Blogg

  • Nyhetsmorgon x2 och debattartikel i Expressen om överturism och åtgärder

    Nyhetsmorgon x2 och debattartikel i Expressen om överturism och åtgärder

    Succé! Turismfrågorna diskuteras i nationell media, äntligen är frågorna om hållbar turism strålkastarljuset

    Det märks att sommaren och den stora turismsäsongen närmar sig. Precis som förra våren drar det därmed också igång ett samtal om överturism och hur det ska hanteras. Jag välkomnar det och deltar gärna.

    Nationell media om aktuella turismfrågor

    De senaste veckorna har jag deltagit i fyra nationella medier på detta tema

    Nyhetsmorgon i TV4 27 maj

    Om hur vi kan förhålla oss till ekonomiska dilemman och utmaningar under resan. Jag pratade om bl.a. om dricks, pruta och muta. Det här klippet ligger tyvärr inte ute längre.

    Nyhetsmorgon 27 maj 2025

    Debattartikel i Turismnytt 15 juni

    Om hur en spridd semester skulle vara bra både för människor, turism och hållbarheten. Jag vill se arbetsgivare som erbjuder flexiblare semesterlösningar, att det investerar i året-runt-turism och att vi invånare tar vara på Sveriges alla månader och årstider

    Här kan artikeln i Turismnytt läsas

    Turismnytt 15 juni 2025

    Nyhetsmorgon i TV4 17 juni

    Om min syn på protesterna mot överturismen i södra Europa. Jag pratade att det stora ansvaret ligger på politiker och på turismindustrin som behöver skapa nya affärsmodeller som gynnar platsen, inte bara stora företag. sundhetstecken. Inte klaga på.
    Titta på inslaget från Nyhetsmorgon

    Nyhetsmorgon 17 juni

    Debattartikel i Expressen 17 juni

    Om bl.a. att vi som turister ska välkomna avgifter, regler och förbokningssystem. Det är så en plats visar att den bryr sig om sin framtid för att den ska fortsätta finnas.

    Här är debattartikeln i Expressen

    Expressen 17 juni

    Jag ser fram emot ett fortsatt samtal, att resa medvetet, det ansvaret ligger på resenären men för att kunna göra medvetna val ligger det ett enormt ansvar på politiker på alla nivåer i alla länder och på turismindustrin.

    Här finns alla mediala framträdanden jag gjort genom året

  • Sju nischade former av turism

    Sju nischade former av turism

    Det här är sju nischade former av turism, bortom sol, bad och stad. Reseanledningar, drivkrafter och speciella skäl för resan.

    När jag skrev mitt första inlägg om former av turism så tänkte jag att jag var rätt så heltäckande. Well, så fel jag hade. Dels hade jag inte identifierat alla då, dels tillkommer det.

    Nischade former av turism

    Former av turism, eller reseanledningar, förändras med den samtid vi lever i. En del bygger på rena trender, andra av omvärldsförändringar. Ibland sammanfaller det. Många är smala nischer, andra växer sig starkare och några tilltalar bara några få. De här är de sju senaste formerna av turism som jag snappat upp.

    Politisk turism

    Det är inte omfattande i storlek men det finns. Resorna vars syfte är att följa en politisk händelse. Det kan vara att följa ett val. Det har vi sett exempel på i USA i flera omgångar. Det kan vara för att delta i en högtidsdag kopplat till politiska händelser som nationaldagar eller årsdagar. Eller att resa för att demonstrera eller protestera. Det är Greta Thunberg och klimatrörelsen ett exempel på.

    Medborgarturism och abortturism

    Turism vars syfte att som gravid kvinna föda barnen i det landet för att i vissa fall ge barnet medborgarskap i det landet. Ganska avancerat men för en del viktigt. På samma tema, fast motsatta tema finns abortturism. Alltså att en person reser till en annan delstat i USA eller till ett annat land för att kunna utföra en abort om det är olagligt på hemmaplan.

    Historisk turism

    Historisk turism är en bred och stor term som innefattar allt från att resa till Rom eller Aten och uppleva romarriket och antikens historiska epoker, men det kan också vara för att besöka museer med djup historiskt tema. Vikingamuseet, Naturhistoriska museet eller Skansen är tre klassiker i Stockholm på temat historisk turism.

    Royalistisk turism

    Royalistisk turism eller kunglig turism kan ses som en underkategori till den historiska där det finns en förkärlek och intresse för kungar och dess bostäder eller borgar som de byggde upp för att försvara sitt territorier.

    I Sörmland där jag bor kryllar det av slott och andra bevis på kungarnas storhetsvansinne. Jag var nyligen inne i Gripsholm slott (tidigare bara gått utanför) och blev blow away.

    Drogturism

    Det är som det låter, turism för att använda droger. Ett skäl kan vara att vissa substanser inte är lagliga i hemlandet men är det i andra. Droganvändandet kan antingen vara ”för nöje”, för att självmedicinera eller kopplat till en upplevelse där sinnesstämning som vissa droger försätter kroppen i som i sig kan vara en del av ett inre sökande eller personlig utveckling. AppleTV har en jätteintressant dokumentär som heter Den nya drogturismen som ger många perspektiv på frågan.

    Tips om drogturism uteblir på denna blogg 🙂

    Mörkerturism och astroturism

    Mörkerturism handlar om att ha mörkret som reseanledning. Det kan vara månskensvandring, skogsbad i mörker eller dykupplevelser i mörker. En del av mörkerturismen är astroturism som handlar om att t.ex. beskåda stjärnhimlen eller uppleva norrsken.

    Detta tycker jag är så intressant form av turism att jag skrivit ett helt eget inlägg om det: Tips på mörkerturism

    Sömnturism

    Som en reaktion på den hysteriska omvärlden, utmattningen och stressen finns trenden sömnturism. Det handlar om att en central del av var en väljer att resa och hur en väljer att bo är kopplat till att förbättra sömnkvalitéen. Det kan t.ex. handla om ljus- och ljudisolerade rum och avslappnande tilläggstjänster som hotell erbjuder så som meditation, spa eller behandlingar.

    Discovering the Planet har tipsat om hotell i Sverige och Europa som erbjuder detta

    Fler former av nischad turism

    Vid det här laget har det blivit fler inlägg om olika former av turism och jag är nu uppe i totalt 27 olika typer och former av turism. Kanske kan en form vara vägledande och inspirerande för dig när du planerar nästa resa.

    Här finns alla inlägg på temat Former av turism

  • Ansiktslyft för Resa medvetet

    Ansiktslyft för Resa medvetet

    Så var det dags för ett enklare ansiktslyft i syfte att hålla känslan på resamedvetet.se mer vital och uppmuntra att ta del av den skatt av inlägg jag skapat genom åren

    Åtta år med samma manér, på tiden att byta!

    Bloggen är inne på sitt tionde år och i dagarna är det åtta år sedan jag bytte namn på bloggen. När jag startade den gick den under namnet 155cm.se. En anspelan på min ståtliga längd och tilltänkta underifrånperspektiv för att resa mer medvetet. 155cm.se har aldrig varit ett bloggnamn att hänga i julgranen så att byta namn till det begrepp jag hade kommat att använda för vad allt handlade om var ett enkelt beslut då 2017. Inte ångrat det en sekund. Jag tog fram en logotyp, en headerbild och färger som levt med mig sedan dess.

    Det här känns bekant eller hur

    Men nu var det dags för en uppfräschning. Samma identitet och innehåll. Bibehållen logga och lite varmare färger. Framför allt har jag byggt om startsidan för att sätta mer fokus på innehållet. Jag har skrivit så otroligt många inlägg som förtjänar att synliggöras som kan inspirera i många år efter att de först publicerats.

    Jag kommer uppdatera vilka rubriker och kategorier som kommer framhävas beroende på säsong. Överst finns mina några av mina signaturinlägg och därefter de senaste inläggen, det kommer ligga fast.

    Del av all inspiration som finns att ta del av

    Jag tycket det finns mer estetiska justeringar att göra och om något ser konstigt ut eller kan bli snyggare – låt mig veta. Utöver det, botanisera runt bland all inspiration som finns.

  • Sri Lankas bästa stränder längs södra kusten – min guide och tips

    Sri Lankas bästa stränder längs södra kusten – min guide och tips

    Sri Lankas bästa stränder på sydkusten från väst till öst som passar för barn, surf och den som vill ha skönt sol och bad.

    Egentligen är det en ganska korkad fråga, vad som är den bästa stranden på Sri Lanka för det beror så på vad en är ute efter. Det finns avskilda stränder utan särskilt mycket service, vilket kan vara charmigt på sitt sätt och det finns stränder som är så populära att någon avskildhet är bara att drömma om.

    Det finns stränder som är långgrunda, stränder där tidvattnet påverkar mer eller mindre. Stränder med stora vågor och stränder med mindre. Stränder där klientelet uppenbart tillhör de rikare spannet och stränder som lokalbefolkningen själva använder om kvällar och söndagar. Och så finns det stränder som räknas som så kallat barnvänliga och de som inte är det – och allt det där beror ju helt på vilket ålder barnen är. Det som för en 1-åring är mysigt kanske för en åttaåring är jättetråkigt.

    Oavsett alla förbehåll och individuella uppfattningar om vad som är en bra, bättre och bäst strand så kommer här min bild av de stränder jag besökt längs Sri Lankas södra kust under november och december 2024. Våra barn var då 3 och 5 år.

    En av Sri Lankas stränder på södra kusten

    Sri Lankas bästa stränder: Min guide för sydkusten

    Jag har inte besökt södra Sri Lankas alla stränder men några har det allt blivit efter våra två månader i landet. Vi bodde i Weligama och har således badat mest där. Vi valde Weligama för att det skulle finnas puls, surf och vara barnvänligt. Väl på plats kan jag konstatera att vi fick allt detta – och en lokal vibe som jag inte hittade på många andra ställen. Vi är så nöjda med att det var vår huvudstrand.

    Här kommer jag skriva några rader om de stränder vi själva besökt från väst till öst.

    Koggala Beach – Vidsträckt strand med inga solbadare

    En tom, bred strand. Några enstaka personer som gick en promenad. Inga solstolar, inga koksnötter att köpa. Jag vet inte varför det var helt tomt. En anledning kan vara att vågorna var av det större slaget eller så är den kuststräckan av Sri Lanka helt enkelt inte uppbyggd kring turism. Ännu.

    Vi stannade till vid Catalina Grill Restaurang (okej mat men inte mer än så) där det också fanns ett gammalt flygplan som barnen kunde leka i.

    Koggala Beach, vild och vacker
    Sri lankas bästa stränder
    Jag ser bara potential men jag gissar att jag inte har hela bilden

    Ahangama Beach – Snygg men oklara badmöjligheter

    Vi utforskade aldrig Ahangamas strandutbud men bild är att det är relativt dåligt med badvändliga stränder utan mer vassa klippor men kanske någon lite strandremsa finns för den som letar.

    Sri lankas bästa stränder
    Bild fotad från Cactus Café, oerhört hett tips i Ahangama

    Midigama beach / Babas café – Naturskön strand med vågor

    Vi badade aldrig på Midigamas beach men såg den från sidan och jag skulle gissa att den är trevligt. Varför vi inte badade på Midigamas huvudstrand – jo för vi valde en liten strand precis bredvid där vi träffade en kille som drev en liten restaurang på stranden och hyrde ut solstolar och vi fattade tyckte för honom direkt så vi var där säkert 5-6 gånger. Han driver Babas café och det är också så en hittar dit via maps.

    Vågorna var ofta ganska stora men bara vid något enstaka fall läskiga att bada med våra barn i. Med flytpuffar gav vågorna snarare än spänning att guppa med i. Det blev snabbt djupt så inte krypvänligt vid vattenbrynet. Däremot blev det en mysig lagun vid lågvatten som passade de minsta barnen perfekt.

    Sri lankas bästa stränder
    Drömmig kuliss enligt mig
    Laddad unge hoppar i lagunen
    Det lilla Babas café

    Jungle Beach – Ligger en bit bort från det mesta andra

    Jungle Beach skulle enligt en lokalbo vara den bästa stranden men jag är inte beredd att hålla med. Den låg avsides och var inte alls lika busy som många av de andra stränderna. Ett stånd som ibland var öppet och sålde frukt och kokosnötter. Det blev djupt ganska snabbt men de gångerna vi var där var det sällan som vågorna slog över till vit brus utan mer en gungande känsla att vaggas med i. I närheten ligger ett lite mer fancy husområde för uthyrning så besökarna var kanske av de lite rikare slaget.

    Sri lankas bästa stränder
    Jungle Beach. Inte mer komplicerat än så här. Ett litet stånd som ibland har öppet och säljer kokosnötter och frukt

    Weligama – Sri Lankas bästa strand enligt mig

    Lång, en av de längsta på hela sydkusten, drygt tre km lång. En av Sri Lankas mest populära stränder att lära sig surfa på för dess jämna och lagom stora vågor som rullar in dygnets alla timmar. På stora delar av stranden myllrar det av folk, surfstånden radar upp sig efter varandra. Det är liv och rörelse, det finns koksnötter och restauranger vid stranden eller rakt över gatan. Mer lokal känsla ju längre västerut, surfigt i mitten och sedan mer posh/lyxigt åt östhållet.

    Det är långgrunt och enligt mig barnvänligt, ytterst sällan jag kände starka strömmar. Enda nackdelen är att det är just mycket surfare. Vill en bada i vågorna är Weligama inte platsen pga risken att få en surfbräda i huvudet eller att ständigt känna sig ivägen för stackarna som försöker lära sig hålla balansen (inkl migsjälv när jag gav det några försök).

    Det är möjligt att springa längs i princip hela stranden så länge det är inte är maximalt högvatten, då funkar iofs barfota. Vissa delar av sträckan är mer lättsprunga, alltså packad sand, medan andra är mer porösa. Räkna med att hoppa över lite rep för båtarna som är fastbundna.

    Enligt mig är det här en av Sri Lankas bästa stränder, kanske den bästa av dem alla för den som vill ha liv och rörelse och lokal känsla.

    Sri lankas bästa stränder
    Kvällsol och dygnets bästa timme vid stranden i Weligama
    Långgrund och sandslottsvänligt
    Högvatten och alla surfsställens aftersurfhäng
    Den ärliga bilden av hur många surfare det är i vattnet samtidigt
    Kvällsspel
    Sri lankas bästa stränder
    Älskade solnedgångar som Weligamas strand bjuder på

    Secret beach – En mindre lite avlägsen strand

    Jag var personligen aldrig på secret beach men fick tips om den av en tysk barnfamilj som var nöjda över lugnet och min syster var där. Enligt henne var det ”Ett mysigt krypin, ganska crowded och inte så mycket service eller ställen att handla ifrån. Hon är glad att ha varit förbi stranden men skulle inte hänga där en hel dag.

    Mirissa – Klassisk strand i Sri Lankas södra delar

    Mirissas strand ska enligt uppgift (min syrra prövade båda) vara betydligt svårare att lära sig surfa på och stranden är betydligt mindre och kortare än Weligama. Om Weligama är stor och blandning av lokalt och besökare så är Mirissa mer turistig men har fortfarande en skön känsla. Många restauranger längs stranden som dukar upp vid kvällskvisten. I närheten finns Parrott Rock som kan vara kul att gå ut på vid lågvatten och Mirissas mest instagrammade plats Coconut Hill. För många är nog det här en av Sri Lankas bästa stränder.

    Sri lankas bästa stränder
    Mirissa beach i den lugnare riktningen
    Sri lankas bästa stränder
    Mirissa åt andra hållet. I skymning när restaurangerna och belysningen vaknar
    Mirissa från Parrott Rock
    Parrott Rock, fotad från stranden

    Polhena beach – Stranden där lokalbefolkningen hänger om söndagar

    Till Polhena beach åkte vi på vinst och förlust efter uppgift om att där går det att snorkla med sköldpaddor. Det var inte så enkelt som vi trott och stranden skiljer sig från många andra. Det finns ett större rev en bit ut som bryter av alla vågor – vattnet är med andra ord mycket lugnt. Stranden är mycket populär bland lokalbefolkningen, särskilt om helgerna. Här hyrs badringar i olika storlekar ut och vattenleksaker säljs. För en gång skull var vi i princip de enda med ljus hy och andra turister såg viknappt. Vi testade aldrig på att snorkla men såg några få längre ut, tror kanske att en guide kan vara bra. Polhena beach hade inte så mycket övrig service i form av mat och dryck på stranden men fanns en bit bort.

    Sri lankas bästa stränder
    Polhena och uthyrning av badringar till alla gäster som inte kan simma

    Hiriketaya – En ikonisk strand på södra Sri Lanka

    Hiriketaya, den omtalade hästskoformade stranden, som på bilder från ovan ser otroligt häftig ut. Väl på plats en helt vanlig strand av det lite mindre slaget där varenda kvadratmeter av stranden används för solbadande besökare. Stämningen är skön och Hiriketaya var länge en dold pärla men är nu mer under full exploatering. Det betyder inte hetsigt eller superkommersiell känsla, men det betyder allt fler större byggnader i betong och allt färre små stånd av trä. Här surfades det en del och stranden blev snabbt djup. Vi var där vid två olika tillfällen och vågorna var ganska olika stora dessa gånger.

    I Hiriketaya finns La Playa som liknar en beach club och upp mot den östra sidan finns några restauranger av det schystare slaget med pris därefter. Men fortfarande prisvärt med svenska mått. Ett tips för den som vill komma undan lite är att äta en bowl på Duni’s Hoppers eller fråga sig fram efter en lång ramp där skateboards kan lånas som våra barn älskade att springa. Jag kommer dock inte ihåg vad stället heter och det verkar vara för nytt för att ha placerat sig på maps men det ligger åtminstone i närhet av Duni’s.

    Hiriketaya med den ganska packade känslan
    Sri lankas bästa stränder
    Varje kvadratmeter nyttjas

    Hitta din bästa strand i Sri Lanka

    Det var min genomgång av Sri Lankas bästa stränder. Hoppas någon av dessa faller dig i smaken och att du hittar den strand som passar bäst för ditt/era önskemål. Kändes det inte som att någon av dessa passar har en bloggkollega bett sin lokala guide om hans bästa tips på stränder i Sri Lanka så där finns mer inspiration att hämta även om det inlägget är skrivet för några år sedan. Läs mer hos 4000mil.se

    Utöver dessa stränder på sydkusten finns det både en del på östsidan som lämpar sig för säsongen april-ok och ännu fler på västsidan upp till lite norr om Colombo som flest besöker okt-april.

    Här är alla mina inlägg om Sri Lanka

  • Stories från maj 2025

    Stories från maj 2025

    Maj, maj måne, jag kan lura dig till Skåne. Maj gick i rasande fort och kändes hur lång som helst. Kall, intensiv och fylld till bredden.

    Stories från maj 2025

    Majresan

    Maj har varit fyllt av resor. Några underbara dagar i Porto, vilket jättetrevlig stad. 60 000 steg på tre dagar säger något om vad vi gjorde om dagarna. Jag har gjort min första ”resa ensam med varje person i familjen” och åkte till Visby med min yngsta, tre år. Utöver det har jag varit i Gysinge utanför Gävle för ett dygns strategidagar med Naturturismföretagen, en sväng till Västerås, en annan sväng till Nyköping och två vändor till Stockholm.

    Porto view
    Gotland view
    Ej fulltaligt men jäkligt stabilt gäng som leder och styr i Naturturismföretagen

    Majs favoritinlägg

    Det är så himla fint att få blogga in the moment, i direkt anslutning till resorna och bara skriva från hjärtat utan att tänka guider och topnoch. Visbyinlägget är skrivet så men också Porto även om det blev mer gediget än planerat. Som alltid.

    Majbild

    Målbilden. Glass, sol, glad unge, Visby som fond

    Maj och privatlivet

    Jag vet inte riktigt om jag andades i maj. Eller slappnade av. Det blev liksom inga andrum mellan allt roligt och viktigt. Det mesta gick kloss i kloss. Självvalt på alla sätt men ändå med baksidor när jag är en jäkel på att tacka ja till saker och alltid tror att allt ska gå ihop sig. Erik och jag har mest gått om varandra. Vi har spenderat 13 dagar i Strängnäs samtidigt. Resten av dagarna har en av oss varit bortresta. Månaden avslutades med en skön arbetshelg med mina föräldrar där vi fick vårt spabad på plats. Där ska många kloka tankar tänkas framöver.

    Jag har längtat efter att maj ska ta slut, vilket är en konstig känsla eftersom jag gjort nästan bara roliga saker. Dags att vända blad.

    Majs måluppföljning

    • Hitta träningsrutin: Det finns en rutin, men det är en massa avvikelser hela tiden. 5 gånger är åtminstone mer än noll.
    • Rida dagtid 2 ggr/månad: Inte en chans att jag kunnat göra detta
    • Bygga 12 pussel: Kanske byggt en halv kväll så inget färdigt.
    • Göra en ensamresa med respektive familjemedlem: Check! Visby med Jason!
    • Lära mina barn åka skidor: Check sedan tidigare. Inga fler försök med det i år
    • Jobba 30-32 h/vecka: Det höll inte i maj. Och verkligen inte med tanke på att jag dessutom vabbat, gjort flera resor och det varit röda dagar.
    • Fakturera mer än 2024: Nej, det går trögt med fakturerandet.
    • Ha några drömkunder: Jag jobbar på flera fronter men inget klart än
    • Rensa ut en sak/dag: Stått stilla med detta i maj
    • Få mina barn att städa: Hot om utebliven TV och godis är effektivt, det är en trist insikt.
    • Hitta bra upplägg för vardagsmat: Det rullar. Skönt!
    • En dejt i månaden med min man: Inga dejter i maj.
    • Prata med minst en vän i telefon/vecka: Nja, det här fallerade

    Maj och företaget

    Jag har simmat runt i en Ville Vonkas chokladfabrik. Så många möjligheter och lockelser. Många bra idéer, så många att jag blivit förvirrad och inte vetat vad jag borde jobba vidare på. Jag siktar på att skapa förutsättningar för det långsiktiga, just nu på bekostnad av det kortsiktiga. Jag fortsätter jobba hårt för att bredda nätverket, det tror jag kommer löna sig i längden.

    Majtanke om turism

    Jag har framför allt tänkt på vilken typ av säsong det kommer bli kopplat till väder och världsläge, vilka åtgärder som de hetaste destinationerna inför men såklart också mycket på turism och pengar. Det var nämligen ämnet för min medverkan i Nyhetsmorgon som jag får skriva mer om vid tillfälle. Har du TV4playkonto kan du kolla här. Efter reklamen kl 8.15 den 27 maj

    In action

    Majs reseplanerande

    Vi har framför allt planerat sommaren. Det blir stopp i Järvsö på väg norrut, en tripp till Luleå, kanske en utflykt till Vasa och sen mestadels hemmavid/Sörmland. Känns bra med inget mer stortartat än så.

    Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

  • Vykort från Visby – en duoresa för mig och mitt yngre barn

    Vykort från Visby – en duoresa för mig och mitt yngre barn

    Vi var båda så glada när vi kom fram. Visby är något speciellt. Jag är fylld av starka almedalsminnen och jag älskar Visby stadskärna och hela öns karga natur. Jag blir glad av Gotland.

    Jag har som mål att göra en resa med familjemedlem under 2025 och först ut är Jason, vår 3,5-åring. En båtbuss från Strängnäs till Nynäshamn, en färja över havet till Visby och så hämta vi upp vår bokade lådcykel vid hamnen. En lång resa, åtta timmar dörr till dörr, men mycket smidig.

    Vad vi hittat på som mest här i Visby

    Vi har lekt i lekparker – jag måste säga att Visby med omnejd levererar storartat på den fronten. En heldag var vi i Kneippbyn. Jag var mest exalterad över att få se Pippis originalhus från TV-inspelningen. Jason blev rädd av att gå in där så det fick bli en snabb rundtur. Till förmån för att studsa och göra volter. I hoppborg, från piratskepp, på de stora trampolinstudsmattorna. Herre jösses vad han har kastat sig ut och vad härligt det är att ha obegränsat med tid och kunna ge odelad uppmärksamhet till ett barns önskemål.

    Den största hitten av dem alla är att besöka Kneippbyn i försäsong för att minimera kötid och rastlöshet. Vi var här på öppningshelgen och det var alldeles perfekt med folk. Vi cyklade både dit och hem från Visby, ca 4 km enkel väg och hyra lådcyklen kan vara helgens bästa beslut.

    Glass har vi också hunnit med (såklart) och mer ska det bli innan vi beger oss hem.

    Så ny att den ännu inte blivit invigd. Precis vid Almedalsparken
    Klätterapa
    The house!
    Så här har han studsat han omkring
    BIke with a view
    Blåsigt och utsikter som klår mycket.

    Over and out, det var allt som rymdes i detta vykort. Hoppas solen skiner på er där hemma.
    Puss från L och J

    Här finns alla inlägg från Gotland

  • Boktips: Historiska resenärer – 12 kvinnor som erövrade världen

    Boktips: Historiska resenärer – 12 kvinnor som erövrade världen

    Historien är fylld av kvinnliga öden och strapatser. Det är bara inte så många som satt dem i rampljuset, förrän nu.

    Per J Andersson. En ikon i kategorin personer som skriver reseskildringar. En av grundarna bakom tidningen Vagabond. Med en hög trave böcker att vara stolt över har han bl.a. skrivit en av mina favoritböcker. För den som reser är världen vacker. Inledningskapitlet är fängslade och fantastiskt och svarar på alla tänkbara sätt på frågan varför jag reser.

    Per har varit en föregångare i det mesta vad gäller resor och skrivande och jag hade även äran att ha honom i en av panelerna när jag lanserade min bok Resenärens makt.

    Historiska kvinnor – ny bok av Per J Andersson

    I dagarna har han precis släppt en ny bok. Historiska resenärer – 12 kvinnor som erövrade världen. Boken skildrar kvinnliga vagabonders ofta bortglömda resor över jorden. Deras färder är lika spännande och lärorika att läsa hemma i soffan som inspirerande för den som går i tankar om resor och äventyr.

    I ett brev till sin mamma berättar hon hur en reser så okonstlat som möjligt. Eller som hon själv uttrycker det. Hur en blir en sann resenär som hon själv eftersträvar.

    1. Att ta till sig normer och värderingar trots att det inte är
      ens egna normer och värderingar.
    2. Att förstå hur man använder sig av dumma män och onödiga redskap.
    3. Att nonchalera den egna kroppens signaler.
    4. Att inse att man måste vila och inta föda när möjligheterna ges.
    5. Att inte bara älska naturen, utan också den mänskliga
      naturen.
    6. Att vara osjälvisk.
    7. Att vara lika lugn och på lika bra humör i slutet av dagen,
      som i början av den.

    Listan är signerad Freya Stark som levde mellan åren 1893 och 1993. Jag må säga att jag själv delar hennes bild av vad en ”sann resenär” är även om punkt nr 2 och 3 kanske måste tolkas en aning för att inte utsätta sig själv för livsfara.

    Gillar du feminism, resor och historia är detta boken för dig.

  • Resa till Porto i maj – kulisser, kyrkor och kakel i kubik

    Resa till Porto i maj – kulisser, kyrkor och kakel i kubik

    Vi gjorde en resa till Porto i maj och jag vågar kalla valet av tidpunkt perfekt. Lagom varmt, en säsong som precis börjat vaknat men inget högtryck.

    Om våra dagar i Porto ska sammanfattas med ett enda ord så är det STEG. Som vi gått. Vi har snittat 20 000 steg om dagen längs Portos gator, upp och ner, fram och tillbaka. Vilken otroligt trevlig stad.

    Porto har absolut varit på min tio-topp-lista över önskade städer att besöka i Europa. Lissabon var en jättemysig stad och  med tanke på att många secondary citys ofta är ett minst lika bra lillasyskon så var förväntningarna relativt höga. Jag blev inte besviken.

    Porto i en klassisk bild
    En av många fint målade kyrkor
    Gränderna, detaljerna, färgerna, ljuset

    Resa till Porto i maj – en succé från start till slut

    Jag reste till Porto med en barndomsvän och vi insåg att det här var vårt femte land som vi reser till tillsammans. Från Ryssland i våra tidiga tonår till Grekland med stapplande steg som vuxen som en av de första självständiga resorna. Vidare till England där min vän bodde och jag hälsade på till en weekend i Litauen 2016. Sedan dess har ungar fötts och livet pågått och nu plötsligt stod alla stjärnor rätt och vi kunde boka en resa till Porto relativt spontant.

    Ett resesällskap av den bättre sorten

    Porto, en stad att promenera i

    Porto har gator och gränder med vackra fasader i en klass för sig jämfört med många andra europeiska länderna. Det som sticker ut är de mönstrade och färgglada kakelplattorna och de karaktäristiska blåmålade kyrkorna. För mig som inte tycks kunna tröttna på vackra hus var Porto paradiset.

    Genom Porto (eller söder om jag ska vara korrekt, mer om det nedan) rinner Duero och en några kilometer från stadens centrum ligger havet. Vatten i städer skapar dynamik, luft och distans som ger möjlighet att se staden med större perspektiv.

    Väggkonst, jag älskar det
    En ganska vanlig gata
    Välskötta fasader i Porto
    En av paradfasaderna som vetter mot vattnet
    Katedralen
    En pergola vid havet som vi fick för oss själva en tidig morgon
    Glad för den här resan!
    Porto i maj, hur ser det ut här i juli?
    En fin liten fyra

    Vila Nova de Gaia – inte en del av Porto

    Förutom alla våra strapatser genom Portos stadskärna spenderade vi en förmiddag vid stranden och försökte föreställa oss hur högsäsongen såg ut. Vi gick en guidad tur på södra sidan av floden och fick lära oss att Gaia som den stadsdelen heter inte är Porto. Rivaliserande historia, idag mer på skoj men ändå tydliga skillnader. Det är från Gaia solnedgångar bäst upplevs och från Gaia den bästa vyn av Porto kan ses.

    Inez guidar oss med stadig hand och många starka berättelser
    Den berömda Half Rabbit är ett konstverk i en klass för sig.
    Gaia i kvällsljus
    Människor som samlas för att tillsammans se solen sjunka över himlen
    Tack Porto för att vi fick riktigt fina solnedgångar

    Portugisisk mat tog oss inte med storm

    Vi försökte äta lite traditionell portugisisk mat men det imponerade inte. Kanske åt vi på för turistiska ställen. Däremot åt vi toppengoda bowls, bruncher och indiskt så mat kan staden laga. Porto är kända för sitt portvin men eftersom vin ligger helt utanför mitt intresseområde så har den delen av mat- och dryckeshantverket inte undersökts. Kanske är de bättre på att göra dryck än mat.

    Fisk och skaldjur är klassiskt men smakbilden höll inte riktigt
    God brunch
    Ännu godare glass

    Turism och vardag i Porto

    En eftermiddag gjorde jag den obligatoriska springturen när jag reser och fick glimtar av det där vardagslivet som pågår bortom stråken där turisterna rör sig. Det ger alla mina resor en extra dimension att både få det allra mest klassiska och det allra mest vardagliga.

    Hade så gärna velat höra historien bakom den här balkongen.

    Att resa till Porto i maj var toppen. Jag är så glad för den här resan. Min reslust är himla stor och att få resa utan barn är jag inte bortskämd med. Tack Sara för friktionsfritt resesällskapande och tack Porto för fantastiska dagar.

    Här kommer det finnas fler inlägg om Porto och här finns alla inlägg om Portugal

  • Hållbara upplevelser i södra Sverige: Stora tipslistan med besöksmål sommaren 2025

    Hållbara upplevelser i södra Sverige: Stora tipslistan med besöksmål sommaren 2025

    Hållbara upplevelser i södra Sverige. Jag delar med mig om tips på besöksmål för sommaren 2025 att se fram emot. Del 3 av 3.

    Sista ut i min triologi är tips på hållbara upplevelser i södra Sverige. Listan för mellersta och norra Sverige har fått himla fint mottagande så det är uppenbarligen eftertraktat och uppskattat – kul! Direktlänk till dem längst ner i detta inlägg.

    Det här är ett axplock av de många hållbara upplevelser som södra Sverige bjuder på. Såklart finns många fler som i stor och liten skapa driver verksamheter med hållbarhet som en del av kärnverksamheten eller som ett ständigt förbättringsarbete.

    Som i de tidigare inläggen bygger tipsen nedan på att verksamheterna har en hållbar profil och är utvalda på listan av någon av följande tre skäl. 1. Jag har besökt och gillat vad jag upplevt och själv sett deras hållbarhetsarbete. 2. De är märkta med Nature’s Best som bygger på den globala standarden för hållbar turism eller 3. De är aktörer som regionerna vill lyfta fram som exempel på verksamheter som aktivt arbetar med hållbarhet.

    Hållbara upplevelser i södra sverige
    Ekskog på Visingsö i Vättern
    Hållbara upplevelser i södra sverige
    Cykling på Visingsö i Vättern

    Hållbara upplevelser i södra Sverige

    Gemensamt för många av tipsen om hållbara besöksmål södra Sverige är att det är boenden i lite annorlunda tappning eller boende med anrik historia. Dessa blandas upp med tips på restauranger och andra matställen som ofta har lokal råvaror i fokus. Hoppas du finner något som inspirerar till sommarens semesterplaner.

    Västra Götaland – fokus på klimatsmarta boendemöjligehter

    Västra Götaland hållbarhetsarbetet går under parollen Hållbarhetsklivet som är deras affärsplan. Under 2023 lanserades ett nytt koncept, Klimatsmart semester där de företag som är med mäter och redovisar alla sina koldioxidutsläpp. Se vilka nedan.

    Ericson Cottage, mellan Borås och Jönköping

    Bo oslagbart nära naturen i ett glashus. Lyxigt, enkelt och naturnära på samma gång. Hur klimatsmart?: Solceller, och resterande el som köps är grön. Vatten från egen brunn. Kompostering, avfallssortering och naturvänliga rengöringsmedel.

    Swedish Country Living, norr om Mellerud

    Bo i Eremit-stugan hos Swedish Country Living är en naturupplevelse utöver det vanliga. Omgiven av skogen med utsikt över vattnet är detta ett paradis för att koppla av och varva ned i lyxigt boende utan el. Hur klimatsmart?: Byggda med återvunnet byggnadsmaterial och isoleringen från naturmaterial. Kretsloppshuset tar vattnet till duschen från sjön. Gråvattnet renas via växthuset och återförs till naturen. Elen som används produceras i egen solcellsanläggning. 

    Inforest, utanför Hjo

    Bo off-grid mitt i naturen, unikt boende i så kallade tiny houses: små hus på hjul med alla bekvämligheter du kan önska. Här njuter du av lugnet och avskildheten med naturen som enda granne. Hur Klimatsmart?: Solpaneler och batteri. Kompostseparerande toaletter där avfallet komposteras i biologiskt nedbrytningsbara påsar.

    Lugnåsberget Ekohotell, söder om Mariestad

    Finn lugnet hos natursköna oas. Vandra till historiska platser, paddla kanot eller bara ta det lugnt framför eldstaden. Hur klimatsmart? Solceller täcker årsbehovet av el. Egen brunn, reningsverk och avlopp. Snålspolande vatten. 

    Dalslands aktiviteter (Glashusen), söder om Bengtsfors

    Artkitektritade glashus placerade mitt i den dalsländska naturen. Husen ligger på en udde med spektakulär utsikt över sjön Iväg. Erbjuder höghöjdsaktiviteter, ridning och naturupplevelser. Hur klimatsmart? Lokal samverkan med ortens tvätteri som tvättar med låg energi- och vattenförbrukning, miljövänliga kemlikalier och använder fossilfria transporter. Underlättar för gästen att göra smarta val och minimerar användningen av engångsmaterial. Aktivitetsutbudet har nästan ingen klimatpåverkan. 

    Utöver de klimatsmarta boendena finns flera andra aktörer med hållbara ambitioner i Västra Götaland

    STF Lydde Gård, Kinna

    Ett familjärt och hemtrevligt gårdshotell som kombinerar traditionella och moderna hållbarhetslösningar. Lydde Gård fick STF:s hållbarhetspris 2024.

    Skärgårdsidyllen Kayak och Outdoor, Grebbestad

    Kayak, paddling, SUP och Yoga är några av aktiviteterna som erbjuds. Och så självklart skräpplockning. Under åren har de samlats in över 40 ton skärp. Fokuserar på att skapa säsong året runt och nominerad till Grand Travel Awards Ekoturismpris 2025.

    Selin Charter, Resö

    Selin Charter är märkta med Nature’s Best och erbjuder exklusiva skärgårdsturer i Strömstad och Kosterhavets Nationalpark. Säl- och hummersafari, skärgårdsliv och fiske.

    Upplevelsebolaget, Uddevalla

    Kajakturer, klättring, räddningskurser och vandring i Bohuslän. Kristallklart vatten och mäktiga klippor är Upplevelsebolagets vardag. De är märkta med Nature’s Best.

    Jubileumsbadet, Göteborg

    Jubileumsbadet erbjuder allmänna bastun i Frihamnen. Öppet och gratis för alla, bassängerna renas biologiskt och bastun görs permanent med återvunna delar från prototypen.

    Gunnebo slott och trädgårdar, utanför Mölndal

    Kulturarv som återskapar ursprungliga planer och byggnader från 1700-talet med gamla hantverksmetoder, samt har Krav-certifierad restaurang och egen ekologisk köksträdgård.

    Nordens Ark, Hunnebostrand i närheten av Smögen

    En inte så klassisk djurpark med fokus på att ge hotade djur en framtid. Den zoologiska parken är öppet året om och här finns också restaurang och hotell.

    Här finns alla mina inlägg om Västra Götaland

    Glashuset hos Dalslands aktiviteter. Foto av: Farawayistan/westsweden.com
    Inforest. Foto: Linus Bergman/westsweden.com

    Östergötland – en salig och härlig blandning

    Östergötland bjuder in till både natur och kultur i det stora och lilla.

    LasseMaja Deckarhus, Linköping

    Besöksmål med målet att främja läslust hos barn och unga. Hittas i friluftsmuseet i Gamla Linköping och där erbjuds äventyr och fika.

    Borkhult Lapphem, Åtvidaberg

    Ett levande kulturhus mitt i den lilla orten Borkhult. Lapphem är de gamla arbetarbostäderna varsamt bevarade. Långt bort från allt. Erbjuder ett göra-ingenting-paketet som fokuseras på hållbarhet både i livet och i den lokalt producerade maten.

    Naturlogi, Linköping

    Med skogen som väggar och stjärnhimlen som tak. Hållbara övernattningar i skogsrum. Hållbara matupplevelser med skogen, den närodlade maten och elden i fokus. Allt i hållbarhetens tecken, både för skogen, gården, ägarna och gästen.

    Kungs Starby gård, Vadstena

    Kungens skafferi från 1752. Som gjort för ett unikt, bekvämt och avslappnande besök. B&B med hållbarhet i fokus i allt från närodlad mat till OEKO-klassade mörkläggningsgardiner.

    Woods and water, Ormberg

    Hållbarhet personifierat med stort fokus på att bidra till lokalsamhället. Kajakturer, vandringar och retreats i naturen. En guide att minnas.

    Här finns alla mina inlägg om Östergötland

    Kungs Starby gård, bild lånad från dras facebook
    Naturologi, bild lånad från naturologi.se

    Gotland – närodlat och lokala stoltheter

    Gotland har det samlade initiativet med företag som tillsammans ingår i Sustainable Plejs som alla jobbar aktivt med sitt hållbarhetsarbete

    Lilla Bjers, söder om Visby

    Kravmärkt gård med grönsaker i fokus. Restaurang öppen för lunch/middag. Gårdsbutik med gårdens grönsaker och bär. Mysigt, autentiskt och fokus på kvalitet.

    Himmel & Hage, utanför Visby

    En oas med fin servering mitt bland gårdens odlingar. Allt bakas på kulturspannmål och här är hållbarhet i fokus. Keramik, byggnadsvård är också fokus på denna personliga gård.

    Stelor, norr om Klintehamn

    Det gotländska gårdshotellet. Rum fyllda med konst och hantverk från Gotland. Allt som serveras på gården – frukost och middag görs endast på råvaror som kommer från gården eller närliggande producenter.

    Här finns alla mina inlägg om Gotland

    Hållbara upplevelser i södra sverige

    Jönköping – kossor, konst och skogen som kuliss

    Filmbyn i Småland, Mariannelund utanför Vimmerby

    Upplev Astrid Lindgrens inspelningsmiljöer och låt barnen vara samskapande. Ett sätt att bevara kulturarvet och göra Mariannelund till er mer attraktiv plats att bo på.

    Bauergården, söder om Gränna

    Ett litet hotell vid en trollsk skog. Möjlighet att som gäst välja ”hållbarhetspaketet” där klimatkompensation och hållbarhetsmeny ingår. Samarbetar lokalat och serverar närproducerat. Bad, bast och markerade leder för vandring och cykling.

    Haghultskossorna, Skillingaryd

    Gårdsbutik med produkter från småskaliga mathantverkare och svenska skinnprodukter. Haghultskossorna är pensionerade mjölkkor som blir klimatcertifierat gräsbeteskött. De främja god djuromsorg och öppna landskap med biologiskt mångfald.

    Vandalorum, Värnamo

    Ett levande museum med nutidskonst från framstående internationella och svenska konstnärer. Ett stopp för att kolla på utställningar, äta vällagad lunch och titta in i deras designshop.

    Wallby

    Wallby Säteri med anor från 1300-talet. hotell med restaurang och möjlighet till vandring och fiske. Kranmärkt verksamhet med ett hjärta som klappar för bygden. Lokala leverantörer och återbruk.

    Här finns alla mina inlägg om Jönköping

    Välmående kopensionärer. Bild från haghultskossorna.se

    Kronoberg – Insjöskärgård och ett pärlband av De luxe

    I Kronoberg finns både mat för alla smaker och natur- och kulturupplevelsr

    Destination Åsnen, söder om Växjö

    Nationalparksdestination söder om Växjö kring Åsnens nationalpark med unik insjöskärgård. Åsnen har uppnått Platinum level via Green destinations, GSTC. Företag i området erbjuder allt från fiskgjusesafari till veganskt café.

    ”De luxe-familjen” i Växjö

    En grupp företag som är kompromisslösa vad det gäller lokalt odlade och ekologiska råvaror till sina restauranger. De köper helst inget nytt – all inredning är vintage/second hand. De anordnar sociala arrangemang som tex julafton för alla. De har en av Sveriges största, ekologiska stadsodlingar som förser restaurangerna med grönsaker sommartid. I De Luxe-familjen ingår

    • Kafé de luxe – äldsta stället i Växjös äldsta trähus Retro, pop och kärlek
    • Villa & Trädgård de luxe – Restaurang i härligt trähus, välbesökt Biergarten sommartid.
    • Ekobacken Picknick de luxe – odling + restaurang
    • Bönan & Mustaschen – café med enbart ekologiskt och rättvisemärkt kaffe 
    • Herrgård de luxe – Herrgårdshotell, vandrarhem och restaurang/kafé 

    Linnés Råshult, norr om Älmhult

    Carl von Linnés födelseplats. Gård och trädgårdar hävdas som på 1700-talet. På området finns ett Trädgårdscafé som serverar mestadels vegetarisk och ekologisk mat på råvaror från området. En oas med vacker trädgård och vandring i 1700-talsmiljö.

