Bästa sommarpraten 2023 – bra, bättre och bästa värdarna i Sommar i P1

Posted on

De bästa sommarpraten 2023 ger insikt, underhåller och har ett budskap. Tack för ännu en sommar fylld med intressanta sommarvärdar som pratat i Sommar i P1.

Sommar i P1 är folkbildande och kulturell skatteåterbäring i bästa format. Jag tycker det varit en bättre sommar än på länge. Stark start, lite halvdant i mitten och bra avslutning sista veckorna.

Jag frågade en vän om hon lyssnat på några sommarprat, hon sa att hon väntar på min lista. Vilken komplimang! Kanske har det blivit en tradition för en del som gillar min smak att kolla in vilka jag sätter på topplistan. Som vanligt har jag lyssnat på alla sommarprat så jag kan göra min lista på de bästa sommarpratarna 2023.

Bästa sommarpraten 2023
De bästa sommarpraten 2023 enligt mig

Bra och dåliga sommarprat?

Det här är en återkommande del i mina årliga listor och jag tycks inte ha ändrat smak för vad jag värderar som ett dåligt eller bra sommarprat. Smaken är ju som bekant delad och en ”Bästa sommarpraten-lista” är högst subjektivt. Det här gillar/ogillar jag.

Sommarprat som faller i min smak:

  • Samhällsintressanta frågor med tydliga budskap där personen tar ställning
  • Nördiga eller smala ämnen som krokas i något större eller får ett samhälls/systemperspektiv
  • Genomtänkt presenterade, kan vara i musikval eller kreativ höjd på berättandet
  • Personen överraskar med ämnen som inte känns typiska för just den personen

Sommarprat som failar enligt mig:

  • Ensidigt fokus på sig själv, sina gärningar och karriär
  • Pratar om ett ämne utan att lyfta det till en högre, större nivå
  • Jobbig röst, oengagerad insats eller annat som tröttar ut mina öron

Om Sommar i P1 och sommarpraten 2023

Jag har varit eld och lågor över Sommar i P1 men känner att formatet behöver en nytändning samtidigt som jag säkert kommer vara kritiskt till allt nytt som skulle kunna hitts på. Det är på många sätt bredden och mångfalden som är hela poängen och då innebär det också att en del saker ska vara enormt smala.

Det jag hade kunnat vara utan, och som jag i flera år lägger i den lägsta kategorin är alla dessa människor som ganska rakt upp och ner berättar om deras story och livskarriär. Extremt egofokuserade och helt intresant om inte personen i sig är någon som intresserar mig.

Även i år har det varit svårt att hitta tydliga teman men några perspektiv berör många.

Att vara i gränslandet ur vitt skilda perspektiv pratar David Thurfjell, Tarik Saleh, Nino Ramsby + flera av de som har flera nationaliteter så som Mable McVey och Titiyo Jah.

Bästa sommarpraten 2023
Fyra värdar i Sommar i P1 som talar om gränslandet

Det känns också som det varit en ovanligt politisk sommar vilket kanske beror på att det inte är valår i år. Göran Greider är kanske den som sticker ut allra mest med Harald Mix som någon typ av motvikt fast de pratar om helt olika saker.

I år skulle jag också säga att det varit ett ovanligt starkt år för det manliga könet. När jag tittar tillbaka är det ofta majoritet kvinnor som är de allra bästa sommarpraten men i år är det män som har fler placeringar där.

Tidigare år har dessa varit teman jag identfierat:

2018: Metoo-relaterade saker, män pratade/visade känslor och flera lyfte upp specifika kvinnor
2019: Funktionsvariation, källkritik, frånvarande män och identitet
2020: Corona, priset för framgång, misstag, människor som skiljs åt.
2021: Möta olika kulturer, Integration, Klimat och miljö samt Manliga känslor och psykisk ohälsa.
2022: Säkerhetsläget, Ryssland/Ukraina och sommarvärdar som har trassliga tider bakom sig

Bästa sommarpraten 2023 i Sommar i P1

Nedan finns min lista över de bästa sommarpraten 2023. I år har Sveriges Radio förbättrat sina textpresentationer av respektive person så att det snabbare går att få en överblick av vem personen är och vad hen ska prata om. Jag har skrivit lite kort om innehållet och varför jag gillade/inte gillade det. Det är lättast att sätta ord på de sämsta och bästa sommarpraten, svårare är det med de mittemellan.

Genialiska sommarprat 2023

De bästa sommarpraten 2023 sitter kvar länge. De ger aha-upplevelser och anledning att tänka till. Det består ofta av en starka berättelser, stora insatser och viktiga ämnen.

1. Axel Gordh Humlesjö, journalist – pedofili och manlighet. Starkt på så många olika sätt. Fler drabbade än vad vi pratar om, så så viktigt att prata om.
2. Andreas Cervenka, journalist – hur ekonomi egentligen fungerar. Lysande! Pedagogiskt, folkbildande. Faktaspäckat och ändå roligt att lyssna på. Lagom avancerat.
3. Nora Khalil ,författare, lärare – författarresan som blyg. Viktigt innehåll, bra story. Bevisar att djupa sommarprat kan skapas av yngre. Men varför hon inte läser upp själv får jag inte svar på.
4. Robert Hurula, artist, konstnär – Hans livsresa. Min första tanke var Åh nej redan slut? Hade kunnat lyssna så mycket längre. Behagligt, och obehagligt. Fångande, och intressant. Så jävla mycket en individ kan bli misshandlad/misskött på så många olika sätt av olika personer.
5. Erik Grönwall, sångare – hans kamp om livet. Direkt inblick en i kamp få kan förstå. Viktiga perspektiv, talangfullt. Fenomenalt avslut.
6. Tarik Saleh, regissör – tid och gräns mellan film och verklighet. Så himla bra berättat. Hur världshändelser han verkat i när han skapat film.
7. Asabea Britton, barnmorska, influencer – Att föda barn. Tydligt och trovärdigt. Ett ämne nästan alla är berörda av på ett eller annat sätt. Snyggt gjort. Bra musik. Tankeväckande och provocerande men ändå nyanserat. Riktigt bra och viktigt.
8. Maria Wolrath Söderberg, docent i retorik – klimatretorik. Träffsäkert. tydligt och informativt. Intressant och bra upplägg. Jag och många med mig har många anledningar att fundera kring detta.
9. Hooja och Mårdis, artister – deras karriär och skogstrix. En inbjuden in någras värld långt ifrån många andras. Jag kunde nästan alla skogstrix, vad säger det om mig?
10. Tilde Addenbrooke, hjälparbetare, butiksbiträde – Hjälpa i Ukraina. Mäktig inställning till sig själv och att hjälpa. Spännande och väl skildrat. Bra musik och tankeväckande

Bästa sommarpraten 2023
Tredje sommarpratet i ordningen blev bästa sommarpratet 2023: Axel Gordh Humlesjö
Bästa sommarpraten 2023
Andreas Cervenka pratade om ekonomi på en helt ny nivå

Briljanta sommarprat 2023

De briljanta sommarvärdarna har precis som de genialiska haft ett riktigt medryckande innehåll i en salig blandning av ämnen. De tillhör alla de bästa sommarpraten 2023.

