Resor och droger – en jämförelse av en hobby och ett gift

Posted on

Likheterna mellan resor och droger är oväntat många när jag tänker efter. Kanske kan resor till och med räknas som en drog?

Nu har det hänt igen. Jag har lyssnat på Att resa podden och en liten bisats i podden blev ett blogginlägg i mitt huvud när jag var ute på min promenad. Avsnittet handlade om att resa till många länder och jag kände SÅ igen mig i deras resonemang. Lisa nämnde i förbifarten att resor är hennes drog, och det var här jag kände igenkänning och det ska klick och sen spann tankarna iväg.  

Resor och droger – same same but different?

Det finns ingen riktig universell definition av som krävs för att något ska klassas som en drog men tre vanliga kriterier är att det ska vara berusande, beroendeframkallande och giftigt.

Resor som berusar

Att resor är berusande för mig är knappast en nyhet. Jag har tidigare skrivit det här blogginlägget om några tillfällen då jag varit travel high. Berusad på själva resandet. Stunder då jag svävat bland moln, känt mig som the king of the world eller bara allmänt superlycklig. Så resor, berusande – check!

Högt upp ovanför en djup ravin skapad av Soca river i Slovenien – berusande på många sätt.

Resor är beroendeframkallande

Beroendeframkallande då? Ja, verkligen. Det märks tydligt i perioder då jag inte har några resor bokade eller abstinensen som uppstår när jag precis kommit hem och bara vill resa mera. Ibland har jag rest för mycket och blivit less och då behöver jag en paus. Kanske kan det motsvara en stunds rehab som sedan avbryts när suget blir för stort igen. Beroendet känns också igen eftersom det finns en längtan efter att överträffa tidigare resor på olika sätt. Inte alltid och på alla sätt men på totalen så vill jag resa till nytt, till annorlunda, till svårare. Beroende – check!

Lätt att bli beroende av detta, ligga i en hängmatta under en palm

Resor som ett gift

Men giftigt då? Jag tror det är här resandet kan falla och slutsatsen måste bli att det nog inte är en drog trots allt. Jag kan inte komma på när resor skulle kunna vara skadligt. Möjligtvis för plånboken och för moder jord och människan om det görs på ett oschysst sätt men i grunden icke. Resor är ju snarare berikande och utvecklande än förstörande.

resor och droger
Så oskylda små vindruvor som med lite socker och tid faktiskt omvandlas till ett gift.

Fler likheter mellan resor och droger

Dyrt och kräver ständig finansiering

Spara och lägga undan, prioritera och få gå före. Att resa kostar pengar och kan lätt bli typ det enda jag lägger pengar på. Det har ännu inte gått så långt att jag ljuger eller blivit kriminell för att finansiera mina resor.

Önskan om att få med sig fler in i missbruket

Visserligen älskar jag att resa själv men jag är inte sen på att uppmuntra fler att också pröva sina vingar och se sig om i världen. Jag vill mer än gärna att fler ska droga resor.

Risk att allt kretsar kring resandet

Tidvis är en övervägande del av mitt fokus på mina resor. Resor jag gjort, resor jag ser fram emot. Resor jag vill boka och resor jag drömmer om. Resten av livet får anpassa sig utifrån dessa resor helt enkelt. Det här kan ge tunnelseende och göra att annat som också är viktigt att tappas bort, här gäller det att vara lite vaksam.

Ökande toleransnivån

Ju mer jag resor, desto svårare blir det att överraska, chocka, förundra. Det är en verklig nackdel med att resa tycker jag, att jag blir lite avtrubbad och bara vill ha mer och mer. Än har jag dock inte nått någon gräns, världens vackerhet charmar mig fortfarande.

resor och droger
Beroendeframkallande, berusande men inte alls giftigt. Bild från Irlands västkust.

Resor är berusande men inte giftigt!

Att resor är beroendeframkallande och berusande kan jag slå fast här och nu. Att det finns andra likheter mellan resor och droger står också klart efter att jag skrivit detta inlägg. Men gift, nej så långt sträcker jag det inte. Alldeles oavsett om resor kan definieras som en drog eller inte så kvarstår Lisas grundpoäng, nämligen att resor är något hon älskar och så även jag. Det är ett av mina största intressen som jag absolut inte vill vara utan i livet. Resor är och förbli i mina ögon positivt, utvecklande, berikande och nödvändigt för att skapa en bättre värld för oss att bo på.

Vad tycker och tänker du efter att ha läst detta?

2 thoughts on “Resor och droger – en jämförelse av en hobby och ett gift”

  1. Jag är beredd att hålla med dig. Vet inte hur många gånger jag tänkt “aldrig mer” efter ännu ett flyg till Landvetter följt av flygbuss samt 2,5 timmars tågresa hem, men jag vet att det kommer ske igen. För om resan hem(och ibland dit) är som en baksmälla som tar energin ur mig så är själva resan och det ruset så värt det. Och minnena från resan lever man på resten av livet.

    Och toleransen ökar. Var inte länge sedan jag minsann inte skulle orka långa flygresor utan hålla mig inom Europa, och det känns att för varje gång jag upplever ett land så kommer det till nya på “vill uppleva-listan”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *