Vismer nr 4 är på väg – hur sjukt är inte det? Gravid utan IVF!

Posted on

Pang på: Jag är gravid! Vi väntar oss ett barn i slutet av sommaren. Den här gången utan IVF-hjälp – hur är det ens möjligt?

Det tog många veckor innan glädjen var större än lättnaden och chocken. Jag blev absolut glad men det tog rätt lång tid att ta in hela grejen. Att helt plötsligt med stor sannolikhet kunna räkna bort allt jag varit allra mest rädd och orolig för. Att gå igenom en lång period av ovisshet igen. Att behöva fundera på hur mycket pengar vi vill lägga på behandlingar. Att inte veta när vi ska ge upp och ”bara” vara tacksamma för att vi fick ett barn. Att gå igenom en berg-och-dalbana i tvåveckors-intervaller. Lättnaden över att inte behöva genomleva det var en större känsla i början.

Det känns sjukt och fantastiskt och mirakulöst och fabulöst!!

En till sån här liten älskade är på väg!

Gravid på egen hand efter IVF-behandling

På efterkontrollerna efter Vismer den tredje var min barnmorska oerhört tydlig med att skydda sig var viktigt efter första graviditeten. Även om jag har vänner som först kämpat länge för att få barn och sedan tätt inpå blivit gravid igen skrattade jag lite för mig själv och tänkte: ”Men fattar du inte, vi blir inte med barn lätt. Vi kan ligga hur mycket som helst oskyddat, det ger ingen utdelning.”

Pytsan, min barnmorska visste vad hon snackad om och vi får ställa oss till gruppen som hade lättare att bli gravid andra gången. Har frågat barnmorskor och googlat – det finns ingen forskning som stödjer att det skulle vara lättare att bli gravid andra gången. Det är som med allt annat, olika för alla!

Med första barnet försökte vi i två år varav fyra IVF-insättningar. Med andra hann vi knappt ens börja försöka och den gången det tog sig låg vi långt senare än optimalt tillfälle. Om någon nu (det finns ändå rätt många har jag märkt) tänker ”Exakt, slappna av så funkar det, det är när man försöker för mycket som det inte går” så vill jag vänligt men bestämt informera om att det inte finns någon forskning som stödjer att ”rätt tankar eller avslappning” skulle spela en avgörande roll för om en blir gravid eller inte. Och då tillhör jag ändå gruppen människor som tror på att tänka positivt och har så gjort under de två åren vi försökte med barn nr ett. Det hjälpte inte.

Många positiva tankar här. Redo för en insättning, kommer inte ihåg vilken i raden.

Med syskon som drivkraft

När vi började prata om vi ville ha ett barn till efter Elton var min drivkraft totalt annorlunda mot första gången. Då ville jag ha barn av egoistiska skäl. Jag ville leva ett liv med barn. För min skull. Nu ville jag ha barn för Eltons skull. Syskondrivkraften var minst lika stark men den var något annat än min egoistiska. Nästan starkare på något sätt och när jag sett framför mig hur vi skulle kämpa oss igenom behandlingar så har jag hela tiden tänkt att det är för Eltons skull vi gör det här, inte för vår.

Kusiner, kunde lika gärna varit syskon – så fint!

När ska vi resa då???

Ja, förutom att en viss pandemi står i vägen flyttas de möjligheterna fram ytterligare. Elton kommer få ett syskon när han är sisådär 1 år och 9 månader. Det gör att vi får goda chanser att spendera mycket tid utomlands de närmaste fem åren eftersom de är tätt födda och skolplikten kommer börja gälla ganska sent. Det blir ingen lång Vietnamresa hösten 2021/vintern 2022. Kanske ändå inte varit möjligt men nu är det definitivt borträknat. När andra börjar resa runt om i världen i sommar och höst då får jag fortsätta njuta av Sverige och trolla med knäna för att skapa bra inlägg. Klagar inte, ett barn till klår flera års resor och vår tid av resor kommer.

Redo för resa med Vismer den tredje

Hur känns det nu?

Bara bra! Senaste månaden har jag funderat var och varannan dag om jag ens är gravid. Så obemärkt passerar denna graviditet just nu. Jag (så tråkigt att inte kunna säga vi pga pandemin) var på rutinultraljudet här om dagen och ja, det finns en till synes frisk person där inne.

Jag klurar en del på hur mycket och länge jag vill vara föräldraledig. Jag älskar mitt jobb, tycker om stimulansen och vara i en loop. Å andra sidan, mest troligt min sista föräldraledighet. Å tredje sidan. Jag hoppas ju på en långresa med båda två såsmåningom så jag kommer få min beskärda del av föräldraledighet anyway. Jag är lite orolig för en höst och vinter om vi fortfarande lever i hårda restriktioner och att jag ska vara förpassad till hemmet och ett fastklistrat barn. Listan av dokumentärer jag vill se är dock lång, jag kommer nog fylla min tid med diverse andra projekt och den här bloggen skulle ju må utmärkt av lite facelift och bakom-kulisserna-arbete.

I taggen Lill-Visse finns alla tidigare inlägg på temat gravid och föräldraskap.

2 thoughts on “Vismer nr 4 är på väg – hur sjukt är inte det? Gravid utan IVF!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *