Jennys turismspaning handlar om att semestra i Sverige – svemester – är här för att stanna. Något hon har starka belägg för utifrån hennes kunskap inom svensk turism.
Under december kommer nio personer göra olika spaningar om turism. Läs om upplägget och syftet här.
Om Jenny
Jenny Engström jobbar som kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen (STF). Jag har ingen personlig relation till just Jenny men för mig är STF en aktiv påverkansaktör för den svenska turistnäringen som bland annat slagits hårt för att nattågen i Norrland ska finnas kvar vilket västerbottningen i mig gillar av flera skäl.
Turismspaning: Svemester här för att stanna
Tillgängliggöra hållbart resande och påverka politiken
Varför jobbar du med det du gör?
Jag började på STF för 14 år sedan och än idag har jag svårt att se att det finns ett roligare och mer intressant jobb. Varje dag lär jag mig något nytt, jag får vara med och påverka hur vi ska kunna turista i Sverige i framtiden och jag får inspirera till otroligt härliga klimatsmarta semestrar i Sverige.
Med våra 240 000 medlemmar kan och ska vi påverka. Som till exempel att nattågen ska finnas kvar, att våra politiker värnar om friluftslivet och de lokala entreprenörerna inom besöksnäringen och att våra statliga leder ska rustas än mer. STF tillgängliggör hållbart resande i och med att vi finns över nästan hela Sverige.
Det är en ynnest att få arbeta med alla våra eldsjälar och stötta dem så att de kan utveckla sina verksamheter på ett hållbart sätt. Vi är otroligt stolta över att alla våra STF boenden avlagt ett hållbarhetslöfte till gästerna. Det berör allt från källsortering och energiförbrukning till att vara en ansvarsfull arbetsgivare och inspirera gästerna att leva mer hållbart. En nyhet för vintern är att vi har gjort ett specifikt hållbarhetslöfte i våra fjällstugor och där har även gästerna ett ansvar, till exempel att ta med sig sitt skräp och värna om renarna på fjället. Jag kan gå till jobbet med rak rygg och känna att vi gör skillnad. Det är stort!
Svemester är här för att stanna
Hur tror du att resande och turism kommer utvecklas framöver på kort och lång sikt?
I somras kunde vi se att svemester var det stora. Folk stannade i Sverige och använde med stolthet #svemester i sociala medier. Många av våra boenden slog besöksrekord. Vi har sett Sverigetrenden komma. Redan för fem år sedan gjorde vi en undersökning om folks reseanledningar 2020 och då kom ”Se Sverige” på tredje plats efter att ”besöka släkt och vänner” samt ”vandring”. Svemester är här för att stanna både på kort och lång sikt.
Att turista hållbart är stort och kommer att bli ännu större när ännu fler blir medvetna. Just nu är bokningsläget inför vintern på våra fjällstationer bättre än förra året vid samma tid. Familjefjällsveckor, toppturer och nybörjarkurser är det som bokas mest. Folk vill lära sig saker och friluftsliv står i fokus, men det behöver inte vara långt bort eller många dagar det kan till exempel att helgvandra i en närbelägen skog, att se sin stad från en kajak eller att bestiga närmaste topp.
Fler bra nattåg och mer tågskryt
Vilken fråga inom turism/resande tror du kan få motsvarande fokus som flygdebatten och flygskammen fått?
Den är svår och jag tror inte flygdebatten är slut förrän vi ser bra hållbara lösningar. Och i stället för att prata om skam hoppas jag att tågskrytet tar än mer fart, och med detta kommer det ställas än mer krav på lättillgängliga och bra nattåg runt om i världen. Där måste verkligen politiken hjälpa till. Sedan hoppas jag att innovativa hållbara lösningar tar fart. Att det händer nu och inte om 20 år.
Tron på att en enskild person gör skillnad
Vad ser du fram emot under 2020?
Jag önskar att alla började tro på att även det man gör som enskild person gör skillnad. Att vi alla måste förändra vårt sätt att leva och resa för en bättre värld. Det är allt för många som stoppar huvudet i sanden och skyller på att deras agerande har någon betydelse.
Rent privat längtar jag efter snön. Att få gå upp med stighudar på en topp, njuta av den storslagna fjällvyn och svischa ner för en orörd brant… Stor längt på detta.
Förändra din vardag!
Vad tycker du att den som, i stort och smått, vill bidra till en bättre värld bör tänka på?
Ät lokalproducerade varor. De har färdats en kortare sträcka, och gynnar den lokala ekonomin. Det gäller både grönsaker, frukt och kött. Ta tåget. Ombord kan du läsa, surfa, äta mat, umgås eller bara luta dig tillbaka och njuta. Reser du med barn är ofta nattåget ett enklare och skönare alternativ framför bilåkning. Köp inte en massa ny utrustning när du ska ut i naturen, hyr på STFs fjällstationer, köp begagnat eller låna på tillexempel fritisbanken.
Titta även på vad du kan förändra i din vardag för en mer hållbar framtid. I min familj har alla (man och två tonårssöner) fått göra sin egen lista på fem saker som de ska ändra på, stort som smått. De har kommit upp saker som att; bara äta chips en dag i veckan då det är onödig konsumtion, vädra kläder istället för att tvätta, inte köpa nya kläder, inte använda sugrör, bara äta vegetariskt på vardagarna, sluta flyga och köra bil till jobbet mm.
Det var Jennys turismspaning med fokus på svemester oh allt vad det kan innebära. Du som vill stötta STF i sitt arbete kan bli medlem vilket även ger dig bättre pris på STF:s anläggningar.
Här finns alla turismspaningar