Hej då Gambia – Infriade förväntningar och redo för hemgång

Posted on

Tid att ta farväl av Gambia och vara tacksam över ytterligare en resa med både insikter och utsikter. Ännu en gång bevisat för mig själv att jag trivs i mitt eget resesällskap.

Idag är min sista dag i Gambia. Sent i eftermiddag går mitt flyg med den smickrande ankomsttiden kl 3.25 på Arlanda.

Jag vet att det framför allt handlar om inställning men jag känner mig väldigt redo att åka hem. Hade inte velat ha två dagar varken mer eller mindre. Det blev verkligen en mixad resa, med både strandhäng under ett parasoll och hetsiga marknader och landsbygd. Håller på att sammanfatta min resa i ett dag-för-dag-inlägg men innan dess vill jag följa upp mina förväntningar.

Hur gick det med mina förväntningar

Sammanfattningsvis kan jag säga att nio av nio förväntningar infriades mer eller mindre. Lite tråkigt att inte bli chockad med något men å andra sidan ganska skönt att få bekräftelse om att jag gjort bra med research innan jag reste.

1. Havet är varmt och skönt

Jag är ju en riktig badkruka och har inte spenderat särskilt mycket tid vid stranden under de varmaste timmarna. Enligt min kroppstemperatur var det nog mer skönt än varmt.

2. Maten är nice men ingen smaksensation

Maten går verkligen inte till historien som något omvälvande. Det smakar helt ok och på de lite finare ställena är det gott men något wow to die for upplevde jag inte. Bäst mat åt jag på restaurang Mango första kvällen och Ngala Lodge lite senare under veckan.

3. Bumsters går mig bitvis på nerverna men att jag hittar mina strategier

(Bumsters=folk som vill hjälpa till men inte riktigt är vad de utger sig för att vara, tex turistguider) Jag hade förväntat mig att det nästan skulle vara olidligt och kanske tack vare den förväntan och att jag bor i ett mindre turistiskt område så har både bumsters och övrigt trevliga män varit mer än hanterbara. Ingen konversation har slutat i dålig stämning och den mest uthålliga gav sig efter mitt fjärde ”I would like to be by myself”.

4. Fattigdom är utbredd

Visst är det fattigt och precis som jag trodde är det relativt få som tigger men desto fler som uppenbart har det knapert. Några av dess värsta ytterligheter, människor som svälter och hemlösa barn, har jag sett ganska lite av. Beror såklart på vart i landet jag har rört mig men även här hade jag väntat mig värre. Att Gambia tillhör den fjärdedel av världens länder med lägst BNP/capita säger ändå mer än vad jag sett på min korta tid i landet.

5. Många kan ord på svenska

Det stämmer att många kan några ord på svenska. En del uppenbart mer för att de har större vana av att söka upp turister. Men alla hade verkligen inte en relation till någon i Sverige som de name-droppade tidigt i någon konversation. Svenska pengar gick det fint att göra direkt utanför mitt hotell hos Mr fix

6. Frukten är gudomligt god

God-frukt-garanti-råder. Tyvärr är det ingen mangosäsong och någon avocado har jag inte sett röken av. Apelsin och papaya har det blivit mängder av.

7. Fler kvinnor än män ses arbeta på ett eller annat sätt

Det är svårt att avgöra på så kort tid och av de lilla jag sett men klart är att det är ytterst ovanligt att se ett gäng kvinnor hänga under ett träd medan jag sett det flera gånger om dagen vad gäller man. Tänker att det inte säger så mycket om att det finns olika mängd driv utan snarare om roller. Det måste också vara så frustrerande att vilja jobba men inte riktigt få ekonomi i något.

8. Det känns turistanpassat och bitvis ytligt

Det område jag bott i, Bakau, är långt ifrån en känsla av att vara turistanpassat. Visst finns det stånd med hantverk med turister som målgrupp men den uppenbara turistkänslan finns nog snarare i Senegambia och Kotu.

9. Jag är inte rädd en enda gång

Inte en endaste gång. Vid enstaka tillfällen har jag blivit lite mer vaksam eller tittat mig om lite extra. Men rädd, nej aldrig.

Gambia har varit ett alldeles utmärkt resmål för en vecka. Med lite mer ro i kroppen och någon lite längre två eller tredagarstur hade jag kunnat stanna två veckor men sedan tror jag att jag varit mer än nöjd för den här gången.

Här finns alla inlägg so jag skrivit om Gambia 

2 thoughts on “Hej då Gambia – Infriade förväntningar och redo för hemgång”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *