Trump tar världen ifrån oss

Posted on

Trump har vunnit. Jag finner inga ord men jag testar att skriva ändå. Det sista jag önskade mig i går kväll var att få vakna till en ljus värld. Ställde klockan på 05. Klev upp och det första jag såg var en status från en kompis som befinner sig i USA: ”Detta kommer att gå åt helvete. Och patriarkatets kvinnohat kommer nu även äga världens mäktigaste plats.”

Jag är rädd. Jag kan inte ens föreställa mig hur världen kommer förändras under de kommande fyra åren. Jag är arg. Den kamp som otaliga feminister fört i årtionden för att skapa jämställdhet är totalt överkörd. Jag är ledsen. Fri rörlighet och möjligheten att resa mellan länder för att jobba, vidga sina perspektiv och njuta tas ifrån en stor grupp människor. Jag är förtvivlad: Vart fan ska det här sluta?

Han står för allt jag inte tro på. Han är motsatsen till solidaritet. Hans lösning på problemen i USA och världen handlar om att distansera sig, skapa ett tydligare vi och dom. Bygga en mur, deportera 11 miljoner papperslösa, riva klimatavtal, utestänga alla muslimer från att resa till USA, även som turister. Värst blir det för befolkningen i USA som både kommer behöva ta de inrikespolitiska och utrikespolitiska smällarna som Trump står för.

Politik har stor påverkan på människors möjlighet att resa. Vilka konsekvenser det här kommer få är svårt att överblicka. Jag är rädd för fler terrorattacker, mer krig, fler vapen som kan flöda fritt och fler hatbrott. Händelser som begränsar människor frihet över hela världen. Världen har så mycket vackert att erbjuda och Trump kommer ta det ifrån många.

Trump och turism

Turism och resor kan ses som en lyx och ett perspektiv som inte ens är värt att lyfta en dag som denna. Rasism, anti-feminism, klassklyftor, nationalism och sexism är i proportion betydligt viktigare än turism men min poäng är att allt hänger ihop. Människors syn på ”folk i andra länder”, imperialism, möjligheten att bosätta sig utomlands för att tjäna pengar till sin familj och USA:s viktiga roll i att driva klimatfrågan framåt har enorma konsekvenser för den enskilda människan i alla världens länder.

Den här bloggen handlar om resor och så även detta inlägg, om än ett politiskt inlägg om resor och resor på en högre nivå än strandmys och paraplydrinkar. Inlägget går inte till historien som det mest genomarbetade. Det här är ett inlägg av frustration, förtvivlan och uppgivenhet. Tryck över bröstet och en klump i magen. Känslor all over the place och en total maktlöshet över vart världen är på väg.

Hur känner du dig nu? Hur ser du på Trump och hur hans politik påverkar människors möjlighet att leva och må bra?

6 thoughts on “Trump tar världen ifrån oss”

  1. Åh herregud säger jag 🙁 Finner inte heller några mer väl valda ord mer än att jag tror att de som röstat på Trump kommer att ångra sig bittert när de får klart för sig vad det kommer att innebära rent konkret (för dem). Skamligt, sorgligt och otroligt ledsamt är det och jag blir än mer fast besluten att uppfostra mina barn till feministiska världsmedborgare!

    1. Ja, vi får hoppas att han gör ett så dåligt jobb att vi åtminstone bara behöver drass med honom i fyra år. Tyvärr tror jag han är smartare än så…
      Bra tänkt med dina barn, det är nog det bästa du kan göra! <3

    1. Ja Lisa, vad ska jag säga. Jag tycker att det läskigaste är att vi går omkring och pratar om allt som aldrig kommer hända. SD kommer aldrig in i riksdagen. SD kommer aldrig ha nån påverkan. Trump kommer aldrig vinna. Nu är vi här, alla tre är realitet. Vad fan kommer härnäst?

    1. Ja nog är det svårt att ta in. Vad han är kapabel till har jag ingen aning om men befolkningen kan förstå. De är missnöjda, och en drivkraften är nog svårt att styra när folk känner att deras liv trasas sönder och då känns allt som är nytt intressant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *