Att se och göra i Tarragona i Spanien – tips på sevärdheter och aktiviteter

Posted on

Vad finns att se och göra i Tarragona? En härlig mix av antik historia, god spansk mat och fina stränder. Här finns sevärdheter och livliga gator, en stad med lite av allt.

Tarragona tillhör en av de där städerna som har lite av allt. En välbevarad stadskärna där historiens närvaro är stor, en modern och vibrerande stad och dessutom vackra stränder. Det här är en klassisk guide på vad som bland annat finns att se och göra i Tarragona.

Kort om Tarragona

Som en ett småsyskon till Barcelona ligger Tarragona 10 mil söder om en av Europas mest besökta städer. Det är lätt att hamna i skuggan till Barcelona. Tarragona visar sig vara en otroligt mysig stad och dess storlek är hanterbar för en weeknd. Det bor ca 130 000 invånare i Tarragona. Under Romarriket var Tarragona Iberiska halvöns viktigaste stad och 2016 och den kandiderade till att bli kulturhuvudstad 2016. Det är minst sagt en stad rik på historia och kultur.

Att se och göra i Tarragona

Här är några glimtar i bildformat om vad som väntar den som reser till Tarragona, längre ned finns varje tips i egen rubrik.

Se och göra i Tarragona
En vacker gata i de “modernare” delarna som leder ner till havet
Många fina detaljer i gatubilden
Se och göra i Tarragona
Rester från en svunnen tid och uppmålat hur det en gång såg ut
Se och göra i Tarragona
I gamla stan finns några sånna här lämningar
Se och göra i Tarragona
Det stora torget vid Gamla stan en stilla morgon
Silhuetten av en mänsklig pyramid
En av många stränder

Historiska saker att se i Tarragona

Historiska ting finns det gott om i Tarragona. Lämningarna från Romarriket är många och det känns att staden vilar på något stort.

Amfiteatern

Det är en välbehållen praktpjäs som står nere vid havet. För mig som har Gladiator som favoritfilm är alla storverk och påminnelser från den tiden något fascinerar mig. Det går att gå guidade turer för den som vill få en ännu djupare inblick i vad som skett där genom åren men det går också att besöka på egen hand.

Amfiteater Se och göra i Tarragona
Vackra, välbevarade skatt
amfiteater Se och göra i Tarragona
På dessa läktare har människor hejat och hurrat

Vandra i Gamla stans gränder

Tarragonas Gamla stan eller Part Alta är som många andra gamla stadskärnor. Trånga gränder och smala gator där det känns läskigt att möta en bil, franska balkonger med vildvuxen växtlighet och en och annan pensionärer som spanar på folk och sprudlande liv och rörelse nästan överallt.

Kuperat i Gamla stan
Färgstarka fasader
Vildvuxna och välskötta balkonger
Vatten, vatten, bara gammalt vatten

Katedralen

Jag passerade bara Katedralen ett flertalet gånger men gick aldrig in. Utsidan är välbehållen och snirklig så som en katedral bör vara och insidan lär vara pampig.

Guldtimme över katedralen
För litet objektiv för att fånga hela kalaser på bild
Några herrar och fruar

Klassiker att göra i Tarragona

Det finns ett gäng typiska saker att göra som dels utmärker Tarragona och dels utmärker Spanien. Jag är inte den som hoppar det klassiska, och ofta finns det en anledning till att det är just klassiker.

Ät tapas på ett torg

Du skola icke åka till Spanien utan att äta Tapas minst en gång om dagen. Vi åt en av våra bättre måltider på ett torg med ostbricka, laxtartar och räkor i vitlöksolja. I Tarragonga finns flera stora öppna torg där uteserveringarna öppnar upp sig. Jag kan inte riktigt avgöra om de kändes “turistiska” eftersom vi var där under lågsäsong samtidigt som flera pandemirestriktioner precis släpp så lokalbefolkningen var glada och passade på att fira ute.

Se och göra i Tarragona
Räkorna
Äta tapas i Tarragona
Godast ostbrickan jag ätit i mitt liv
Tapas i Tarragona
Lika delar enkelt och gott.
Torget (som det fanns bild på högre upp) fast under kvälltid.

Spana från Balcó de la Mediterránia

Medelhavets balkong ger en väldigt fin utsikt över en del av spanska kusten. I ena riktningen syns hamnen tågstation och lite industrier, i andra riktningen den fina amfiteatern. Här finns parkbänkar att vila på och folk att titta på.

Medelhavsbalkongen Se och göra i Tarragona
Trevligt värre en ensam morgon
Balkongen ligger på en höjd, nedanför finns järnväg och hamnen
Tarragona
Utsikten från samma plats åt andra hållet, till höger skymtar Amfiteatern

Gå längs Rambla Nova

Vid Balcó de la Mediterránia börjar Tarragonas stora huvudgata som går spikrakt lika Valhallavägen upp till en stor rondell där även busstationen finns. Rambla Nova är bred och biltrafik och gångtrafikanter slipper samsas eftersom de är separerade. Beroende på säsong, dag och tid på dygnet är vimlar av folk eller så är det mer stillsamt. Här finns shopping, monument, restauranger och fik.

Rambla Nova
En morgon när regnet låg i luften men aldrig föll. Statyn står vid balkongen och markerar början på Rambla Nova
Rambla Nova
Få ut denna tidiga söndagsmorgon

Besök hamnen el Serrallo

I de södra delarna av stan finns hamnen. Där finns både småbåtshamn och promenadstråk och stora hamnen för transport av varor. Sarrallo har ett gäng fiskrestauranger i olika prisklass och där är det mesta anpassat efter att ta emot många besökare, både från Spanien och andra länder.

Hamnen uppifrån balkongen
El Serrallo Tarragona
Restaurangernas uteserveringar ligger på ett pärlband och längs hela stråket finns små pooler med olika konstverk i.
I hamnen finns också gamla tullhus och magasin
En kyrka som är ett landmärke där i hamnen

Imponeras av mänskliga pyramider

En av de saker Tarragona är allra mest kända för är deras tävlingar i att bygga mänskliga pyramider som sker årligen i september. Då är det folkfest storleken större. Till dessa skickliga tävlandes ära finns en stor staty över hur en sådan pyramid kan se ut.

Se och göra i Tarragona
Ungefär såhär ser en mänsklig pyramid ut, här avbildad som en staty

Stränder i Tarragona

Vi besökte bara en strand i Tarragona eftersom vi både var där under lågsäsong och dessutom var sjuka. Innan hade jag ägnat tid åt att läsa den här svenska guiden av Tarragonas städer. Väldigt bra information tycker jag även om jag inte kan verifiera den med en egen upplevelse.

Se och göra i Tarragona
En av de många fina stränder som finns i Tarragona

Mer att se och göra i Tarragona

Här är några andra saker av olika karaktär som kan ses och göras.

Ät frukost och fika på Tradicionarius

Vi åt frukost på Tradicionarius som under rusning hade kö långt ut på gatan för att folk skulle få sig ett stycke färskbakat i handen. Mycket god frukost och säkert alldeles utmärkta bakverk och tårtor.

Vår frukost
Ser du det här stället, finns på mer än en plats, då vet du att du ska gå in
Mumma!

Njut av Street art

Vackra, överraskande, politiska och humoristiska. Jag är mycket knäsvag för den här typen av konst och de målningar som jag hittade under våra dagar i Tarragona har jag skrivit om i inlägget Street art i Tarragona.

Street art tarragona
Tarragonas mest kända street art målning
Här har de målat hur det kan ha sett ut en gång i tiden. Cool kuliss tycker jag.

Gå i roliga affärer och äta i små vägghål

Vi hittade fler små restauranger och eller matställen än vad vi hann med. Det visade sig även finns diverse roliga butiker bland annat en second hand-butik som sålde kläder per kilo och en med världsinspirerad inredning där jag hade kunnat köpa alldeles för mycket om jag gått loss.

Bra entré!
Ovanligt välorganiserad second hand
Här skulle jag kunna gå i timmar
Så mycket häftigt och coolt
Veg-restaurang vi fick tips om men det aldrig passade att äta på

Hitta barnasinnet i Lekparker i Tarragona

Jag vet inte om mina ögon för första gången hade lekparks-radarn aktiverad men små och stora lekparker duggade tätt i hela staden. Skönt för den som behöver microaktivera en unge eller två.

Lekpark tarragona
Lekpark nere vid hamnen. Den finaste i hela Tarragona
En lekpark vid ett torg. Smart att låta ungarna leka medan föräldrarna sitter inom synhåll och käkar

Bonus: Port Aventura – nöjespark och vattenland

På temat barn finns en bit utanför Tarragona stad den stora vattenparken Port Aventura. Vi besökte den inte men den som vill ha maxat med aktivitet och adrenalin kan där besöka två nöjesparker ett vattenland, golfbana m.m. Där finns hotell och restauranger, ett helt komplex så att säga.

Det var lite av allt som finns att se och göra i Tarragona. Jag är glad att vi valde att resa till en mindre stad och att resa under lågsäsong. Det gav oss en väldigt nära och trevlig upplevelse. Jag kommer tipsa om Tarragona när jag får frågan om möjliga resmål i Spanien.

Här finns alla mina inlägg om Tarragona

One thought on “Att se och göra i Tarragona i Spanien – tips på sevärdheter och aktiviteter”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.