    Här finns alla mina inlägg om Kronoberg

    Destination Åsnen ser ju minst sagt trevligt ut. Bild från Visit Småland

    Kalmar – bönor, gamla och nya gårdar

    I Kalmar finns stor variation av möjligheter att göra hållbara val hos besöksmål som tänkt till.

    Krusenstiernska gården

    Välbevarad sekelskiftesträdgård som testamenterades till Kalmar stad. Kafé under sommarmånaderna och evenemang under åert. Gården är klonarkiv för att bevara gamla äppel- och päronsorter. Verksamheten ger sysselsättning till personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

    Bolaget hembygdsförening, Virserum söder om Hultsfred

    En blandad kompott av möbelindustrin, konsthall, lekpark, hantverksbutik och café ger liv åt en hembygdsförening med fokus på kulturarv och medveten platsutveckling.

    Stufvenäs Gästgifveri

    Gästgiveri med anor från slutet av 1700-talet. Jobbar tillsammans med regionala aktörer och producenter i området. De utvecklar även aktiviteter med koppling till den historiska och natursköna miljö de finns i. Bland annat tillgängliggör de Smålands näst största ek som är 9,7 meter i omkrets och ca 800 år gammal.

    Skärgårdsparken

    En satsning för att skapa ett friluftsområde på cykelavstånd från centrala Kalmar. Här ska olika intressen som vandring, cykling, ridning och fågelskådning kunna mötas. Naturen i närområdet ska även återställas och utvecklas för att främja biologisk mångfald och naturpedagogik.

    Voxtorpsgården och Solmaka gård, strax söder om Kalmar stad

    Voxtorps gård har ekologisk grisproduktion med grissafari och en fin gårdsbutik. De fick dessutom Kalmar kommuns klimatpris 2023. I närheter ligger Solmarka gård som arbetar hållbart; gården brukas biodynamiskt ända sedan 1976.

    Här finns alla mina inlägg om Kalmar

    Hållbara upplevelser i södra sverige
    En del av gamla stan i Kalmar där Krusenstiernska gården finns (dock inte detta hus).

    Öland – bo och äta i ett

    Inget eget län till trots får Öland en egen rubrik för tips hållbara besöksmål i södra Sverige.

    The Kalm Taste of Öland, söder om Mörbylånga

    Gårdsgastronomi från Kastlösa på södra Öland. Odlar allt på gården och säljer sina produkter i en Öländsk lada i modern touch! Otroligt snyggt, gott och jordnära.

    Böda Sand, längst norrut på Öland

    En av Sveriges största och Ölands största camping som jobbar effektivt och med långsiktig hållbarhet.

    Hotell Borgholm, Borgholm

    Hotell och restaurang med hållbarhet centralt i hel verksamheten. Arbetet berör allt från jämställdhet och mångfald till val av inredning och målet att bli plastfria.

    Här finns alla mina inlägg om Öland

    Böda Sand, bild från Alltomoland.se

    Blekinge – skärgårdens möjligheter

    Imponerande arbete med att binda ihop Blekinges skärgård ger tillgänglighet på naturupplevelser till alla.

    ARK56, längs Blekinges kust

    Länkade kustleder i ett Unesco Biosfärområde. Upptäck de hemliga skatterna i Blekinges natur och kultur på fot, cykel, segelbåt eller kajak. Appen ARK56 guidar runt.

    Café Mandeltårtan, Ronneby

    En favorit bland lokalbefolkningen med fika och lättare rätter i en mysig atmosfär. Varje bakverk, bröd eller lunch görs från grunden, hantverksmässigt med endast de bästa råvarorna och med hjärtat.

    Äggaboden, Ronneby

    Gårdsbutik, restaurang och kafé i en lantlig idyll belägen på en gård med historia från 1700- och 1800-talet. Säsongsbetonad mat gjord på lokala råvaror, tillagad från grunden.

    Här finns alla mina inlägg om Blekinge

    Äggabonden. Foto av Annika Myhre – ingen har koll på Blekinges utbud som hon, mer inspiration på resfredag.se

    Halland – västkust med utvecklingsmöjligheter

    Halland har stora ambitioner om att bli mer hållbara och några besöksmål har verkligen kommit långt och gjort handling av tanke.

    Tiraholms Fisk

    Tiraholms Fisk och fick Stora Turismpriset av Tillväxtverket 2024. Med fisken i centrum erbjuds restaurang, gårdsbutik och boende omgiven av sjö och natur. Hållbara fiskemetoder, hantverkare från bygden och viktig arbetsgivare för bygdens unga om sommaren.

    Varbergs Kusthotell, Varberg

    Spa-hotell på en anrik kurort. Omfattande hållbarhetsarbete kopplat till de Globala målen som de konkret redogör för på sin webb. Svanenmärkt anläggning, inga spa-tofflor eller engångsförpackningar, fossilfri el och aktivt arbetsmiljöarbete.

    Feldts på Skolberget

    My Feldt som tidigare drivit den uppskattade Tivolikiosken driver i skrivande stund bara ett bageri men kommer under sommaren 2024 öppna en renoverad skola där de kommer servera fika och lunch och sälja prylar från presentbutiken. I närheten finns skog för strövtåg och möjlighet att köpa med sig fikakorg från Feldt.

    Teckningsmuseum, Laholm

    Nordens enda museum för teckningskonst med lokala, nationella och internationella utställningar. Här finns också utrymme för barn och unga att utlopp för sina kreativa sidor och ett keramikmusem.

    Här finns alla mina inlägg om Halland

    Kallbadhuset i Varberg

    Skåne – boenden och aktiviteter för att njuta av skånsk natur

    I Skåne finns flera olika varianter av boenden från flerrumsboende till lyxiga igloos som alla ligger naturnära. Och så djurturism på det goda viset

    Skånes Djurpark

    Med ambitionen om att skapa emotionell kontakt mellan människa och djur drivs Skånes Djurpark med djur i stora hägn och inte i bur. Dinosaurier, naturleklekplatser, hinderbana och uppleva vildmarken uppifrån. Flera bevarandeprojekt bedrivs.

    Yggdrasil Water huts, söder om Höör

    AuroraHuts beskrivs som ”en ekologisk, lyxig, igloo båt” utan avtryck på miljön. El drivs med solceller eller biobränsle och enda avfall är rent vatten. Ta med egen mat och laga i köket i iglon, ta ett dopp i vattnet, paddla SUP eller ta en båttur.

    Kullabergsguiderna, norr om Helsingborg

    Äventyr på Kullahalvön med fartfyllda RIB-båtar, tumlarsafari, klättring, skattjakt mm. Här finns en bredd av möjligheter för båda företag och privatpersoner. Hög guide-kvalité och ett företag som hjälper till att ha hand om naturreservatet de verkar i. Märkta med Nature’s Best.

    Nyrups Naturhotell och Robusta Äventyr, utanför Höör

    Glamping, utomhusmatlagning och naturbaserade upplevelser med dagsutflykt och flerdagsvandringar i bokskog drivna av en person som kan ekoturism på sina fem. Arbetar cirkulärt och regenerativt. Märkta med Nature’s Best.

    Pensionat Söderåsen, mellan Helsingborg och Hässleholm

    Boende intill den storslagna nationalparken Söderåsen. Naturskönt boende som är utmärkt utgångspunkt för vistelse i parken som ständigt strävar efter att bli mer hållbara. En aktiv aktör i lokalsamhället som bidrar till landsbygdsutveckling. Märkta med Nature’s best.

    Här finns alla mina inlägg om Skåne

    Yggdrasil Water huts. Bild från deras webb.

    121 tips på hållbara upplevelser i norra, mellersta och södra Sverige

    Nu när jag räknar ihop blir detta hela 49 tips på hållbara upplevelser i södra Sverige. Med 35 tips om hållbara besöksmål i mellersta Sverige och och 37 tips på hållbara upplevelser i norra Sverige kan jag stolt konstatera att jag samlat ihop totalt 121 ställen att besöka under sommaren 2025. Eller annan del av året eller för de kommande åren. Möjligheterna är många!

    Har du tips på fler platser eller ställen att besöka? Dela gärna med dig i en kommentar!

    Det här inlägget publicerades 2024 och uppdaterades i april 2025.

    Här finns alla mina inlägg om Sverige

  • Stories från april 2025

    Stories från april 2025

    April 2025 blev en skön månad i lagom tempo, med mycket tid för familj och trädgård. Tacka vet jag livets kontraster.

    Stories från april 2025

    Aprilresan

    Järvsö är det självklara valet, också den enda resa jag gjort förutom till huvudstaden. Det har varit skönt med en hemmamånad utan särskilt mycket fläng. Men resedrömmarna dom pågår ständigt.

    Hela gänget utom fotograf Towe
    Järvsö i vårvintern

    Aprils favoritinlägg

    Det som var roligast och tog längst tid att skriva var inlägget om allt det praktiska kring att åka tåg i Sri Lanka. Hoppas den guiden ska komma många till nytta för jag inser att jag lärde mig en hel del med tanke på hur långt inlägget blev.

    Utöver det på temat bloggeri har jag varit med i Att resa podden och pratat om Sri Lanka vilket igen ger mig chans att tänka på allt som vi var med om under två månader och allt jag lärt mig om det landet av vår resa.

    En sån där resa jag är så djupt glad att jag fått uppleva

    Aprilbild

    Vad själva syftet och meningen med många av resorna är här i världen. Att umgås med de som betyder allra mest. Här förundras Elton över att Simba inte biter trots att han lägger in handen i munnen på honom.

    Gos med morfar

    April och privatlivet

    April har varit en trädgårdsmånad. Gräsmattan har fått massa kärlek och ChatGPT har coachat mig i detalj. Tomatplantorna växer så det knakar och är snart redo att sättas ut. Det preppas för att kunna ta emot och bygga spabad i maj. Glad att kvällarna är ljusare och längre så utejobb kan göras efter att barnen somnat.

    Inget vab och många insprängda ledigheter har gett ganska skönt flyt över månaden. Känner att jag hinner med och har det inte särskilt pressat på någon front. Extra uppskattat i april är all tid med storfamiljen när vi var i Järvsö, att de vi lärde känna i Sri Lanka var hos oss en helg och att jag fått en lång dejt med en fin vän jag träffar allt för sällan.

    Första vårkänslorna med utomhus grill med familj som är lika easygoing i Sverige som i Sri Lanka

    Aprils måluppföljning

    • Hitta träningsrutin Jag är typ igång och i början av maj träffar jag fysioteraput för instruktioner om hur mitt konstaterade artrosknä ska hanteras. Hoppas på ännu mer motivation då.
    • Rida dagtid 2 ggr/månad Check. En av gångerna för extern tränare, så oerhört givande
    • Bygga 12 pussel Noll klara i april och bygger på ett nu som är svårt och tar tid
    • Göra en ensamresa med respektive familjemedlem En bokad, Jason till Gotland i maj.
    • Lära mina barn åka skidor Check på en av två. Den andra har stor potential och det lär lossna nästa säsong
    • Jobba 30-32 h/vecka I snitt 30 h/v i april, stabilt!
    • Fakturera mer än 2024 Inte fakturerat något i april så nu ligger hoppet till att uppdrag går i lås i höst
    • Ha några drömkunder Jag har kanske inte drömkunder men ev en väldigt oväntad på gång…
    • Rensa ut en sak/dag Check, jag håller tempot uppe. Så mycket som vi befriat vårt hus från.
    • Få mina barn att städa Nja, senaste försökte byggde på totala hot om utebliven TV. Biter på den ena, inte på den andra.
    • Hitta bra upplägg för vardagsmat Nu testar vi veckomatsedlar med rullande schema om fem veckor. Tack Andrea för förslag!
    • En dejt i månaden med min man April har levererat. På påskafton beställde vi hämtkasse med lite tillagning och lagade trerätters ihop, vi har haft en restaurangkväll med barnvakt och ett inlöst presentkort med Graffitisthlm. Mycket roligt!
    • Prata med minst en vän i telefon/vecka Har nog kommit av mig lite på den här fronten, så här måste det steppas upp i maj. Däremot har jag haft ganska mycket umgängstid med vänner och familj.
    Lite av alla saker som rensas ut i år. Det här är temat ”funnet på vinden”

    April och företaget

    April har haft ett tydligt fokus på sälj, långsiktig affärsutveckling och nätverkande. När det tänker bringa resultat är ännu oklart men jag försöker hålla blicken långt fram snarare än stress över att det just nu inte trillar uppdrag i huvudet på mig. Jag har bestämt mig för att investera i företages viktigaste resurs, alltså jag själv, och hoppas det ska växa fram stora saker ur det.

    I april blev jag också omvald som ordförande för Naturturismföretagen vilket är roligt och hedrande.

    Apriltanke om turism

    Jag började april storartat med att lura folk på Linkedin att jag blivit utsedd till turismminister. Ett inlägg som blev en snackis vilket var roligt eftersom jag själv känner en sådan hatkärlek till att bli lurad på 1 april. I det inlägget skrev jag också fyra saker jag tänkte genomföra som turismminister. Det var detta

    • Att den svenska turismen blir 4 % av BNP (2023 var den 2,6 %). I Jämtlands län ligger det på 4 % och det är det län där turismen är störst andel av BNP regionalt.
    • Att Tillväxtverket och Visit Sweden får i uppdrag (och medel) att skapa ett systematiskt hållbarhetsarbete som utgår från regenerativa principer för hela besöksnäringen och alla destinationer i Sverige
    • Att den svenska naturturismen utvecklas och att vi därmed tar vara på det som faktiskt är den största reseanledningen inom och till Sverige: Den svenska naturen
    • Att vi räknar fram det riktiga värdet som turism bidrar med för hälsa, identitet, integration och samhällsutvecklingen
    Nyligen utsedd av statsminister Ulf Kristersson

    Aprils reseplanerande

    Våren och försommaren börjar klarna allt mer. I maj väntar Porto i Portugal med vän, Visby med Jason. I juni åker Vismers till Astrid Lindgrens värld och sedan ser jag fram emot Almedalen. Därefter tur norrut med planerade stopp i Järvsö och en tur till Luleå. Bara roligheter på gång med andra ord.

    Här finns alla månadslistor med stories från respektive månad

Translate »