Vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka? Går det ens att stötta det lokala?

Posted on

Vilka aktörer tjänar pengar på turismen i Sri Lanka? Några tankar om i vems fickor mina Sri-lanka-pengar hamnat under vår resa.

Många resenärer, inklusive jag själv, strävar efter att resa så att en kommer nära lokalsamhället. För mig är det en del av den stora behållningen med att resa att uppleva den autentiska kulturen och samtidigt bidra ekonomiskt till de platser vi besöker. Men det är inte alltid enkelt att veta vart pengarna faktiskt tar vägen. Under vår resa i Sri Lanka spenderade vi över 100 000 kronor på plats, men en fråga låg ständigt och gnagde: Vem får egentligen del av de pengar vi lägger på turismen?

Vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka?

När jag bokade boenden, valde aktiviteter och åt på restauranger funderade jag ofta på hur stor del av mina pengar som når de jag möter och hur mycket som hamnar i ägarnas fickor, oavsett om de är lokala ägare eller utländska ägare. Exempelvis gick kostnaden för ett dagspass på Marriott knappast till lokalbefolkningen annat än de anställdas löner och möjligen lite skatter. Resten lär ha gått rakt till de amerikanska aktieägarna. På två av de fräschaste och mest originella ställena som vi besökte visade det sig att en av ägarna var italienare, en annan australiensare. Jag funderade i liknande banor för surfskolorna som ser så småskaliga ut, men hur vet jag att det inte är en person som äger dem allihopa?

Matlagningskurs i hemma-hos-miljö, det kändes åtminstone som att pengarna gick till den familjen

Det som jag med hyfsad säkerhet vet gick till invånarna var det jag spenderade på småinköp – en kopp te här, en färsk frukt där. Men i det stora hela kändes det som småsummor jämfört med vad vi lade på boende och större aktiviteter. När jag tittade närmare på vilka som ägde de hotell vi i huvudsak bodde på såg bilden ut så här:

  • Ett hotell med en tysk ägare i samarbete med en lokal partner.
  • Ett annat ägt av en sri lankes som tidigare varit investerare.
  • Ett tredje av en lokal ägare som även arbetade i försäkringsbranschen.

Det blev tydligt att de större investeringarna oftast låg hos kapitalstarka individer, både lokalt och internationellt. Det var sällan de ekonomiska fördelarna fördelades till arbetarklassen eller de mest utsatta grupperna i samhället.

vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka
Chill Bay där vi bodde mest, ägs av en tyska med en lokal partner
vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka
Lawrence house, ägs av lankes verksam i försäkringsbranschen
vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka
Villa Eden i Ella, ägs av lankes som tidigare arbetat som finansman/investerare

Same same but different i Sri Lanka och alla världens länder

Ju mer jag tänkte på det, desto tydligare blev det att detta inte bara är ett fenomen i Sri Lanka. Även hemma i Sverige är det sällan småföretagare eller lokala entreprenörer som äger hotell och stora turistanläggningar. De som redan har resurser kan investera mer och därmed tjäna mer, medan de anställda i många fall bara får sin lön – och ofta inte mycket mer än så. Att det är så är inte så konstigt, ägare tar också risker som de självklart ska ha betalt för. Och i samhällen där ojämlikheten är stor, blir också klyftorna i detta ännu större.

Transparens saknas för att veta vem som tjänar pengar på turism i Sri Lanka

Den röda tråden, oavsett Sri Lanka, Sverige eller annat land, är att det är en stor utmaning för resenärer som vill göra medvetna val när bristen på tydlig information är så stor. Det är svårt att få insyn i vem som äger verksamheter och var pengarna hamnar. Ägarskap och var bolaget är registrerat och därmed ofta betalar skatt är sällan något som lättillgängligt framgår på en webbplatserna för hotell, restauranger eller andra verksamheter inom turism. Om det vore obligatoriskt att redovisa ägarförhållanden och skatteinformation skulle det bli mycket enklare för resenärer att välja aktörer som bidrar till lokal utveckling. Det måste vara lätt att välja rätt som jag brukar säga.

I min lokala blomhandel råder det ingen tvekan om ägarskapet, blir glad varje gång.

Vad kan vi göra för en mer rättvis ekonomisk fördelning inom turism?

Det är inte enkelt att som enskild turist försäkra sig om att ens pengar hamnar ”i rätt fickor”. Men vi kan putta utvecklingen några få steg framåt genom att ställa frågor, prioritera småskaliga verksamheter när det är möjligt och kräva mer transparens från företag inom turismsektorn.

Hur tänker du kring detta?

  • Gör du aktiva val för att stötta lokalbefolkningen när du reser?
  • Vilka strategier eller lösningar tror du skulle underlätta för resenärer att bidra till en mer rättvis turism?

Att skapa en hållbar och rättvis turism kräver både medvetenhet och engagemang – och kanske en viss grad av förändring i hur branschen fungerar. Men det är en diskussion värd att ha, både för resenärerna och de samhällen som lever av turismen.

Så, vem tycker du borde tjäna pengar på turismen i Sri Lanka? Är det alltid önskvärt att det blir så nära lokalsamhället som möjligt eller går bilden att nyansera och komplicera?

Här finns alla inlägg på temat pengar, andra inlägg om Sri Lanka och alla inlägg från vår långresa 2024

2 thoughts on “Vem tjänar pengar på turismen i Sri Lanka? Går det ens att stötta det lokala?”

  1. Inspireras av ditt sätt att tänka och försöka gynna lokalbefolkningen och kvinnor om det är möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *