där fallet slår ned. Det vore häftigt att stå bakom själva fallet och inbilla mig att jag är i en tropisk regnskog i 30 graders värme.

Praktiskt om Ristafallet: Det finns camping med stugor och flera husvagnsbilsplatser. En mindre slant tas för parkering och det finns även en kiosk.

Vinkel: Ses i princip rakt framifrån

Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Större delen av Ristafallet
Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Ristafallet nedströms
Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Lite folk när vi var där men ingen trängsel
Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Mycket vatten trots att den större vårfloden redan passerat
Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Härifrån skymtar Ristafallet, det går att bo med husvagn/husbil precis i närheten
Vattenfall i Jämtland Ristafallet
Några av stugorna vid Ristafallet

Tännforsen är Jämtlands mäktigaste vattenfall

Tännforsen ligger utanför Duved, 22 kilometer bortanför Åre. Tännforsen går att beskåda från minst tre platser, uppe vid fallets kant, i mitten och nedanför vid fallets fot. Jag gick aldrig ned till lägsta punkten (gör om, gör rätt nästa gång) och inser att det nog är därifrån de coolaste bilderna (och vyerna) går att få.

Tännforsen är det häftigaste vattenfallet i Jämtland enligt mig. Vattnet fullkomligt vräker fram, kraften går inte att undgå. Det syns inte minst där vattnet rinner vidare i Våmviken.

Praktiskt om Tännforsen: Finns ett gäng parkeringar (osäker på avgift) samt bänkar för matsäck och grillning. Ett gammalt hus finns för den som vill dra igång lite bussiness.

Vinkel: Ses från dess högra sida i färdriktningen

Vattenfall i Jämtland Tännforsen
Det går inte att missa fallet av flera anledningar
Vattenfall i Jämtland Tännforsen
Tännforsen i sin övre del
Fint eller hur!
Tännforsen när den rinner vidare
Vattenfall i Jämtland Tännforsen
Tydlig karta med de olika platåerna att se forsen ifrån
Vattenfall i Jämtland Tännforsen
Det öde huset, sugen på att köpa?

Hällingsåfallet i norra Jämtland

Besöket i Hällingsåfallet tog mig tillbaka till Viktoriafallen i Zambia. Både där och i Hällingsåfallet bildas en regnbåge när solen skiner på vattendisen som bildas av det forsande vattnet. Otroligt snyggt!

Hällingsåfallet är det vattenfall som ligger mest avsides i norraste Jämtland nästan vid norska gränsen. Fallet går rakt ned i en 800 meter lång canyon och naturen visar återigen sin kraft. Fallet går att se från flera håll och även detta går att komma riktigt nära.

Praktiskt om Hällingsåfallet: Nås via en grusväg som slutar med en vändplan. Grillplats finns samt karta med info. Efter en kortare promenad nås fallen, även tillgängligt för barnvagn och rullstol som jag minns det.

Vinkel: Rakt ovanifrån (bro över kanten) samt längs sidorna av canyonen finns stigar att gå längsmed.

Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Hällingsåfallet i profil och dess efterföljande canyon
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Dubbelt upp!
Victoriafallen, nästan samma sak, eller hur?!
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Bron över vattnet uppströms. Bra anpassat för hjulburna.
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Den här bilden är så oklar för mig, vet inte ens i vilken vinkel jag tagit den men cool blev den.
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Hällingsåfallet nedströms
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Delar av promenadstråken längs med canyonen
42 meter häftigt vattenfall
Vattenfall i Jämtland Hällingsåfallet
Glad för allt jag får uppleva

Vattenfall i Jämtland – praktiska tips

Välj tid på dygnet

Ett besök under senvår och försommar går att göra nästan dygnet runt pga det nattliga ljuset, men dagarna är långa även under tidig vår. Det är öppet dygnet runt och finns inga grindar eller öppettider så vill du ha fallet för dig själv så välj en udda tid på dygnet. Är du fotonörd kan det också finnas anledning att kolla upp i vilket väderstreck fallet ligger för att slippa (eller få om så önskas) motljus.

Åk till vattenfallen under olika årstider

Högvatten eller lågvatten. Purfärskt eller fruset. Nyspruckna löv eller i höstens alla färger. Att åka till de olika vattenfallen i Jämtland ger helt olika upplevelse beroende på när på året vistelsen sker. När Eiffeltornet är sig likt alldeles oavsett är dessa vattenfall i Jämtland en ny upplevelse varje gång.

Tännforsen så som det kan se ut om vintern: Foto Sara Rönne

Kläder efter vattenmängd

Om det är lågvatten kan det finnas chans på bad eller att komma väldigt nära fallets botten. (Välj det säkra före det osäkra tack!) Är det däremot vårflod och högvatten kan det bli rejält med stänk och vattendis som blöter ned det mesta. Poncho kan komma till användning.

Kom ihåg myggmedel

Låt inte de enerverande myggorna förstöra upplevelsen. De kan finnas i triljoner vid vattendrag.

Vilket vattenfall i Jämtland är störst, bäst och vackrast?

De är väldigt olika och har alla sina fördelar. Ristafallet går att komma nära. Tännforsen är störst och det mäktigaste enligt mig. Hällingsåfallet däremot är bland de högsta i Sverige och canyonen som vattnet rinner ut genom ger coola effekter. Min röst faller nog ändå på Tännforsen och jag hoppas jag får möjlighet att besöka det någon vinter, det tror jag är riktigt coolt.

Här är alla mina inlägg om Jämtland och några fler vattenfall i Norrland jag kan tipsa om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *