Om jag skulle sadla om helt & hållet – 3 drömjobb jag aldrig kommer ha

Posted on

Jag har tre drömjobb jag sällan berättar om. Vitt skilda mellan varandra men också långt ifrån det jag jobbar med idag. På sitt sätt är alla reserelaterade. Vilka är dina drömjobb?

Jag har sedan tidigare skrivit om min relation mellan drömmar och mål. Jag har ibland lite svårt att sätta drömmar på pränt eftersom jag då tror att de automatiskt måste uppnås och jag måste börja kämpa för att nå dem. Varför uttala en dröm jag ändå inte kommer försöka nå den?

Jag borde skriva ”aldrig”, för en ska aldrig säga just aldrig. Livet kan ta oväntade vändningar och det som en gång var en dröm kan faktiskt kännas så viktigt att jag realiserar den. Men låt mig säga så här, tre drömjobb jag just nu inte ser att jag kommer förverkliga. Å andra sidan, livet är faktiskt väldigt långt. Om jag satsar stenhårt på dröm två och parallellt bygger upp dröm 1 så kanske jag kan dra igång dröm tre när jag är sisådär 50 +. På så sätt gör jag verklighet av alla mina tre drömjobb.

drömjobb
Man kan undra vad den här svanen har för drömjobb när hen släpper loss tankarna

Mina drömjobb

#1 Turismminister – eller kanske socialminister

Tänk att få bli Sveriges turismminister och fortsätta sätta Sverige som destination på kartan. Välja vad vi vill satsa på att bli unika inom. Driva på hållbarhetsfrågorna på bred front och göra hela Sverige till medvetna resenärer när vi svenskar reser till andra länder. Satsa på landsbygdsturism så hela Sverige kan leva. Ge förutsättningar åt restauranger i världsklass med en varierad matscen. Stärka Stockholms position som start-up- och musikmekka.

Fick jag välja att vara minister skulle det dock vara som socialminister eftersom jag brinner lite mer för de frågorna är resor. Men jag kan faktiskt tänka mig att ta vilket som, jag skulle nog göra något bra av alla poster 🙂

Så varför blir det inget av denna dröm?

Jag älskar politik och funderar ibland på om jag skulle bli partipolitiskt aktiv. Vägen till att bli minister känns som längst och mest omöjlig av alla, kanske främst för makten, som sig bör, inte ligger i mina händer.

drömjobb
Long time ago, jag och en kollega sitter mötesordförande och svingar den stora klubban när viktiga beslut tagits

#2 Logistikchef på Arlanda eller Centralstation

Jag vet inte om logistikchef är rätt titel på tjänsten men jag vill vara den som sitter i kontrollrummet och bestämmer vem som ska åka i vilken ordning. Jag tror det löpande arbetet skulle vara rätt kul men jag tror att jag framförallt skulle vara grym på själva planeringsdelen. När ett nytt flygbolag vill få plats och den ska bli tilldelad en slot både gate, start- och landningsbana eller motsvarande för tåg. Sen de dagar det blir snökaos och elfel då tror jag att jag skulle tycka att det var väldigt roligt att vara den som har den övergripande kollen. Om jag kan ta tillräckligt snabba beslut där och då vet jag inte. Har aldrig utsatts för den typen av press när hundratusentals personer påverkas av de beslut jag tar i många led.

Så varför blir det inget av denna dröm?

Jag är en syftesdriven person och tror att jag behöver ett pulserande syfte väldigt nära. Visserligen finns det ett extremt stort syfte med att människor ska kunna mötas och ta sig dit de vill men det blir inte samma brinnande som med rädda-världen-frågor. Utöver det kräver ju detta en utbildning och en ganska lång väg att vandra som jag inte är tillräckligt motiverad för att gå. Men kunde jag ta en spruta och injicera all kompetens jag behöver skulle jag gärna testa ett år eller två.

drömjobb
Tänk att styra över allt som händer i det där tornet. Fatta makten. Och ansvaret.

#3 Driva en hästgård för sexuellt traumatiserade tjejer

Näst efter alkohol ligger sexualitetsfrågor mig allra varmast om hjärtat och har så gjort sen jag var i mina tidiga tonår. Jag skulle bli psykolog för att stötta utsatta, jag skulle bli jurist för att sätta dit dom jävlarna som förgripit sig. Jag bedömde att vägen dit var för lång innan jag skulle få jobba med det jag verkligen ville.

För många år sedan fick jag höra talas om att hästar kunde vara en del av behandlingen av sexuellt traumatiserade personer och direkt föddes en dröm. Jag vill driva en hästgård med riktigt stabila hästar, där tjejer kan bo under sin behandling. Hästarna används bland annat för att lära sig att säga nej, använda sin kropp mot något som är större och tyngre, bygga tillit mm. Jag vill inte själv vara behandlingsansvarig men jag vill vara verksamhetschef. Jag ska stå på barrikaderna och tala om feminism, konsekvenser av patriarkatet och förebyggande arbete mot sexuellt våld. På gården ska det finnas ett litet bed and breakfast för resenärer från världens alla hörn som söker ett lugnt och lantligt boende. Jag vill också ta emot grupper som behöver satsa på olika typer av teambuildning. Den verksamheten skulle jag gärna utföra och kanske kan hästarna vara till hjälp.

Så varför blir det inget av denna dröm?

Just nu för att jag inte vill leva det livet som det innebär. En gård av detta slag kommer 1. vara svindyr och 2. ligga en bra bit från en större stad. Jag vill inte binda upp mig på den typen av verksamhet eftersom det kommer ta många många år innan den är självgående nog så att jag kan resa fritt som jag vill.

drömjobb
Älskade hästar va mycket det går att använda er till. Hur snälla som helst kan ni också vara.

Vilka är dina drömjobb?

Berätta om dina drömjobb i en kommentar. Låt detta bli en drömmig tråd av alla tänkbara och otänkbara drömmar. Hur stora, smala och svåra de än är. 

Lästips

På tal om drömmar vill jag tipsa om bloggen Att leva sin dröm som handlar om just detta, att våga ha en dröm och jobba mot den även om den är stor, fluffig, svår och ligger långt bort. Ett annat tips är detta lilla inlägg om att leva sitt drömliv utifrån SVT:s serie Kalles sex liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *