Victoriafallen i bildregn

Posted on

Victoriafallen – ett av världens största vattenfall. Dånande vatten, dis som syns på flera kilometers håll och en närhet som gör dig blöt in på bara skinnet. SÅ storslaget och ståtligt.

Det är som att Afrika ska vara värst med allt, där duger det inte med att vara lagom. Se bara på syrsan längre ned, den skulle äta svenska gräshoppor till frukost. Victoriafallen är 108 meter vid högsta punkten, 1,7 km och är en del av Zambezifloden och delas av Zambia och Zimbabwe. Tillsammans med Iguazufallen i Sydamerika och Niagarafallen i Nordamerika tillhör det världens största vattenfall.

Ni vet när man längtat efter något i flera år och nästan skuttar fram till grinden för att få komma in i nationalparken för att få sig en skymt av det åtråvärda. Så var det men mitt tålamod skulle prövas. Det fanns ett problem. Jag sa ja till att ta en selfie med en överexalterad besökare utanför. Det visade sig att det inte bara var en kvinna. Hon tillhörde en busslass och jag var fast. Alla ville ha en selfie. Så jag log tålmodigt, kände mig som en besvärad kändis. Kom till slut loss. Det visade sig senare när vi gick uppströms att busslassen var Frälsningsarmén som spelade in en klassisk musikvideo…

Victoriafallen – jag är här nu!

Vi kom in. Möttes av mängder av babianer. Nyfödda som hängde på magen och snuttade, ungdjur som busade och en och annan ståtlig hanne som vankade fram som om de ägde hela vägen. Ned för en gång och plötsligt så uppenbarade sig fallen och känslan är tydlig: Jag är här nu.

Fallet är mäktigt. Massivt. Fallhöjden gör att det stiger ett dis av vatten och det känns som att det duggar från alla håll. Trots att vi var där under lågvatten var det helt oundvikligt att inte bli blöt. Hur mycket går att välja men vill en få bra vyer är mer eller mindre dyblöthet bara att acceptera. Kameralinsen behövde titt som tätt torkas och kameran all övrig tid hållas gömd. Jag kan bara föreställa mig hur det är under högvatten.

Fallet talar bra för sig själv. Så här kommer ett bildregn:

victoriafallen

img_5598

img_5628

img_5632

img_5615

img_5636

img_5660

img_5667

Det finns mycket jag vill förtälja om dessa makalösa fall, så mycket att det inte får plats i ett enda inlägg. Framöver kommer ett eget inlägg om Devil’s pool, en film med ett vårskrik och ett fullpackat inlägg med praktiska info och tips för den som har ambitioner om att någon gång åka dit.

Afrikaexpert!

Det är inte varje dag jag blir kallad Afrikaexpert men efter besök i sju länder och totalt 6 månader i regionen så inser jag att jag har förvärvat en del kunskap. Toppafrika ordnar resor till Afrika och har på sin Afrikablogg samlat åtta Afrikaexperters favoriter. Resa medvetet.se är en av dessa. Yey! Jag tipsar om mitt paradis på Zanzibar och favoritdyn i Namibia.

16 thoughts on “Victoriafallen i bildregn”

    1. Haha, jag förstår att du inte uppskattar mitt val av bilder till detta inlägg! 😉 Jag hade hellre haft en inzoomat drönarfoto på mig och 20 klängande frälsningsarmédamer 🙂

  1. Åh vad roligt att du anses som Afrikaexpert! Och hjälp så vackert. Det här är helt klart på min bucket list om jag någon gång skulle råka bli rik. 🙂

    1. Ja expert är ju inte helt fel 🙂 Då ska jag önska mig vid nästa stjärnfall att pengar regnar ner över dig så du får åka dit!

  2. Det er så fint der! Victoriafallene må man rett og slett se med egne øyne for å innse hvor flott det faktisk er. Jeg har vært der i september to ganger, og da var det lite vann sammenlignet med hva det kan være på andre tider av året, men det var virkelig imponerende likevel.

    1. Ja, som jag förstått det så har alla vattennivåer sin charm och det går att göra olika saker beroende på når en åker dit. Kul att Du oxå gillar det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.