Besöka Sälen på hösten – våra färgsprakande dagar under lågsäsong

Posted on

Att besöka Sälen på hösten är precis så färggrant som jag föreställt mig. Trots lågsäsong finns många olika saker att göra i Sälen i Dalarna.

Jag har turen att under sommar och höst ha tillgång till en lägenhet i Sälen vilket jag tagit vara på. Svensk höst kan ju vara helt fantastisk. Jag har ännu inte besökt någon av fjällen i Sälen under vintersäsongen så dess storhetstid har jag inte upplevt. Däremot har jag varit i Hundfjället, en av pistområdena under både sommar och höst och jag konstaterar som alltid att många destinationer har mycket att erbjuda under mellan- och lågsäsong även om långt ifrån allt är öppet som vanligt.

Färgsprakande, så säg!
Sälen på hösten
Ljuvlig kuliss att omge sig av några dagar
Skistars nya hotellkomplex 10 meter från backen
Sälen på hösten
En av helgens finaste stunder i det lila. Blåbärsplockning

Besöka Sälen om hösten – saker att göra

Trollskogen i Hundfjället

Europas största träskulpturpark passar lika bra att uppleva året om, höst, vinter eller sommar. Ljudinstallationerna är på och utan klumpiga skidor går det också att ta sig en mycket nära titt på mästerverken. Det är ett imponerande arbete som ligger bakom dessa unika ting. Mer bilder och info i mitt inlägg Trollskogen i Hundfjället, sommar i Sälen.

Hur skickligt som helst av den gubbe som gjort alla dessa
En som nyfiket och samtidigt avvaktande gick fram till troll efter troll
Men ibland lockade blåbären mer än alla troll i hela skogen
Glad pys som spanar

Gå en topptur i Sälen på hösten

Det är inte utan syra i benen och diverse mikropauser men det är mödan värt när en kommer upp till toppen. Vi gick bland lingon- och blåbärsris. Lila ljung och övergången mjölkört fullbordade färgskalan som annars gick i grönt, gult och orange. Så otroligt fridfullt att trötta ut kroppen med härlig utsikt som belöning.

Hela gänget redo för uppgång
Sälen på hösten
Så himla harmoniskt och vackert
Uppe på toppen var det kallt och blåsigt så vi tog lä bakom ett hus och minst en var svinglad för festis
Sälen på hösten
Fördel med att gå ned: utsikten!

Eller spring till en topp

Jag satte ambitionen högt men orkade springa ungefär 50 meter. Sen var jag tvungen att gå. Men siktade jag mot toppen så skulle jag dit och i ett vansinnigt makligt tempo tog jag mig upp och så kom den där euforiska känslan av att vara queen av världen.

Sälen på hösten
Den där toppstugan hade jag sikte på
Till slut var jag där
Ägde!
Sälen på hösten
Mikrovila bara för att jag inte kunde låta bli att ta bild

Grillning i valfritt vindskydd

Mysigt och stämningsfullt att grilla efter eget tycke och smak. Kanske allra mysigast under hösten då det är lite kyligare. Kan göras på enklast möjliga sätt med korv och bröd eller varför inte fisk och grönsaker i foliepaket – en riktig höjdare. Avslutas med fördel med banan och choklad.

Fördel lågsäsong: ingen fight om vindskydden
Korv, alla barns favorit
Sälen på hösten
Skön känsla

Sälen Choklad

På tal om choklad. Jag vill alltid slå ett slag för ställen som säljer choklad. Så även Sälen choklad som öppnade 2020. Handgjorda praliner och kvalitetslakrits säljes. Jag saknade lite mer cafédel men det kanske de har mer igång under högsäsong för sittplatser utomhus fanns.

Alltid kul när en som besökare får inblick i tillverkningen
Mina fyra förvärvade praliner hos Sälen Choklad

Äventyrsbad och annat nöje på Experium

Perfekt under dåliga vinterdagar – men då också smockat. Nu under lågsäsong hade vi nästan badhuset för oss själva. Det var åtminstone ingen kö till rutschkanorna. Omklädningsrummet var gemensamt, så himla smidigt för familjer med barn. Bås att byta om i och separata duscha men i övrigt kunde familjen umgås under hela tiden. Bra där!

Cykling, padel, fäbodar och annat att göra i Lindvallen

Lindvallen är det skidområde som har mest utvecklad sommar- och höstaktiviteter. Det är också där liftarna som är öppna på sommar och höst finns. Jag tillhör ju inte cykelfolket så kan tyvärr inte uttala mig om hur cyklandet är men utgår som vanligt från att det är bra. I Lindvallen finns fäbodar och gamla vackra hus som jag ju har en fäbless för.

Sälen på hösten
Lindvallen Fäbodar

Det var några saker som finns att göra i Sälen på hösten. Vi var där i mitten av september och det kändes som att färgerna skulle hänga kvar ett par veckor till men efter det skulle jag ändå säga att det färgspektakulära minskar. Men det kan vara lite härligt ändå. Skistar som driftar anläggningarna har skrivit mer om vad som finns att göra om sommaren och en del saker som även glider över för den som vill besöka Sälen på hösten

Här finns fler inlägg om Dalarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *