Varadiset sommarläger: Charter med barnklubb (same same but different)

Posted on

Varadiset sommarläger var rent ljuvligt. Jämförelsen med att resa på charter är inte helt åt pipsvängen. Allt vi föräldrar önskar oss är vila och nöjda barn, inte sant?

I vintras kläckte Erik idén om att vi skulle åka på sommarläger med barnen. Konceptet läger kan jag: Sova i tält eller våningssäng, olika aktiviteter om dagarna och laga mat gemensamt med lägereld på kvällen. Det här lägret var precis så och så himla himla bra. Cirkusskola, linbana, fri tillgång på blåbär, sång och dans workshop, akroyoga (akrobatik och yoga ihop med sitt barn), kreativ verkstad, sjöbad, open stage och disco. Allt en unge mellan 2 och 12 år kan önska sig. Varadiset, namnet som säger precis vad det handlade om. Att vara.

Lägerelden första kvällen med grillning av Marshmallows
Glad kille
Glitterbomb på sten. Kreativa verkstaden var nästan gränslös. Inga föräldrar fick vara där och säga ”det räcker nu”.
Cirkusskola på gräset
Snart dags att lära sig snurra med eld
Under en aktivitet fick de som ville göra drömfångare
Barnlek i ladan

Jag hade en av den här sommarens, kanske till och med detta år, mest harmoniska stunder. Jason hade dagsvila och sov på rummet, jag tog ett liggunderlag och lade mig vid en husvägg i lä med solen som värme. Elton kom och mös en stund och livet bar vara så himla här och nu.

Mysstunden #1

Varadiset sommarläger – som en charter med barnklubb

Att resa med barn är ingen semester. Det uttrycket har en ju hört. Och själv upplevde jag det i fem månader under vår långresa. Men att åka på familjeläger, det är verkligen maxad semester för alla inblandade.

Barnen var sysselsatta hela dagarna så mycket och länge de orkade. Maten var redan planerad och serverades av sig själv alla måltider utom en då en fick bidra på sitt ”mat-pass”. Det var massa andra barn att interagera och leka med. Det fanns lika många andra vuxna som kunde guida i konflikter, trösta och bära. Det är några av mina allra lättaste dagar som förälder – så ljuvligt. Och så otroligt fint att ge barnen de här upplevelsen. Elton satt 45 minuter och plockade blåbär och vägrade gå därifrån. Vanligtvis byter han sysselsättning var 10:e minut.

Att våra tre lägerdagar var som en charter i bemärkelsen sol och bad är lögn. Men i form av en paketresa med sysselsättning för barnen, umgänge med likasinnade efter eget önskemål, alla måltider lösta och minimalt med vardagslogistik så är det spot on.

En del av lägerområdet med lada och kreativa tältet
Blåbärsfrukost. Var inte jättevarmt alla mornar om vi säger så
Tacomiddag på muurikka
Kvällsmålet framför brasan
Tack Varadisets alla deltagare och arrangörer, vi kommer igen!

Vad är väl en charter på slottet?

Jag tänker på det här med charter, eller utlandssemester med barn. Herregud så mycket pengar det kostar. Är det det som krävs för att skapa semesterkänsla med barn? Är det enda sättet att bli utvilad på som förälder? Att åka på all inclusive-charter? Nej, såklart inte och alla har nog sina skäl till hur de prioriterar sina pengar. Jag tror bara att det finns ett antal yttre faktorer så som status, förväntningar och vilka möjligheter en själv ser framför sig över hur en semester kan spenderas.

Men det är klart, tre dagar Varadiset sommarläger utanför Borås är inte samma sak som en chartervecka i Medelhavet. Men för barnen, som inte har så stora referensramar, som bara önskar sig två saker: Kul saker att göra och närvarande föräldrar, så tror jag att svenskt sommarläger och charter är på ett ut. Det spelar dem ingen roll. Det betyder också, som jag sagt förut, att våra fem månader utomlands inte var primärt för deras skull utan för att det var en resa vi vuxna ville göra inkl vinsten att vi vill ha ”världsvana” barn som är vana vid miljöombytet, det annorlunda osv.

Du som gjort saker med barn på din semester. Vilka upplevelser och situationer har varit som mest harmoniska, uppfriskande, utvilade och stimulerande för dig och ditt barn?

3 thoughts on “Varadiset sommarläger: Charter med barnklubb (same same but different)”

  1. Familjeläger låter roligt och ingenting jag tänkt på!

    Det som helt klart varit enklast för oss är att ha allt på ett ställe (boende, mat, aktiviteter). Det finns olika varianter. Vi har inte testat charter. 1. Att hyra eget hus men på ett litet hotell med all service, dvs frukost och daglig städning ingick och alla andra måltider kunde beställas när andan föll på och serverades på den privata terrassen. Det var semester! 2. Hyra stort hus med sjötomt i grannlänet med två andra familjer med barn i samma ålder. Roligare och billigare än att hyra hus för en familj. 3. Bo hos en familj där all mat ingår. Där vi har bott har familjen haft djur och/eller stor trädgård för lek. Vi har haft värdefulla utbyten med familjerna vi bott hos.

    Det som fungerat sämst har varit små boutique hotel när barnet var i åldern 14-18 månader.

    För återhämtning och minimal insats, kanske en dagstur hemmavid? Lägg pengarna som skulle gå till en övernattning eller weekend på en firma som kommer och storstädar och tvättar under dagen man är borta.

    1. Bra att ni hittat er grej. Det knepiga med barn är ju att det ändras, det som funkar en semester kanske inte funkar på nästa. Jag håller helt med dig om att lite mer service och smdiighet behövs. Att leta saker som är uttalat familjevälnligt oavsett vad för typ av aktivitet en ska göra kan ge en bra första hint.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *