Det finns så många krokodiler på Östtimor att de idag är ett hinder för att Östtimor ska kunna utveckla möjligheten att bli en turistdestination med alla de inkomster som det skulle innebära. Frågan är om de ska välja krokodilerna eller turisterna?
I veckan såg jag avsnittet Reptilen i Paradiset av SVT:s Korrespondenterna. Ett superintressant ämne om Östtimor ska välja sina krokodiler eller locka till sig turister. Som det är just nu står dessa emot varandra. Eller som journalisten inledde: Krokodilerna kan avgöra Östtimors framtid.
Turister eller krokodiler på Östtimor
Östtimor är ett relativt okänt land och är ena halvan av en ö som de delar med Indonesien. Östtimor har en säregen skapelsemyt om en pojke som tog hand om en krokodilunge som tog honom över havet. Sägnen säger att krokodilen blev till Östtimors land när den dog vilket även går att urskilja utifrån hur landets bergiga landskap. Se headerbilden som jag lånat av Earth Wanderess.
Krokodilerna som finns över hela kusten är utifrån skapelseberättelsen heliga och fridlysta. Krokodilen benämns som ”abo” som betyder farfar vilket ständigt påminner alla om att krokodilen inte är vilket djur som helst. Det är hela befolkningens ursprung för dess existens. I landets kultur är det förbjudet att döda krokodiler även om många självklart försvarar sig om de bli attackerade.
Turism som inkomstkälla
Östtimor vill växa ekonomiskt och hitta andra intäkter än oljan som de till stor del byggt sin ekonomi på hittills. En möjlig intäktskälla är turismen. Östtimor är stort som Uppland och idag besöker ca 50 000 personer Östtimor varje år. Det kan jämföras med Bali som är tredjedel av ytan men har 5 miljoner turister/år. Utmaningen ligger i att det sker en krokodilattack i månaden vilket skrämmer bort många turister. Hur ska de kunna bevara en kulturell identitet när den innehåller ett livsfarligt djur? Måste de välja krokodiler eller turister?
Krokodilen finns både i havet och i vattendragen. Saltvattenkrokodilen har världens kraftfullaste bett, blir 5-6 meter lång och väger 1000 kilon. Östtimor var mellan 1600-talet och 1975 lytt under kolonialmakten Portugal och var från 1975 till 2002 ockuperat av Indonesien. Under dessa år dödades många krokodiler på Östtimor men sedan självständigheten har de blivit många fler och är därför ett hinder för att utveckla sin turism.
Turister eller krokodiler? Det är frågan
I Korrespondenterna hörs flera röster som visar hur komplicerad situationen är
- ”Nu litar landet på oljan, det är inte långsiktigt hållbart. Turismen är jätteviktig för framtiden. Vi har världens finaste korellrev, stränder och höga berg.”
- ”Vi informerar turisterna om vart det är säkert att vistas på både land och i vatten.” Alla verkar dock inte ha nåtts av denna information så särskilt säkert är det inte.
- ”Krokodilerna kan vara en möjlighet genom krokodilsafari.” På så sätt kan krokodilerna stängas in och samlas på ett ch samma ställe. Enligt uppgift har 25 personer dött i en sådan park där krokodiler vistas.
- ”Bestarna håller massturismen borta. Istället kan vi välja community based turism.” Detta kan fungera om det bara går att hitta tillräckliga intäkter på den nivån av turism. Förutom att en stor kvantitet av turister ökar riskerna för att många blir attackerade gör ju inte krokodilen skillnad på om besökaren är en eko-turist eller en del av en massturism.
- ”Att bli attackerad är ett stigma.” Det är bättre att kalla det ”en onormal situation” än att kalla krokodilen ond eller dålig.
- ”Identiteten med krokodilen som en gemensam grund att stå på för skapelsemyten är viktig för sammanhållningen.” Om de har samma skapelsemyt håller de ihop viket förebygger våldsamheter och motsättningar. Att bara ha vart självständigt i 16 år gör läget ännu mer bräckligt.
Om du va minister på Östtimor…
…hur skulle du hantera alla krokodiler på Östtimor? Vad skulle du göra? Gissningsvis agerar du olika om du är turismminister, finansminister eller miljöminister men om du vore allt i ett och skulle hitta balansen. Vad väljer du då? Eller om du var rådgivare till statsministern, vad skulle du sagt om hur de ska hantera detta läge de står i?
Kan en sekulariserad svensk förstå det svåra valet?
I Östtimor är några i befolkningen mer troende, andra inte. Mellan dessa finns det absolut meningsskiljaktigheter över hur de ska prioritera framöver kopplat till turister eller krokodiler. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder. Hur ska jag kunna förstå vikten av tro när jag utöver att vara sekulariserad svensk inte är varken döpt, konfirmerad eller troende.
En vild jämförelse skulle vara att Sverige konstaterar att alla våra kyrkor hindrar oss från högre inkomster till land och lokalbefolkning och dessa nu måste rivas och ersättas med andra byggnader. Det skulle bli svårt att få igenom politiskt tror jag. Skillnaden är i sig stor och Sverige är ju dessutom ett land med hög levnadsstandard vilket gör att ökade intäkter inte motiverar särskilt mycket.
För mig blir valet ganska enkelt. Välj turismen om det kommer öka invånarnas förutsättningar för att gott liv. Men vem är jag att ha en åsikt om något som jag inte ens är i närheten av att kunna förstå. Religion och tro är för många kittet mellan människor, det människor bygger upp hela sin existens kring. Inte ens den intervjuade antropologen vet hur de ska lyckas hitta balansen mellan dessa två intressen. Krokodilen kan antingen ses som en frälsning eller en förbannelse.
Jag tänker att det borde finnas en framkomlig väg med säkrade zoner för turister och att landet kanske inte behöver rikta sig till barnfamiljer i sin marknadsföring. Risken är givetvis att ”girigheten” växer när de inser vilka pengar som finns i turismen som gör att de ständigt ökar de säkrade zonerna som ger krokodilerna mindre och mindre yta att vara på.
Jag har tidigare skrivit om turismens eld och ett exempel på massturismens konsekvenser, det är en högst relevant fråga i detta ämne.
Sugen på Östtimor?
Evelina på Earth Wanderess har skrivit en guide om allt du behöver veta inför en resa till Östtimor. Hon skriver dock inget om krokodiler på Östtimor vilket kanske vittnar om att trots att hon varit där är det inget som hon informerats om. Vad vet jag. Headerbilden och bilden nedan ska Evelina ha all fotocredd för. Läs hennes guide här.
Fastnade också framför programmet, så fascinerad! Kollar aldrig på tv men råkade zappa förbi och fastnade.
Ja vilken utmaning… Men själv är jag (ärligt talat) ingen större djurvän och har svårt att förstå att ett farligt djurs förekomst (i massor) kan få gå före ett land och dess befolknings möjligheter. Men som du säger – det är inte hela bilden.
Fin och intressant bloggpost!
Tack, va roligt att höra! Jag tänker som du men det som fick mig att haja till var när nån (antropologen kanske) sa att en gemensam skapelseberättelse är viktig för sammanhållningen. Sverige med sina 200 år i fred kanske inte kan förstå hur viktigt det är och heller inte förstå hur viktigt religion är. Men ja, den rationella sidan av mig säger att detta borde vara ett enkelt beslut.
Jag har inte sett programmet, men jag läste om det precis, kan ha varit på Svt. Krokodiler eller turister, svårt val. Man ska ha respekt för folks tro och uppfattningar. Å andra sidan vet jag inte riktigt hur vanligt det är på Öst Timor att folk tror att krokodiler är heliga. Jag tycker nog media och många andra exotifierar rätt så mycket och plötsligt blir dessa östtimoreser några galningar som tror på heliga krokodiler medan de allra flesta kanske är lika troende som du och jag. Här i Montenegro frågade jag igår min guide om det inte var några som protesterat mot att det nu byggts en zip-line precis bredvid en stor bro över en canyon. Zip-linen förstör nu alla utsiktsfoton över samma canyon. Men nejdå, guiden svarade att det absolut inte var några invändningar. Zip-linen ger ju pengar till de som driver den och det är lokalbefolkning. Och då tänker jag att visst, det är ingen turist som betalar pengar för att få ta en bild av en orörd/ostörd utsikt, så varför ska de inte få förstöra utsikten och faktiskt tjäna pengar på det? Konklusion: Nej till krokodiler?
Exotifieringen tänkte jag inte ens på, bra inspel. Jag har en bekant som bor där och jobbar för FN sen nåt år tillbaka. Jag ska kolla med henne för att få ännu ett perspektiv på detta. Det är såklart alltid svårt att veta hur väl balanserat journalisters innehåll är men just korrespondenterna i SVT litar jag ganska mycket på.
Alltså, måste säga att jag inte alls känner igen mig i den här problematiken om krokodilerna.. Vi simmade i vattnet, två vänner dök vid flera tillfällen.. Men det jag reagerade på när jag läste artikeln om detta för ett par dagar sedan var att de visst dödade krokodiler. Vi som turister reagerade på när vår guide berättade om att det dödades väldigt många och att de försökte nästan utrota dem – och sa att det kan ju rubba ekosystemet..
Fick inte uppfattning om att krokodiler alls var heliga där, utan var mer som en symbol med även hatad och fruktad av folket då många fiskare blev attackerade av dem..
Tror som Johnny skriver, att media eldar upp detta
Men ska bli intressant att se hur turismen utvecklas för det är otroligt vackert och har mycket potential, men det är så pass snart efter deras självständighet att det är mycket tidsfråga. Dessutom när det gäller pengar så är ju Australien mycket av en bov i detta som på ett väldigt fult sätt skapade en deal med dem och nu äger stor del av Östtimors oljeresurser
Tack för att du berättar om din bild av hur du upplevde det. Det lär ju finnas ännu fler uppfattningar än de som programmet lyfte och som du mött. Alltid svårt att få nån bild av den stora massan. Det verkar dock vara lite olika grupperingar kring hur frågan ska hanteras. Vore spännande att åka dit nån dag