Nya trender om resor är alltid spännande att grotta ned sig i och nu har det precis släppts en ny rapport. Några lite ytligare nöjesinriktade trender och några som kan ställa om hela turismen, till både det bättre och det motsatta.
Allt som blir populärt ett år eller två är inte trender. Det är snarare flugor eller moden som kommer och går. Vad som bara blir en fluga, vad som stannar som mode och till slut ihop med annat övergår i trend får vi svaret på först flera år senare. Vad av det som presenteras i rapporten, som jag sammanfattat nedan, som är riktiga trender lär visa sig. Alldeles oavsett är det alltid spännande att få läsa lite om vad andra tror att det finns för trender om resor framöver.
Trender om resor 2019
I dagarna har mjukvaruföretaget Trekk Soft som tillhandahåller bokningssystem för aktivitets- och guideföretag släppt sin årliga rapport om trender om resor 2019. Mina russin som jag plockat fram ur rapporten trender om resor. I inbördes ordning.
1. Nyfikenheten på okänd destination
Min egen generation, Millennials, är nyfikna på världen och är så öppensinnade att de bokar resor utan att veta vart de ska. En avresetid finns och en ungefärlig packningslista och sen får resenären veta mer vid flygplatsen. Jag lockas rejält, men så är jag ju också uppvuxen kring millennieskiftet.
2. SpareFare matchar oanvända biljetter
Hur surt är det inte när en bokat en resa eller ett boende och sen av olika anledningar inte kan resa iväg? Jo, jättesurt, bittert som fasiken. Ombokning blir orimligt dyrt och avbokning är inte ens möjligt. SpareFare matchar säljare och köpare så att den som inte kan åka får tillbaka åtminstone en del av pengarna och köparen får köpa till rabatterat pris. Låter som en genialisk affärsidé.
3. Den vinnande kombo Blesiure
Jobb och privat flyter ihop och ett uttryck för det är ordet Blesiure. Det är helt enkelt Business och Lesiure i en mix. Antingen jobbresa som övergår i en privat resa eller kanske en kombination av båda. Själv har jag sällan anledning att göra just business utomlands men att jobba på distans gör mer än gärna.
4. Skapa din egen modulresa
De finns de som föredrar att göra all research och planering själv och de som älskar konceptet gruppresor. Mitt emellan dessa två upplägg finns att resa modulärt. Plocka ihop sin egen resa, sitt egna upplägg men utifrån ett antal givna moduler. Semi-arrangerat kanske kan beskriva det hela. Låter som ett skönt upplägg tycker jag.
5. Överturism och baksidorna
Baksidorna av turismen, den i rapporten så kallade overtourism, växer och förstör. I rapporten ges flera exempel på överbelastad infrastruktur, skador på naturen, hot mot destinationens kultur och arv. Lokalbefolkning som protesterar för att bostadspriserna stigit i höjde. Girigheten har sitt pris och det är ju som vanligt aldrig vinsttagarna som betalar tillbaka. Maya Bay som jag skrivit om tidigare är ett av dessa exempel.
6. Äventyrliga bröllopsresor
Romantiska stränder och lyxiga hotell, chilla och älska dygnet runt. Urtypen av bröllopsresor får sällskap av andra mer äventyrliga former. Uppleva, vara aktiv och utmanas tillsammans. Resor med äventyrsfokus är något vi kommer se mer av är jag övertygad om. Det ligger helt i linje med de andra trenderna kring att resa aktivt som finns.
7. Solo travel sprider sig till olika målgrupper
I Trekk Softs föregående rapport om trender om resor var kvinnliga soloresenärer en uppåtgående trend. Nu ser Trekk soft att soloresenärer finns inom alla generationer och till många fler destinationer. Jag förstår, resa själv är ju toppen!
8. Initiativ för hållbar turism i utvecklingsländer
Insikten om hur turism sliter på jorden och befolkningen har väckt flera initiativ i utvecklingsländer för att utveckla en mer hållbar turism. I rapporten finns exempel från Thailand, Ecuador, Guatemala och Mexico. Det här är ju på ett sätt ett nödvändigt ont men oavsett anledning väldigt bra att det görs.
9. Influencers större roll
Rapporten säger att det råder olika åsikter om hur effektivt det är att marknadsföra sig med influencers, att jag tror det är det kanske inte är så förvånande. I rapporten ges ett exempel på hur influencers får mer inflytande nu när Tripadvisor förändrar sin strategi och inte bara låter allmänheten lämna recensioner utan det ska även gå att lämna så kallade professionella recensioner av influencers av stora följarskaror. Jag vet inte, hur blir man en bra recensent bara för att man har många följare? Men det är klart, om Victoria Beckham älskar ett spa, ja då kan jag förstå om folk ser det som en kvalitetsstämpel.
10. Ekologiskt utbud mer efterfrågat
Sist ut är denna inte så oväntade trenden inom resor: Att det det finns en större efterfrågan på ett ekologiska aktiviteter som inte sliter på naturen utan snarare låter den bevaras. Vandra under en glaciär, SUP:a i ett naturreservat eller dyka i en grotta. Aktörerna har snappat upp efterfrågan och erbjuder allt fler möjligheter – bra grej!
Vad tror du om trenderna om resor ovan?
Vilka av dessa trender om resor tror du kommer slå allra starkast närmaste åren? Några som förvånar dig eller som du inte alls tror på?
Låter som trender som ligger i tiden tycker jag 😊 Men klassiska charterresor där man vill bara slappa ser jag samtidigt att de flesta i min omedelbara närhet tycks föredra. Men kanske jag bara råkat hamna i de kretsarna. Kan känna mig som en något udda person i min by som reser solo och reser för att upptäcka och uppleva.
Oftast så belyser ju trender förändringar och charter med sol har vi ju gjort länge så tror det är därför det inte finns med.
Vilket intressant inlägg! Har själv så här med facit på hand sett nästan alla dessa trender i mitt eget resande – men inte så att jag skulle ha reflekterat över dem nu innan. Blesiure är dessutom något jag själv sysslat med mycket – bra sätt att se världen! 😉
Eller hur. Ibland måste någon annan säga vilka trender en är en del av för att se dem 🙂
Kommer länka till ditt inlägg om några dagar/veckor i min kommande text om trender. Det att resa solo kan nog kallas en trend, åtminstone i vårt numera rätt så individualistiska samhälle. Vi vill ha våra upplevelser och är faktiskt inte så intresserade av att kompromissa. Samtidigt har många en arbetssituation där det kanske är svårt att få ledigt samtidigt med ens nära och kära, och det kan ju leda till att man måste resa själv, om man nu ska resa.
Nyfikenhet på okänd destination däremot tror jag inte alls är någon trend. Visst, för 150 år sedan var det en trend (om man har ett eurocentriskt (finns ordet?) perspektiv på det) att resa till okända destinationer, då fanns det ju faktiskt okända destinationer. Nu gör det inte det. Om man istället säger icke-typiska destinationer, så nej, jag tror det ändå är ett fåtal som väljer icke-typiska destinationer om man inte vet innan att man ändå kommer få bra komfort.
Begreppet modulresa läste jag första gång hos dig. Men nej, jag kommer nog inte börja använda det.
Roligt, ser fram emot att läsa det.
Det här med okänd destination handlar nog inte om att resa dit ingen annan varit utan om att individen innan avresa inte vet vart resan går. Resmålen kan således vara klassiskt men okänt. Kanske förklarade det dåligt, eller förstod fel 🙂
Tror inte att du är målgrupp för modulresor 🙂