Grand Canyon i USA – Värt ett besök under lågsäsong?

Posted on

Besöka Grand Canyon i USA, är det värt och gör det sig bäst under hög- eller lågsäsong? Några bilder av naturens kraft får tala för sig själv.

Grand Canyon. Så magiskt, maffigt och majestätiskt att det borde klassas som ett av naturens underverk. Eller ger en sådan beskrivning helt orimliga förväntningar som sedan inte går att leva upp till?

Grand Canyon USA Lågsäsong
Naturens underverk att skapa detta.
Kan du se Colorado River på denna bild?
Grand Canyon USA Lågsäsong
Väldigt härligt att vara där!

Besöka Grand Canyon under lågsäsong

Vi besökte Grand Canyon i Arizona i mars. Det är lågsäsong så det var inga horder av människor på kö för att ta en selfie framför utsikten. Skönt såklart. Vädret i mars och många andra månader då det inte är sommar kan ju vara lite mer oberäkneliga och ostadiga. Det kan vara både soligt och molnigt och varmt och kyligt. Vi hade nog lite tur med vädret, men så är det ju med lågsäsong. Det är med andra ord en fördel att vara lite flexibel med dagarna om det är möjligt för att välja den dag med bäst chans för god sikt, annars faller ju halva poängen med att åka dit. För mig är lågsäsong ofta värt ett besök just för att naturen gör sig allra bäst lite andaktsfullt och lugnt snarare än hetsigt bland mycket folk.

Grand Canyon USA Lågsäsong
Skönt med lågsäsong och att vara ensam på en klippa
Mitt resesällskap och Barb som tar bilden.

Är Grand Canyon så häftigt som en tror?

Den frågan fick jag av flera. Svaret på den fråga beror såklart på ens egna föreställningar och förväntningar samt tidigare upplevelser av storslagen natur. Grand Canyon är häftigt och imponerande stort. Jag har stått framför hisnande utsikter förut och jag var förberedd på att det skulle vara storslaget. Jag blev inte golvad vilket jag tror beror på två saker. Dels att jag var förberedd, hade sett bilder, hade räknat med att det skulle vara hög wow-faktor så blev inte överraskad. Dels att Grand Canyon är så stor att den inte ens går att ta in samtidigt. Det går att blicka ut över den, föreställa sig hur lång det är till andra sidan och till botten. Men att ta in allt genom att stå och titta vid kanten är svårt. Jag tror det kräver helikoptertur och då är ju prisklassen en annan.

Grand Canyon USA Lågsäsong
Någon är lyckligt lottad och åker helikopter över massorna

Är Grand Canyon värt ett besök?

Vårt sällskap som bor två timmar därifrån sa att det var först när de vandrat ned i canyonen som den riktigt imponerade känslan hade infunnit sig. Vi hade inte möjlighet att gå ned denna gång, så jag får helt enkelt komma tillbaka. Min slutsats av det, och därmed min rekommendation är att den som vill åka till Grand Canyon också ska förbereda sig för att gå ned. Ha rätt kläder och vara i tillräckligt god kondition för att antingen gå ned och upp över dagen eller övernatta. Man måste inte vara i toppform för att palla men nog är det en vandring som sliter på knäna om en är otränad. Tänk att gå hela vägen ned och doppa handen i Colorado river där nere – häftig bucketlistcheck.

Grand Canyon USA Lågsäsong
Minst sagt sugen på att doppa tårna i det där vattnet. Colorado River.
Grand Canyon USA Lågsäsong
Distansen är häftig, men tänk att komma riktigt nära också, det hoppas jag blir möjligt en dag.
Hela vårt gäng är superglada över att vara där tillsammans.

Shuttlebus i Grand Canyon

Men med det sagt, det går fint att besöka Grand Canyon i USA utan att gå ner. Under de månader då minst antal personer besöker parken får bil köras längs kanten. Resten av månaderna finns det flera shuttlebussar som går i olika riktningar och stannar på flera ställen. Vi gjorde kanske fyra-fem stopp på en av rutterna och det tyckte jag räckte. Att täcka Grand Canyon ur varenda vinkel uppe från kanten tror inte jag ger så mycket.

Röda linjens shuttle bus

När är det bäst att besöka Gran Canyon i Arizona?

Jag skulle säga att det beror på vad en vill få ut, att det till stor del beror på dagens väder och att en behöver göra lite egen research för att avgöra när det är bäst att besöka Grand Canyon. Detta är några aspekter att väga in.

 • Mindre folk under lågsägong, mer under högsäsong
 • Shuttlebuss går under mellan- och högsäsong. Under lågsäsong kan bilen köras i större del av parken där bussen annars går.
 • Temperaturen kan vara riktigt kylig under vintern, men också väldigt het under sommaren. Kanske inte optimalt att gå ned i canyonen när det är som varmast.
 • Ju klarare väder desto bättre sikt, moln gör på ett sätt landskapet mer dramatiskt men blir svårare att fota när vissa partier blir väldigt mörka.
 • Öppettider på restauranger, merchbutiker och annan service kan variera över säsongerna
Grand Canyon USA Lågsäsong
Skuggor, skapar dynamik eller försvårar sikten?
Grand Canyon USA Lågsäsong
Det ser kallare ut än vad det var men när vi var där i mars fanns snö på vissa delar kvar

Kort fakta om Grand Canyon

Det här lite basfakta om Grand Canyon

 • Grand Canyon är nästan 45 mil lång, 1,6 km djup och som bredast tre mil.
 • Colorado river rinner längs ned i canyonen. Den är enligt utsago inte badvänlig pga iskall.
 • North rim, den norra kanten, är stängd under vintern vilket för 2022 innebär att den öppnar i maj. Södra är öppen året runt. Det kan vara bra att kolla upp inför ett besök i Grand Canyon under lågsäsong.
 • 2022 kostade ett inträde 35 USD/bil oavsett antal passagerare. Vissa dagar är parken öppen gratis. Inträdet går att lösa i parken men också köpas online innan eller genom de olika årskorten som finns för de flesta nationalparker i USA.
 • Grand Canyons webb innehåller mängd med information, läs mer där om öppettider, bussar, campingmöjligheter osv
Hermits Rest, en av ändstationerna med shuttlebussen
Stabil serviceanläggning med toalett och vatten.

En annan canyon värd ett besök finns i Namibia

En helt annan canyon, om än inte lika stor eller omtalad som Grand Canyon i USA ligger i Namibia. Ärligt talat så var den upplevelsen större men det kanske berodde på att jag då blev mer överraskad. Och för att utsikten varade under allt från första blick på morgonen, när jag duschade, badade och åt middag. Förväntningarna på Grand Canyon var större. Läs om Namibias canyon i inlägget om att besöka Fish River Lodge.

Namibias canyon som imponerade rejält

Här finns alla inlägg om Arizona och våra resor i USA

3 thoughts on “Grand Canyon i USA – Värt ett besök under lågsäsong?”

 1. Viktigt att tänka på om man ska gå ner i Grand Canyon och bo där är att det krävs tillstånd. Och de kan vara svåra att få.
  Men absolut värt det.
  Vi gick ner och upp på södra sidan (var i februari och norra sidan stängd) och bodde två nätter nere på campingen. Finns både stugor och tältplatser.
  Kan rekommenderas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.