Köpa sex utomlands – fem anledningar varför

Posted on

För många handlar semester om att slippa ta ansvar och leva för dagen. Som ett brev på posten kommer konsekvensen av det: Folk tappar sin hemmakompass och gör saker de aldrig skulle göra i Sverige. Som att köpa sex utomlands. Varför är det så?

Att få tillförlitliga siffror för att undersöka hur mycket sex som säljs och köps, av vem, vart och när är väldigt svårt. En sak är dock tydlig – det är vanligare att svenskar köper sex utomlands än i Sverige. I en nationell sammanställning som länsstyrelsen i Stockholm gjort framgår att mer än hälften av de senaste sexköpen skett utomlands (se sidan 21). Det förvånar mig inte ett dugg.

Jag själv har varken köpt eller sålt sex eller fört några omfattade samtal med personer som har. Det begränsar min kunskap. Däremot har jag lyssnat på debatter och argument för och emot den svenska sexköpslagstiftningen och diskuterat frågan med sexualpolitiskt kunniga.

Kvinnors rätt till sin egen kropp är en av de frågor jag brinner allra mest för. Sexköp är ett mycket känsligt ämne som är svårt att skriva om. Jag gör det med största möjlig ödmjukhet. Min ambition är att belysa att det är så mycket vanligare att köpa sex utomlands och reflektera över hur det kommer sig.

Fem anledningar att köpa sex utomlands

Jag har inga vetenskapliga fakta för mina teser nedan. Har du andra förklaringar ser jag fram emot att läsa om dem i en kommentar.

1. Folk är generellt mer riskbenägna utomlands

YOLO, semestermode och en allmän inställning om att resande i sig innebär ökade risker tror jag får folk att gå utanför sin vanliga säkerhetszon. Att få slappna av och inte tänka är ofta den känsla folk som reser söker. Att då njut av lite sex, för att det är spännande och för att känna sig framgångsrik är inte så konstigt.

2. Sex mot betalning är lagligt utomlands

Sverige har en av de mest restriktiva lagarna kring sex mot betalning. I dagsläget går det exempelvis inte att fälla en svensk person som köpt sex i Thailand eftersom det är lagligt i det landet. Detta är en grundregel för de flesta brott. Undantag finns för exempelvis köp av sexuell handling med barn och äktenskapstvång där det som svensk går att bli fälld även om det är lagligt i ett annat land. Sverige har utrett om sexköp utomlands även kan ingå i detta.

3. Att inte bli upptäckt

What happens in Germany stays in Germany. Som jag ser det handlar detta om att försöka separera sig själv från sin egna handling. Att inte behöva stå för ”det man gjort” inför familj, arbetskamrater och vänner gissar jag spelar en stor roll.

4. Ökad alkoholkonsumtion

Många dricker mer på sina utlandsresor än vad de gör på hemmaplan. Alkohol i kombination med fest gör ofta att människor tänjer på sina gränser och gör saker de inte skulle göra nyktra. Inom denna logik finns även möjligheten att skylla på alkoholen i efterhand om det skulle uppstå obekväma situationer.

5. Tillgång och efterfrågan är högre

Den klassiska nationalekonomiska modellen gäller i allra högsta grad. I många länder runt om i världen är det tillåtet att både köpa och sälja sex vilket ökar mängden transaktioner. Det i kombination YOLO, att inte bli upptäckt och att festtillfällen är många gör att ”tillfället gör tjuven”.

köpa-sex-utomlands
Red light district – Amsterdam. En plats med andra normer, där en annan moralisk kompass gäller. Där svenska män som inte kan tänka sig att köpa sex i Sverige köper en sexuell tjänst av en annan människa.

Reflektion om sexköp – komplexa gränsdragningar

Frågan om sexköp och försäljning av sex är komplicerad och mångsidig. Det finns mängder med svåra gränsdragningar och det finns de som gör det av fri vilja. Rose Alliance är en svensk intresseorganisation för sexarbetare som jag har väldigt mycket respekt för. De spelar en viktig roll i att förändra stigmat kring de som säljer sex. Jag är ett fan av organisering och tycker jag att de fyller en viktig funktion i samhällsdebatten och för de som är sexarbetare.

Att sälja eller köpa sex är inte per definition problematisk eller fel, precis som att dricka alkohol inte heller är det. Problemet uppstår när det missbrukas och att det inte går att separera det sunda sexsäljandet eller sunda alkoholkonsumtionen från den osunda eller problematiska. Allt hänger ihop.

Solidaritet är en av mina grundvärderingar. Frågan om alkohol och sexköp är ytterst en fråga om att ingen ska fara illa pga av någon annans konsumtion av alkohol eller sexköp. Jag kommer dricka alkohol när det inte finns någon som kör rattfull. På samma sätt tycker jag att det ska vara tillåtet att köpa och sälja sex fritt när ingen gör det mot sin vilja. Vi är långt ifrån den verkligheten på båda områdena idag.

Den absoluta majoriteten av de som säljer sex är i mycket utsatta situationer. De är ofta tvingade, antingen för att de måste få ihop pengar för att försörja sin familj, eller för att de lever under hot i någon form. Utöver detta så uppfattar jag en underton av exotifiering över att köpa sex utomlands. Det är ofta kvinnor från det fattiga globala syd som säljer sex till den vita västerländska mannen.

Att köpa sex utomlands – frågor till dig att fundera över

  1. Om det är tänkbart för dig att köpa sex utomlands men inte i Sverige – varför är det så?
  2. Om det inte är otänkbart för dig, hur ser dina vänner på det? Kan du lyfta det här ämnet för att reflektera tillsammans? Inte för att döma, utan för att locket på aldrig är framgångsrikt.
  3. Varför tror du att det är vanligare att svenskar köper sex utomlands än i Sverige?

Tre tips för dig som vill öka din kunskap om ämnet

  • Gå med i RFSU – där förekommer en livlig debatt om detta som är mycket intressant
  • Styr upp en #killmiddag som organisationen Make Equal startat.
  • Läs Rose Alliance hemsida – du kanske inte håller med om allt men du kommer få en djupare förståelse från några av sexarbetarnas perspektiv.

Tankar på det?

3 thoughts on “Köpa sex utomlands – fem anledningar varför”

    1. Tack wilda! Svårt ämne att skriva om för att en eventuell diskussion ska bli på en bra nivå. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *