Göra pass till barn: Vad gäller för bebisar, spädbarn och små barn?

Posted on

Vad gäller för att göra pass till barn när de är små bebisar? Går de ens att fota spädbarn och kan små barn resa utan pass? Jag har testat.

Göra pass till barn

Alla barn som ska resa utanför Sveriges gränser behöver ha ett pass, hur små de än är. Jag har gjort pass till mina barn vid två tillfällen, ett när den äldre var fyra månader och ett till den yngre när han var sex veckor. Båda är gjorda i Stockholmsområdet på olika passexpeditioner. Barnen måste närvara när passet görs. Att skapa ett pass kräver ofta att tid bokas och nu efter pandemin har det varit otroligt högt tryck så boka i god tid.

Göra pass till barn
Två små barn är redo för världen!

Fullmakt för att göra pass till barn

Om det finns två vårdnadshavare krävs att båda närvarar vid pass-skapandet eller att en fullmakt fyllts i där två utomstående personer behöver skriva under att ni är ni. Information om detta och att ladda ned blankett görs på polisens hemsida. När jag gjorde det andra pass var det dock en förälder före mig i kön som inte hade någon fullmakt. Jag överhörde att det gick bra att komplettera med det senare samtidigt som själva passet pausades med att göras.

Fota små barn och spädbarn till pass

Foto på barnet tas på passexpeditionen så det behöver inte tas med något. Fotot på den fyra månader unga bebisen togs genom att barnet hölls upp mot fotoapparaten. Ett litet gosedjur på en pinne hölls fram (tydligt att personen i båset hade fotat små barn tidigare). Det sex veckor gamla spädbarnet fotades istället liggandes i vagnen med en vit bakgrund som lades under honom. Inte helt lätt att få barnet att ligga med huvudet relativt rakt fram utan stöd från mina händer och samtidigt ha tillräckligt öppna ögon. De sover ju mest när de är så små. Men det gick till slut.

Fyramånaders-passet blev så här. Han ser lite skrämd ut…

Om barnet ändrar utseende

Pass till barn under 12 år är giltiga i tre år. Det framgår av polisens hemsida att passet är giltigt oavsett om de ändrar utseende. När jag gjorde pass för den mindre hade den dock ett sår mellan ögonbrynen. Då blev jag informerad om att de inte kan ta ansvar för att passet ska räknas som giltigt när det läker ut. Underligt tycker jag med tanke på att utseendet ska få förändras men de vill väl bara försäkra sig och göra mig medveten om risken.

Polisens hemsida är både informativ och tydlig, där finns allt du behöver veta inför att göra pass till barn. Lycka till!

Här finns alla inlägg om att resa med barn

6 thoughts on “Göra pass till barn: Vad gäller för bebisar, spädbarn och små barn?”

  1. Hej. Man ser fortfarande din sons person nummer på pappers sidan ovanför fotot. Du kanske ska sudda ut den delen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *