Stordalen köper Ving – vilda gissningar om vad som väntar

Posted on

Petter Stordalen köper Ving, hur ska det sluta? I succé tror jag och det här gissar jag att vi har att vänta i framtiden.

Idag nåddes vi av nyheten att Petter Stordalen tillsammans med två riskkapitalbolag köper Ving. Petter sa på presskonferensen att han får gåshud av att möta den jublande personalen och att det här är ett stort moment för han som affärsman. Själv får jag lite gåshud när jag tänker på vad den mannen skulle kunna hitta på framöver. Han är känd för att vara modig och alltid i framkant, det kommer bli spännande att följa vart Ving tar vägen. Stordalen är också expert på den nordiska marknaden så potential finns det gott om.

Vad händer när Stordalen tar över Ving?

Genast när beskedet kom började jag fundera på vad det här kan innebära. Vad för storheter kommer skapas ur detta? På det knappa dygn som gått har jag lyckats spå fram följande. Eller egentligen är det ingen spådom, det är vilda gissningar på saker som skulle kunna ske framöver.

Ving får större hjärta

Ving har redan idag många fina samarbeten och verksamheter som stöttar olika initiativ och projekt för att skapa en bättre värld. Detta tror jag vi kommer se mer av. Petter ser sig själv som en person med stort hjärta i det han gör och de två gånger jag lyssnat på honom i Almedalen har han pratat om värderingar. Det har handlat om potential i människor, ledarskap och hållbarhet. Eftersom detta även ligger helt rätt i tiden tror jag vi kommer se fortsatt utveckling kring hållbarhet i stort och klimatfrågan i synnerhet. Det kan handla om allt från mer satsning på fossilfritt bränsle, klimatsmartare boenden och tågcharter men också bra mat, hälsofokus och andra frågor än rena klimat och miljöfrågor.

Petter Stordalen pratar passionerat om att vara värderingsdriven i Almedalen 2017

Spektakel

Petter slår ofta på stort så egentligen är det inte förvånande att han väljer att köpa Ving. Vad det kommer innebära för affären och hur han kommer presentera nya koncept och utvecklingsprojekt återstår att se men jag tror vi har ett gäng överraskningar att vänta när saker har stabiliserat sig.

Paketresornas framtid

I senaste avsnitt av Att resa-podden funderar på paketresornas framtid och om charter är utdöende med anledning av Thomas Cooks konkurs. Deras spaning är att det fortsatt kommer finnas ett intresse för paketresor men att de måste finnas ett större värde jämfört med att boka separat. Min bild av Petter är att han (eller det är väl hans anställda som gör jobbet) är grymma på att ligga i framkant, ha fokus på kunden och förstå marknaden. Annars skulle han aldrig kunna byggt upp en så framgångsrik Nordic Choice-verksamhet. Jag tror han kommer ta de bästa russinen ur kakorna och erbjuda precis det kunderna vill ha. Fokus snarare på att utveckla paketresor till en ny nivå än att avveckla.

Nya destinationer

En gissning är att Ving kommer resa till lite nya destinationer framöver. Det vore väl inte så förvånande om han tar det bästa han kan om hotellbranschen tillsammans med den kompetens som finns i Ving och skapar nya sätt att bo och resa på. Kanske kommer vi se ett ökat resande i norden där allt inte handlar om att resa långt bort med flyg.

Hållbarhetsknuff på Nordic Choice hotel i Oslo

Korsade kundklubbar

Ving och Nordic Choice har minst en sak gemensamt förutom att de befinner sig i resebranschen: stora lojala kundklubbar. Efter lite GDPR-trixande kommer kunderna i de respektive klubbarna kunna korsbefruktas med erbjudande över varumärkesgränserna. Med lite AI och kunddrivna analyser så kommer de respektive kundgrupperna få målgruppsanpassad upplevelser som tidigare inte varit möjligt.

Starka varumärken

Som en fortsättning på kundklubbarna så har både Ving och Nordic Choice flera undervarumärken. Det är nischade boende anpassade efter målgrupper som t.ex. affärsresenärer, barnfamiljer och kärlekspar. Dessa tror jag kommer utvecklas ännu mer och jag ser också nya koncept framför mig.

The Box hotel i Linköping, ett av Stordalens många hotell med SPA-inriktning

Modernisera och digitalisera

Stordalen har investerat hundratals miljoner i att erbjuda toppmoderna hotell med snabbt och tillgängligt wifi, eluttag och workspace. Egen incheckning, användarvänliga appar och en sömlös digital upplevelse för kunden. Ving norden må vara mer moderna än Thomas Cook i stort men jag tror det finns en hel del att utveckla på den fronten.

Vad tror du?

Låt mig höra, vad tror du kommer ske framöver efter att Stordalen tagit Ving under sina vingar? (höhö)

På samma tema, det här skrev jag om Thomas Cooks konkurs.

8 thoughts on “Stordalen köper Ving – vilda gissningar om vad som väntar”

 1. Låter som troliga trendspaningar.

  Tror speciellt på det där med ”russinen i kakan” och att modernisera såväl med hjälp av IT som nya sätt att resa och bo – tågcharter inom Norden ligger ju nära till hands då både resebolag och hotell kan nyttjas.

  Spännande att se vart det tag vägen

 2. Jätteintressanta spaningar, jag är helt på din linje. Stordalen är visionär och har fingertoppskänsla samtidigt som han vågar. Det kan bli superbra.

  Hehe ja lustigt att vi släppte podd med nyheter och så kom DEN NYHETEN dagen efter. Haha! Men som du skriver, paketresor måste erbjuda mer och jag tror absolut att Stordalens brains blir bra för det.

  Men namnet? På riktigt? Det låter som ett skämt. Är det bara jag som tycker det?
  (Ving blir väl kvar som namn om jag fattat rätt men syftar till flygbolag. Sunclass airlines… alltså, hello 80-talets Suntrip?!)

  1. Ja, det var ju tajming, eller inte, så att säga.

   Haha, jag som tyckte att det var ett rätt bra namn, kan mycket väl tänka mig att det går hem fullständigt i målgruppen som tycker att det är både fyndigt och tydligt. Men ja, du är ju inte Vings huvudmålgrupp så kanske beror det på det om min teori håller 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *