Fem klassiker i Buenos Aires i Argentina

Posted on

 Buenos Aires har en blandning av betydelsefulla byggnader, bevarade barrios (stadsdelar) och den bästa glassen. Åk till Buenos Aires om du vill trötta ut dina fötter, belöna dina smaklökar och ständigt ge dina ögon något nytt att titta på.

Att göra i Buenos Aires – Fem riktiga klassiker

Buenos Aires, mitt första möte med Sydamerika. En riktigt storstad med många klassiska ställen för en turist att besöka, en del imponerar, andra inte. Alla resmål har ett antal omtalade klassiker som bara måste upplevas. Alla är dock varken imponerande eller gör något särskilt avtryck på mig. Ofta är jag ändå glad att jag besökt dem så jag vet vad “alla” pratar om. Här kommer några klassiker i Buenos Aires som jag hissar och dissar.

La Boca

La Boca är en av Buenos Aires mest utmärkande stadsdelar, känd för sina kulörta byggnader. Självklart väldigt turistisk men det störde mig inte, det går lätt att döda några timmar genom att bara vandra omkring även om det mest typiska La Boca-området bara är några kvarter. Här finns förutom de färgglada husen, restauranger, en fotbollsarena och ett kulturhus där vi hade ett riktigt moment med staden. Väldigt glad att jag åkte dit.

 

  

Avenida de Mayo och Avenida 9 de Julio

Avenida de Mayo och Avenida 9 de Julio korsar varandra och är en del av Buenos Aires ryggrad. De är bra att ha som navigering och visst finns det ett gäng betydelsefulla byggnader med stora historiska värden längs dem men det är allt. I övrigt tyckte jag mest gatorna var fyllda med trafik och mycket folk. Praktiska att ha men ingen upplevelse i sig.

Café Tortoni

Café Tortoni, Buenos Aires äldsta cafe som öppnade 1858 är ett klassiskt måste. Jag åt en sallad där vilket inte var någon gourméupplevelse men visst är det en speciell känsla att fika på ett ställe som är mer än 150 år gammalt. En kväll såg vi en tangoshow (som ju är ett annat måste i BA) på Café Tortoni, det var intimt, underhållande men något turistiskt precis som väntat med andra ord.

  

Äta i Buenos Aires

Buenos Aires är känd för sin mat och framför allt sitt kött. Vi åt grillat kött några gånger och jag blev faktiskt inte jätteimponerad. Det var gott men inte mer än så. Handlar säkert delvis om förväntningarna som ju var skyhöga. Glassen däremot, sååå god! Vi åt på Heladeria Cadore som blivit utsedd till att ha världens bästa glass så det kanske inte är så konstigt. Vad sägs om smakerna mörk choklad, mynta/lime/ingefära och cream chai? Nackdelen är att den smälte väldigt snabbt i värmen, vilket i och för sig inte påverkade de kraftfulla smakerna. Pizzorna i Buenos Aires är i en klass för sig vad gäller mängden ost, helt lagom enligt mig. Inga torra kanter!

Cementerio de la Recoleta

Cementerio de la Recoleta är ur svenska ögon en uppseendeväckande kyrkogård där varje grav är ett litet hus. Eller, litet för att vara ett hus, gigantisk för att vara en grav. Det var inte alls som jag väntat mig trots att jag läst på innan. På kyrkogården kan vem som helst bli begravd men jag gissar att det kostar en slant. Precis som i Sverige var vissa gravar mer omhändertagna än andra vilket jag alltid tycker känns lite sorgligt samtidigt som fokus för de som lever borde snarare vara på de som finns kvar i livet än de som gått bort. Vissa gravplatser hade kistorna synliga och då blev det än mer påtagligt att vi var på en kyrkogård. Jag var imponerad och det var helt klart värt ett besök.

Buenos Aires var en bra första stad att besöka på den sydamerikanska kontinenten. Det är en härlig stad där det verkar finnas oändligt med saker att titta på och uppleva. Jag föll inte pladask för alla klassiker men har funnit några favoriter som fått ett eget inlägg.

2 thoughts on “Fem klassiker i Buenos Aires i Argentina”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.