11. Mark Levengood, journalist, författare, programledare – hans mamma, få diagnos som vuxen. Pratar träffande om det som så många upplevt, att vara barn till missbrukare. Lite segstartat men lyfter verkligen på slutet.
12. Fatemeh Khavari, människorättsaktivist – flykt och migration. Så sjuk värld vi lever i. Bra beskrivning för att förstå vilka val människor ställs inför. Starkt.
13. Annie Lööf, före detta partiledare, jurist – livets skörhet. Personligt utan klägg, speglar sjuk samhällsförändring. Sårbart och starkt.
14. David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, författare – upplevelser i gränslandet. Intressant från första stund. Chill att lyssna på kloka tankar om existentiella frågor.
15. Anders Bagge, musiker, låtskrivare – Ett brev till hans döda pappa. Jag blev fångade direkt. Bra mix av tidskapsel, större frågor, vad han brinner för. Mysigt helt enkelt.
16. Ahmed Berhan, komiker, programledare – komik och struligt liv. Han höll intresset uppe hela vägen. Bra beskrivet om hans tankar under hans uppväxt. Fint om värdet av att som familj aldrig lämna.
17. Jessie Sommarström, kock, Årets kock 2022 – hennes livsresa och de som gjort uppoffringar för henne. Fint och snyggt.
18. Camilla Läckberg, författare, entreprenör – hennes relation till kropp och vikt. Avskalat och sårbart, lite provocerande. Bra berättat pga hon är författare.
19. Renée Nyberg, programledare – om fäder. Finstämt och intressant. Likheter till dagens flykt. Bra snack.
20. Bert Sundström, utrikesreporter – vara utrikeskorre. Intressant och bra skildrat från insidan. Hur sjukt ryskt ledarskap är. Ovanlig och kul musik.

Bästa sommarpraten 2023
Annie Lööf gör en ju sällan besviken
Anders Bagge, så mysigt att lyssna på

Utmärkta sommarprat 2023

Som alltid, Sommar i P1 2023 bjöd på väldigt många utmärkta lyssningar.

21. Göran Greider, författare, journalist – om socialism. Ideologiskt och politiskt om vilken värld han ser. Växlar mellan individ och samhälle. Bra överlag.
22. Mark Isitt, arkitekturkritiker – arkitekturens syfte i ett samhälle. Energifyllt, humoristiskt och udda ämne. Jojo mellan individ och samhälle, globalt. Faller väl i min smak.
23. Mattias Andersson, dramatiker, regissör, Dramatenchef – det delikata uppdraget att vara nationalteaterchef. Ideologiskt, pampigt och samtidigt mjukt. Scener från hans liv som blivit föreställningar.
24. Titiyo Jah, artist – kulturkrockar. Personligt och proffsigt, skönt att lyssna på.
25. Livia Fränkel, hedersordförande Föreningen Förintelsens Överlevande – Det hon genomgick och överlevde. Alltid lika gripande och sjukt. Viktigt att bli påmind. Hennes uppmaningen på slutet är viktigast av allt.
26. Maja Nilsson Lindelöf, influencer, entreprenör, designer – hennes livsberättelse. Viktigt för den generationen hon företräder. Utlämnande och ärligt men ändå med distans. Om henne och inte honom även om hon är ”fotbollsfru”.
27. Lise Tamm, åklagare Internationella brottsmålsdomstolen i Haag – utdrag från hennes liv som jurist. Intressant och lite pampigt. Aningen självgott eller reagerar jag bara på det för att hon är kvinna?
28. Ina Lundström, komiker, poddare, journalist – om de bästa låtarna och hennes skivsamling. Det var bra men inte så mycket mer. Mysigt att lyssna på.
29. Bo Landin, biolog, miljöjournalist – vatten i alla dess former. Smalt och nördigt. Bra ihopknutet. Mycket åsikter och uppmaningar.
30. Sven Björklund, skådespelare, komiker – Livsberättelse med valborgstema. Kul upplägg om hans liv. Underhållande såklart. Bra men inte fabulöst.

Bra sommarprat 2023

Lägsta nivån är hög så trots att de ligger på den undre halvan av bästa sommarpraten 2023 så är de alla värda att lyssna på.

31. Malin Wollin, författare, journalist – Glimtar från livet. Bitvis träffande, hon hade sina poänger. Underhållande. Men ändå inte stardust.
32. Harald Mix, entreprenör, riskkapitalist – Klimatkris och teknikutveckling. Lite upprapande om hans karriär och hyllar sina egna bidrag. Jag saknar händelserna och värderingarna som format honom. Eller är det precis det han försöker förmedla? Saknar också nyanserna och inte ett försvarstal för riskkapital.
33. Judith Gough, diplomat, Storbritanniens ambassadör – ambassadörslivet. Intressanta möten och att vara gay. Tydliga budskap och bra musik. Bra sommarprat!
34. Sofia Karlsson, sångerska, låtskriverska – Musik. Annorlunda setting som gav ett levande sommarprat. Här och nu. Mysigt och trevligt att lyssna på.
35. Max Tegmark, forskare inom AI och fysik – Faror med AI. Fullmatat av fakta och kunskap men gav mig en maktlös känsla som ju aldrig kul att lämnas med.
36. Mabel McVey, artist – sökandet för att hitta sig själv. Kändes platt till en början men på liv och död för henne. Fördjupas med tiden, särskilt när hon prata om kultur och hudfärg. Knyter ihop säcken på sitt sätt.
37. Babben Larsson, programledare – livet som hästtjej. Belyser det som är ett enormt intresse hos många. Fint att hon avsätter tid för det men förstår de som inte känner igen sig något alls? Får hon med sig folk?
38. Nino Ramsby, musiker, konstnär – musik och konst. Mänskligt, avskalat och naket på något sätt. Kul musik.
39. Lina Wolff, författare, översättare – tjusningen med att vara översättare. Fångade mitt intresse trots ett väldigt smalt ämne. Djup inblick i det yrket.
40. Eva Armini, Lyssnarnas Sommarvärd – bli bortadopterad. Intressant start, mysig röst. Men allt prat om mode blev inte så intressant att höra om och hur hon beskriver Afrika är allt för exotifierande för min smak.

Eva Armini lyssnarnas sommarvärd

Helt okej sommarprat 2023

Fördelen med att lyssna på alla är att även de som är halvbra ändå betyder något även om det inte är någon blown-away-känsla.

41. Patrick Söderlund, spelentreprenör, spelutvecklare – livet som spelentreprenör. Lite skrytiga men ändå med insikt och djupt. Tyckte om det på något sätt.
42. Bianca Salming, friidrottare – träningsfilosofi och sorg efter pappa. Bra men ändå mediokert på något sätt. Inte tillräckligt unikt, men det är ju också enormt svårt att vara.
43. Hanna Marklund, fotbollsexpert, tidigare landslagsspelare – Karriär och vad som är viktigt i livet. Det blir lite medelmåtta med nästan bara en karriärsbeskrivning. Dock lite lärdomar och tuffa tider med sjukdom.
44. Jila Mossaed, författare, poet, ledamot i Svenska Akademin – poesin och ordens makt. Intressant och ger inblick i livet med kopplingar till Iran. Gillar när hon dela sina åsikter.
45. Robert Fux, skådespelare, dragartist – livet som drag. Intressant ämne med inblick som få har. Estetiskt sticker det inte ut åt något särskilt håll.
46. Charlotte von Essen, chef för Säkerhetspolisen – spioner och terrorism. Det kunde vara så spännande men blev ganska platt. Eller bara en trist berättad historia.
47. Hanna Johannesson, professor i mykologi – svampar. Faktatungt och bitvis väldigt intressant men inget enastående sommarprat för det.
48. Claes Eriksson, komiker – samtidsspeglig. Jag kommer knappt ihåg vad han pratade om men det var en kul tvist med musiken. Det minns jag.
49. Sussie Eriksson, sångerska, skådespelerska – att inte vara tvärsäker här i livet. Mysigt och underhållande men inte så mycket mer
50. Anders Eldeman, programledare – skärgård och minnen. Hjärtligt och folkligt, underhållande med inte så mycket djup.

Hanna Marklund med den skönaste dialekten

Ovärda sommarprat 2023

Det är alltid trist att dissa sommarprat, jag hoppas att de uppskattas av några andra. De som ingår i de här gruppen är de enda sommarpraten som jag skulle kunna vara utan. De har inte tillfört så mycket och stora delar av innehållet minns jag knappt. De gjorde alltså inget intryck på mig vilket räknas som ett dåligt betyg. Gemensamt är att de flesta bara pratade om sitt liv utan att lyfta upp det till något större.

51. Henrik von Eckermann, hoppryttare – hans karriär. Som ett random sportsnack. Intressant för just mig som gillar hästar men ganska intetsägande i övrigt.
52. Sauli Niinistö, Finlands president – NATO-processen. En beskrivning inifrån. Varken mer eller mindre. Bitvis intressant men också ganska trist.
53. Omar Rudberg, artist, skådespelare – hans karriär som artist. Halvtrist. Blir liksom bara hans liv och olika vändningar. Inte så mycket djup.
54. Christina Schollin, skådespelerska – anekdoter från hennes liv. Alldagligt och trist om man inte är ett fan av henne
55. Sanne Salomonsen, rocksångerska – delar av hennes liv och insikter och åsikter. Jag tröttnade nästan direkt. Blev babbel men hon hade sina poänger på slutet.
56. Staffan Westerberg, skådespelare, regissör – hans karriär och liv. Jag känner igen det så väl. En äldre person som jag inte har någon relation till, då blir innehållet betydelselöst. Plus för snyggt gjort om hemtjänst och namnen som bryr sig om honom.
57. Staffan Göthe, dramatiker, skådespelare, regissör – dramans skapande. Jag tappade honom tidigt, inte så hemskt intresserad av hans liv. Men bitvis lyste det upp.
58. PM Nilsson, journalist – om ålar. Obekvämt försvarstal eller nyanserande bild av honom? Hursomhelst så trist. För fram sin syn på miljö utan att försöka förstå den andra sidan.

Sauli Niinistö, Finlands president, sist värden i Sommar i P1 2023

Vilka är de bästa sommarpraten enligt dig?

Jag vet att det är en ära att få sommarprata, men det är ocskå en ära att få lyssna. Tack alla sommarvärdar för ännu en bra säsong av sommar i P1. Detta var min lista av de bästa sommarpraten 2023. Här finns hela listan hos Sommar i P1. Hur ser din hiss och diss-lista ut över de bästa sommarvärdarna i Sommar i P1 2023? Är det några jag missat poängen med som jag borde lyssna på igen?

Samtliga bilder är hämtade från Sveriges radio (utom den på mig). Här finns mina tidigare rangordnar av de bästa sommarpraten från 2018-2022.

9 thoughts on “Bästa sommarpraten 2023 – bra, bättre och bästa värdarna i Sommar i P1”

  1. Kul att läsa din lista. Tycker att alla som sommarpratat fler än 2 gånger borde skippas helt. Det finns fler personer som har något att säga.

    1. Så sant, det håller jag helt med dig om! Generellt så tycker jag att den ideella sektorn borde kunna få mer utrymme så det kan kändisarna gott dela med sig av 🙂

  2. Mycket intressant, och instämmer till stora delar. Claes Eriksson lyfter jag högre, speciellt slutet av programmet. Göran Greider kommer också högre på min lista. Mina bottennoteringar är Lise Tamm och Ina Lundström. Tacksam att du gör denna samman ställning, bra att få reflektera.

  3. Intressant att ta del av dina kriterierför ett bra sommarprogram och dina utvärderingsresultat. Ett kriterium jag skulle vilja lägga till är förmåga att skapa och framföra svenska språket..Ett av skälen till att jag fick mycket -och betydligt mer än du uppenbarligen -av Staffan Göthes program. Därutöver tycker jag att hans oegocentriska beskrivning av sitt liv gav en spännande bild av hur människans liv formas av ständiga samspel mellan yttre och inre förutsättningar. Hans program gav också många olika perspektiv på teaterkonsten och dess svenska historia och viktiga roll i samhällsbygget.Slutformuleringen av ”livets mening” håller jag helt med om.
    Kultur/-teatertanten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *