Machu Picchu – magiskt slut på inkaleden

Posted on

Machu Picchu. Att gå och lägga sig förväntansfull som dan före dopparedan med nästan fyra mil i benen. Att studsa upp kl 04.30 och ivrigt (men sömndrucket) gå sista biten i gryningen. Att till slut komma fram till den berömda solporten. Att se solen gå upp över Machu Picchu. Att blicka ut över människans storhet och känna: Jag är här. 

2016-03-20-05-46-20
Gryningsljus
2016-03-20-06-46-35
Solporten – där solen stiger upp mellan bergstopparna
2016-03-20-06-56-01
Långt där framme har solen precis stigit upp över Machu Picchu

Machu Picchu – den stora belöningen

Machu Picchu är grand final och för mig var det viktigt att vandra de där 42 kilometerna och inte “bara” ta tåget direkt till MP. Som att belöningen kändes större efter allt slit. Machu Picchu är svårt att beskriva. En hel stad, skapad under bara två generationer i en till synes omöjlig terräng. En strategiskt belägen stad som spanjorerna aldrig hittade och som är nästan helt bevarad, bara åtta procent är restaurerat. Utgrävningar pågår fortfarande och hela inkariket tros ännu inte vara hittat. Byggkonsten är imponerande och på håll syns det hur tydligt inkafolket följde naturens linjer.

Machu picchu
Imponerande och klassiskt

Machu Picchu är fyllt av turister, särskilt några timmar efter öppning. På vissa platser trängdes folk rejält, alla ville få sin del av den världsberömda vinkeln. Den där fridfulla känslan infann sig inte riktigt men trots det kändes det verkligen som att jag var i en helt annan värld och jag gick omkring och beundrade skapelsen länge. Som krydda betade lamadjur fritt och guiden berättade att det var första gången på veckor som solen sken vilket gjorde mig om möjligt än mer tacksam över att vara där just då.

2016-03-20-09-04-32
And I said JUMP!

Vår passionerade guide berättade om det ena huset efter det andra. Om hur de klöv stenarna, om solen och stjärnorna, om odling, att offra till gudarna, hierarkierna och inkafolket storhet. Efter tre fyra timmar och ett gäng varv upp och ned kände jag mig nöjd men inte färdig, det fanns ännu saker att se, stenar jag inte granskat och vinklar som jag inte fotat från.

DCIM100GOPROG3581457.
Vår guide från Wayki Trek berättar om dörrposterna
2016-03-20-10-25-41
Det är inget hipp som happ. Det är raka linjer i 90 grader och stenar formade till perfektion. Allt skapat för 500 år sedan. Inte illa pinkat!

Tips om Machu Picchu:

  • Bekväma skor som sitter på foten är ett måste, det är många branta backar och trappor upp och ned
  • Ta med snacks och vatten så du håller energin uppe
  • Det är turistanpassat så räkna med att det finns ställen att låsa in saker på
  • Se till att vara där så tidigt du kan oavsett om du vandrar eller tar buss dit
  • Solbrillor, hatt och solkräm är bra att ha
  • Sänk ditt tempo, ta in din omgivning. Du är mest troligt bara där en gång i livet

Det här är det sista planerade inlägget om Inka och Machu Picchu. Mer upplevelser och praktiska tips finns i de här inläggen:

2016-03-20-09-06-07
Lycklig! Ett sånt moment jag bara hade kunnat drömma om. Med Erik få vandra inkaleden till Machu Picchu med solen skinande på oss, utan skoskav och fira att vi då varit tillsammans i ett år. Lucky me!

9 thoughts on “Machu Picchu – magiskt slut på inkaleden”

    1. Längta är bra, hoppas verkligen du får möjlighet att uppleva det någon gång framöver – så häftigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *