Resa mer klimatsmart – hitta din metod för ett mer miljövänligt resande

Posted on

Hur gör jag för att resa mer klimatsmart? Ibland kan viljan vara stor men agerandet inte lika omfattande. Här är tips på hur en kan få igång en förändring.

Idag har jag varit med i Rix FM och snackat om hur vi kan resa mer klimatsmart. Vi hann prata om många olika aspekter på de 20 minuter inkl låtar som vi pladdrade på jag och Martina.

Det fick mig att tänka på att jag och många med mig har skrivit otaliga listor och tips om inom VAD som det går att vara mer klimatsmart. Flyg mindre. Ät mer vegetariskt. Kör elbil.Köp färre prylar när du reser. Men jag har skrivit väldigt får listor om HUR en kan resa mer klimatsmart och bli mer miljövänlig i sitt resande.

En del kanske tycker det är enkelt, det är väl bara att inte köpa och flyga, välja veg och elbil. Men om det vore så enkelt, då skulle väl alla göra de där miljövänliga valen? För bry sig om miljön gör ju ändå väldigt många fler än de som agerar miljövänligt. Mitt bidrag blir därför att skriva om ett så torrt ämne som “metoder för att resa mer miljövänligt”.

resa mer klimatsmart
Supertrevliga Martina på Rix FM som jag hade ett intressant samtal med om att resa mer klimatsmart

Metoder för att resa mer klimatsmart

Vilken metod som passar dig bäst vet du antingen för att du känner dig själv eller så får du helt enkelt pröva dig fram. Några grundläggande frågeställningar kan vara bra att fundera på

  1. Vad motiverar dig? Hur håller du motivation uppe, vad gör dig glad? Belöningar, framgångar, tänja på gränser, bekräftelse från andra, känna skillnad?
  2. Hur ska du skaffa kunskap? För att veta inom vilka områden du ska försöka göra en förändring och för att vi genom kunskap ofta stärker vårt eget magstöd i syftet till att vilja förändra
  3. Vilka ska du inspireras av? Vad behöver du omge dig av för typ av människor för att inspireras att ständigt utvecklas? Personer som ligger nära dig, idoler långt fram, kritiker, påhejare, andra?
resa mer klimatsmart
Spela klimatkoll, ett sätt att skaffa kunskap för att resa mer klimatsmart

Nu till själva metoderna

1. Steg för steg

Gör en gradvis förflyttning i en takt du själv tycker är lagom. Det gäller att hitta balansen mellan att utmana sig själv och hålla motivationen uppe. Här gäller det att ständigt flytta fram positionerna lite och utmana sig för att inte stagnera.

⇒ Läs mer: Tillåta sig själv att vara i process: Om att närma sig att bli vegetarian och flygfri

2. Chocka dig

Ta ett drastiskt beslut och gå all in. Så som en del gör med olika detoxes kring mat eller sociala medier. Fullfölj för att du bestämt dig och vila i att eventuell abstinens lägger sig. Förändring tar tid men inte oöverskådligt lång.

3. Tematiskt

Välj ett område i taget som du gör förändringar inom. Det kan vara kring transport, mat, konsumtion, hushåll etc. Denna metod kan kombineras med nr 1 eller 2. Avgränsningen kan göra det lättare då det innebär ett fokus och inte förändringar på alla områden samtidigt.

⇒ Läs mer: Resa medvetet i (rese)vardagen: Tema transporter

4. Våga prov olika

Bestäm dig för att göra en himla massa saker annorlunda men se det inte som ett löfte att det ska vara några förändringar som består. Tycker du något känns extra lätt eller roligt så fortsätt med det våga vara öppen inför att du testar dig fram och inget behöver vara definitivt.

resa mer klimatsmart
Det krävs lite styrka för att orka/våga förändra saker i livet

Vilken metod funkar på mig?

Steg för steg tror jag är den som passar bäst för mig, det får mig också att vara alert och vaksam på att jag ständigt måste utmana mig. Chock avskräcker mig lite. Backa bandet skulle jag ju inte göra och det kan bli en jäkla pina jag inte är beredd att utsätta mig för. Tema tror jag kan funka bra om jag läser på en del och slutligen våga prova känns rolig. Det kommer inte naturligt för mig att testa nytt och annorlunda men jag skulle kunna få in ett sådant beteende med lite övning.

Slutord om att resa mer klimatsmart

Precis som med träning är den bästa träning den som blir av. Allt mer klimatsmart agerande som du gör är bra, även i det allra minsta. Små förändringar är också förändringar. Jag hejar på dig! Vilken metod tror du överlag funkar bäst på dig?

2 thoughts on “Resa mer klimatsmart – hitta din metod för ett mer miljövänligt resande”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.