Solnedgång i Saltöknen, Bolivia

Posted on

Jag älskar solnedgångar. Verkligen älskar. Jag har jagat dem med bil längs USA:s västkust och väntat i timmar under mina resor för att få se himlens nyanser förändras. Den solnedgång i saltöknen jag fick uppleva slog alla rekord och aldrig någonsin trodde jag att jag skulle få uppleva att solen gick ned underifrån.

Solnedgång i Saltöknen

– och bara ordet magiskt passar

Efter en hel dag i stekande sol, med kritvitt salt under mig var både min hud, mina läppar och ögon i total protest över det reflekterande ljus jag utsatts för. Det började skymma och vi fortsatte vår färd rakt ut i ingenstans. Så stannade vi och mina förväntningar började stiga. Ryktet om vilka magiska solnedgångar en kan få uppleva i saltöknen hade nått mig men jag vågade inte riktigt hoppas, risken att bli besviken var överhängande.

2016-03-08 18.49.33
Notera att min näsa, halsduk, mina läppar och glasögon har samma färg.

Fyra parkerade bilar, femton exalterade turister, fyra kolugna förare, salt så långt ögat kunde se, ett berg och en sol. Två centimeter iskallt vatten låg som en hinna över saltet och reflekterade himlen. Ett bra recept för en minnesvärd kväll.

2016-03-08 18.49.52

Solen började gå ned och himlens färger förändrades. Rosa och lila skimmer, intensivt gult och orange vid solen och en himmel i alla nyanser av blått. Jag skuttade omkring och tog det ena kortet efter det andra. Jag var i extas.

DCIM100GOPROG1951244.

DCIM100GOPROG1991248.Totalignorerade att mina fötter blev som isbitar när jag gick med mina flip flops i det kyliga vattnet. Det blåste och var kallt. Kanske är mina minnen från denna kväll så starka just för att det för kroppen i sig inte var särskilt behagligt men i själen var jag lycklig. På resande fot, med min älskade resekompanjon, i ett land på andra sidan jorden och en sol som spelade alla kort rätt.

DCIM100GOPROG2161267.

Så jag stod med tystnaden, med spegelblankt vatten och snurrade sakta sakta runt runt och lät ögonen fånga alla intryck. Den här gången finns det bara ett ord. Det var magiskt!

2016-03-08 18.47.08    2016-03-08 18.52.33  2016-03-08 19.04.352016-03-08 19.01.35

Så tacksam för att vi åkte på en tre-dagars-tur till saltöknen. Läs mer om vad vi upplevde på dagen här.

Jag har svårt att bestämma mig för vilken bild jag gillar bäst. Vilken är din favorit?

Läs även:

Teaser från Saltöknen, Bolivia

En tur till Saltöknen

Att ta perspektivbilder i Saltöknen

21 thoughts on “Solnedgång i Saltöknen, Bolivia”

 1. Magnifikt! 🙂
  Gillar första bil-bilden och sista bilden bäst.
  Vilka datum var ni där? Har förstått att det är trixigt att pricka in rätt tid. Det får inte vara för blött för då kan man inte åka in i saltöknen alls. Men inte helt torrt heller, för då missar man speglingarna?

  1. Två poäng är utdelade!
   Vi var där i mars. Jag har hört att sommaren ska vara bäst men vet inte om det stämmer. Jag tror inte det är så enkelt som att det bara finns en årstid som är bra utan snarare att det finns fördelar med alla. Borde gå att googla eller fråga typ rosa bussarna

 2. Galet fint! Det är verkligen något magiskt med solnedgångar. Gillar den sista allra mest!//Tinka

  1. Håller med, som att en aldrig kan få nog! Men jag har verkligen inte sett tillräckligt många för att kunna säga “äsch, den där såg ut som den jag såg förra veckan” så jag fortsätter att jaga dem!

 3. Wow, magiskt är ordet..! På vissa bilder ser det dessutom lite ut som att människor och bilar fått magiska krafter och står/går på vatten 😉

 4. Åh så ljuvligt! Nu blev jag faktiskt avis på riktigt. Skriver genast upp solnedgång i Saltöknen på min bucket list! Gillar bäst den i pastellfärger, blått och rosa mot det vita. Och egentligen gillar jag nog de med dig i extas mest av allt! <3

  1. Ja det tycker jag du ska göra. Jag tänkte faktiskt på dig när jag var där och såg dig framför mig hur du skulle dansa fram med din kamera, vara helt slut i kroppen av resan, behöva vila innan och efter men där och då vara i total extas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.