Besöka Cape Coast Castle i Ghana – praktiska tips inför

Posted on

Att besöka Cape Coast Castle, ett slavfort i Ghana, delger en barbarisk tid av historien och människors vidriga agerande genom tiderna. Tufft, intressant och värt ett besök.

När jag var i Ghana besökte jag det gamla slavfortet Cape Coast Castle och det gjorde djupa intryck på mig. Jag tänker på det till och från än idag trots att det är två år sedan jag var där.

Direkt efter mitt besök på Cape Coast Castle så skrev jag blogginlägget Att möta sina egna förfäder i vitögat om mina spontana tankar och känslor efter denna bitvis väldigt tuffa upplevelse. Tankarna snurrade om människans hänsynslöshet och om hur slaveri ser ut idag. Vad människor om 300 år kommer fördöma från vår tid och konsekvenserna av den kolonialism som funnits och även finns idag. Den huvudsakliga frågeställningen om snurrade var hur jag/vi/Europa kan återgälda det lidande vi orsakat.

Besöka Cape Coast Castle tips
Viktig text. Må vi aldrig mer begå sådan orätt mot mänskligheten. Och sen kom Auschwitz.
Besöka Cape Coast Castle tips
Tidigt möte för besökare på Cape Coast Castle

Besöka Cape Coast Castle i Ghana

Cape Coast Castle är ett av världens mer kända slavfort. Det sattes ännu mer på kartan när Barack Obama besökte det 2009. Innan det blev ett brutalt slavfort var det ett svenskt handelsfort och gick under namnet Carolusborg eller Carlsborg. Uppe i taket inne i museum-delen hänger något förvånande en svensk flagga.

Besöka Cape Coast Castle tips
Det är stort för dem att USA:s president varit där
Besöka Cape Coast Castle tips
Bild av innergården och huvudbyggnaden

Gå en guidad tur – det är mitt bästa tips

Jag tycker att det finns vissa sevärdheter-typer runt om i världen som går lika bra att se utan guide som med. Efter att ha gått en guidad tur på fortet så skulle jag varmt rekommendera att göra det. Jag hade aldrig kunnat få med mig så mycket kunskap av att gå omkring själv och heller inte möjlighet att ställa specifika frågor. Att besöka Cape Coast Castle kommer beröra och uppröra, då kan det vara skönt att ha någon att ställa frågor till.

Jag ska inte avslöja för mycket men en guidad tur innehåller skildringar om de förhållanden som människor hade. Både de som stod i sin egen avföring och de som bodde på våning två och pekade på vilka personer som skulle till vilken fängelsehåla. Information om slavarnas öde och besök i de olika delarna av slavfortet.

Besöka Cape Coast Castle tips
Vår kunnige och engagerade guide
Besöka Cape Coast Castle tips
Ner i källarhålan för att försöka föreställa sig livet som slav
Besöka Cape Coast Castle tips
Ett sätt att visa att det rörde sig om riktiga människor som befann sig där nere. Effektfullt och vidrigt.
Besöka Cape Coast Castle tips
På denna lilla skylt stor det Door of no return. Den leder ut till havet och till roddbåtarna som tog dem ut till skeppen för att skickas vidare för slavarbete.
Besöka Cape Coast Castle tips
Båtar och inte vilka båtar som helst.

Hur resa till Cape Coast Castle?

Det finns flera sätt att ordna ett besökt på Cape Coast Castle, allt från besök på egen hand till arrangerade turer från andra städer. Jag bodde i Cape Coast några nätter så jag gick bara förbi och kollade när det var öppet och fanns guidade turer. Cape Coast är litet med gångavstånd mellan strand, slavfort och ”city”.

Det går även att göra resor från Accra, mest troligt över dagen men också inkluderande övernattning. Dessa alternativ har jag inte praktiskt koll på eller erfarenhet av. Information finns säkerligen hos researrangören eller hotellet du bor på.

Besöka Cape Coast Castle tips
En hel del skolklasser besöker fortet. Jag undrar hur det känns att veta vad som gjordes mot ens förfäder
Besöka Cape Coast Castle tips
Modell över hela slavfortet

Bra att veta inför besök på Cape Coast Castle

  • Öppettiderna kan vara svåra att få veta tillförlitligt på webben. Jag tror det är klassiska sevärdhets-öppettider, typ 10-17 de flesta dagar i vecka. Lokala turistbyråer i Accra borde ha koll, eller hotell i Cape Coast.
  • Om jag minns rätt så betalar besökaren ett inträde och kan då gå in i museet och i själva fortet. Ytterligare en slant betalas för en guidad tur som går regelbundet. Både inträde och den guidade turen är i svenska mått mätt billigt.
  • Det finns toaletter innan för portarna. Ta med eget papper för säkerhetsskull.
  • Området är inte anpassat för rullstol eller barnvagn då besökt sker både i källare och på andra våningen.
Besöka Cape Coast Castle tips
På tal om toalett. Denna ränna ledde ut från fängelsehålorna
Utställning på andra våningen

Elmina Castle finns i närheten

Den som vill se ytterligare ett slavfort kan besöka Elmina Castle som bara ligger en halvtimme med bil västerut. Det är mindre känt och jag tror upplevelsen är något ”mindre” än på Cape Coast Castle. Den den som besökt båda får gärna lämna en kommentar om skillnaden.

Jag vill igen tipsa om att läsa mitt inlägg som jag skrev direkt efter mitt besök samt mina övriga inlägg om Ghana. I Cape Coast bodde jag på Oasis Beach Resort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *