Att göra i Arizona – Mäktig natur och amerikanskt kulturarv

Posted on

Det vi valde att göra i Arizona och några ytterligare tips på hur en semester i Arizona kan spenderas. Grand Canyon har sällskap av mycket mäktig natur.

Under vintern 2022 åkte jag och min man och våra två små barn till Kalifornien och Arizona. Kali för att det är så underbart och superhärligt att vara där och AZ för att vi har vänner som bor där och för att jag ville uppleva Grand Canyon.

Arizona är en spännande delstat. Den ligger mellan Kalifornien och Texas, två väldigt olika delstater rent värderingsmässigt och inrikespolitiskt, vilket skapar en spännande mix. Delstaten har delar av USAs mäktigaste natur och landets femte största stad Phoenix.

Här körde vi under vår roadtrip i Kalifornien och Arizona

Det vi valde att göra i Arizona – american life och storartad natur

Det här är vad vi valde att göra i Arizona samt några extra tips som min resebloggskollega Helena/Ohdarling upplevt. Hon är en av de bästa rese/naturfotograferna jag vet så hennes inlägg är värda att kolla in bara för det.

De milsvida sanddyner North Algodones Dunes

Vi körde från San Diego i Kalifornien till Prescott i Arizona och försökte undvika de allra största highwaysen. Erik fick för sig att vi skulle spana in något som han tyckte såg intressant ut och det visade sig vara en fullträff. Evighetslånga sanddyner fyllda av entusiaster som körde cross och fyrhjuling i de böljande sanddynerna som förändras av väder och vind. Likheterna med svenska fjällen och skoteråkning var slående. Sanddynerna North Algodones Dunes och ligger visserligen inte i Arizona utan en dryg timme från delstatsgränsen

Vackert landskap vid North Algodones Dunes
Att göra i Arizona
Böljande och vackert
Två fordon som tar turister på turer bland sanddynerna
Trailarna med glada entusiaster
Notera det oerhört långa tåget i mitten av bilden

Vägkrogen Stanford Inn i Salome

En av våra roadtripluncher åt vi på den spexiga vägkrogen Stanford Inn i Salome. Maxat inredd, god mat och intressant att kolla på vilket folk som rörde sig i området. Poppis bland motorcyklister bland annat Denna vägkrog var speciell på många sätt.

Inredningen med tydligt budskap
Att göra i Arizona
Allt var lite kaos. Matlucka, beställningsdisk, kaffekokande och plats att ställa undan disk
Amerikanske eller hur?
Snygga skyltar i hörnet
Att göra i Arizona
Sötpotatispommes och burgare med svamp och avocado

Amerikanske lokalhistoria i Prescott downtown

Vi bodde hos våra vänner i Prescott, en stad med drygt 40 000 invånare och en ganska enkel men mysig stadskärna. En av våra eftermiddagar spenderade längs gågatan och stadens utmärkande platser. Längs Courthouse Plaza finns t.ex. Matts Salon som är en pub/restaurang där känslan av att resa i tiden är påtaglig. Välkommen till Western. Lite längre ned på gatan finns Prescott Western Heritage Center som ger en väldigt fin inblick i livet som varit i såväl Prescott som andra amerikanska städer.

Prescotts tidslinje vid Courthouse Plaza
Saloonen som måste få sig en kik
Att göra i Arizona
Backa 150 år och föreställ er livet här då
Presentbutik med alla sorters skyltar
Att göra i Arizona
Prescott Western Heritage Center berättar om historia och den lokala kulturen
En enarmad bandit back in the days
Kolla in det här hantverket!

Constellations Trails

Gemensamt i vårt sällskap är att vi alla uppskattar att vandra så en förmiddag gjorde vi en kortare vandring i udda och vacker natur. Några kilometer bland stora stenblock i häftiga formationer i strålande sol. Mycket mysigt och precis lagom. Constellations Trails är en av många Recreation areas i Prescott och ligger 20 minuters bilkörning norr om city.

Familjen Vismer redo för en kortare vandring
Att göra i Arizona
En vandring där det gick att gå runt, det uppskattas!
The gang! Våra två amerikanska vänner till häger och deras vän samt Erik och E.
Stenigt och lagom utmanande
Att göra i Arizona
Så vackert!
På den här bilden finns en siluett av ett ansikte på en liggande amerikansk ursprungsbefolkning, ser du den?
Några var mer vildsinta än andra trots 70 år.
Att göra i Arizona
Hur fint som helst!

Grand Canyon

Mäktig natur är dess förnamn efter en hint vad canyonen har att erbjuda från kanten vill jag bara vandra ner och se mer, från andra vinkar och med andra perspektiv. Tveklöst värt ett besök men också hypat till tusen så lagom förväntningar tror jag är bäst. Om vårt besök i Grand Canyon har jag skrivit ett eget inlägg.

Att göra i Arizona
Vackert så det förslår i Grand Canyon
Imponerande naturkraft
Att göra i Arizona
Längs där nere rinner Coloradofloden

Mer att göra i Arizona

Upper Antelope Canyon

I norra Arizona finns en smal och djup canyon som besökare kan gå in och som jag förstått det görs det i grupp tillsammans med guider. Jag har själv inte varit där utan detta är ett av de där tipsen som Helena står för och såklart även fotat så vackert att det känns som att jag är där. Kolla in hennes inlägg här.

Att göra i Arizona
Upper Antelope Canyon med riktigt häftigt ljus. Foto av Helena Gunnare

Horseshoe Bend

Tio minuters körning från canyonen finns Horseshoe Bend som är en stor kurva i Coloradofloden som vattnets erosionskraft skapat under miljoner många år. Det är en bit (drygt en kilometer) att gå från parkering till platån och därifrån tar de flesta den berömda bilden av när en flod rundar en pelare i mitten i 270 grader. Även detta har Helena skrivit om.

Att göra i Arizona
Horseshoe Bend, Coloradofloden. Foto av Helena Gunnare.

Phoenix

Vi var inte sugen på storstad när vi var i Arizona så planerade aldrig in att åka till Phoenix men det är klart att en miljonstad har stort utbud på olika saker att göra i Arizona utöver den storstadspuls som ges.

Det var några idéer på vad som finns att göra i Arizona med fokus på natur och lite kulturarv.

Här är alla inlägg från USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *