Vildriket i Järvsö (Järvzoo) – en av två djurvänliga djurparker i Sverige

Posted on

Vildriket i Järvsö bjuder på nordiska djur i naturliga miljöer på ett djurvänligt sätt. Borde inte det vara en självklarhet för alla Sveriges djurparker? Tydligen inte.

När jag var i Järvsö hade vi den fina möjligheten att göra ett besök på djurparken Vildriket. Tidigare i år bytte de namn från Järvzoo till Vildriket som ett sätt att markera ännu ett steg i sin utveckling för att bidra till mer djurvälfärd och förbättrade chanser för hotade arter. Mer om det besöket lite längre ner, men först:

Sveriges bästa djurpark – Vildriket och Nordens Ark

World Animal Protection har under 2023 uppdaterat sin djurparkasguide som de gjorde första gången 2021. Då skrev jag om djurvett och etikett och hur en kan tänka inför sitt val av djurpark.

Vildriket och Nordens ark är de enda två djurparkerna i Sverige som får fem tummar upp av World Animal Protection. De jämför bl.a. djurparkerna utifrån om de håller hotade arter, har bevarande projekt och om djuren kan leva i en miljö som är naturlig för dem. Borås Djurpark, Skånes djurpark och Universeum i Göteborg får fyra av fem tummar upp. Här kan du läsa hela djurparksguiden av World Animal Protection

Där satt hen så ståtligt och lite på håll, fri att gå utom synhåll om den vill

Sveriges sämsta djurparker – alltså mest djurovänliga

I Djurparksguiden finns hela skalan där en gäng djurparker i Sverige är helt okej medan andra knappt borde få vara djurparker utifrån det uppdrag som moderna djurparker ska ha. Havets Hus i Lysekil, Junsele Djurpark, Kungsbyn i Västerås, Kolmården Tropicarium, Malmö Reptilcenter, Skansenakvariet, Varbergs Tropicarium och Ystad djurpark får endast en tumme upp och är alltså Sveriges mest djurovänliga djurparker. Om du tycker att djurvälfärd är viktigt, då är dessa djurparker inte de du ska besöka.

Vildriket i Järvsö – hjälper nordiskt hotade arter

Järvzoo och numera Vildriket har i många år haft djurens bästa i sikte för deras verksamhet. Under mina dagar i Järvsö hade jag förmånen att ha långa samtal med ägaren. Han berättade bl.a. att djuren inte har något värde i deras balansräkning så att de aldrig ska kunna ses som en kommersiell tillgång som skulle kunna säljas. Intressant tycker jag.

Hela djurparken är i skogen längs en lång promenad på ca tre kilometer
Överblick över Vildriket

Nordiska djur i Vildriket

I Vildriket finns bara djur som lever i naturliga miljöer. Inga utomnordiska djur som är vana ett annat klimat, inga djur bakom galler eller djur som behöver vara så tama att de kan klappas eller interagera med besökare. De enda som kändes lite begränsade var fåglarna som ju inte hade fri flyghöjd. Men dessa är å andra sidan bara hotade arter som finns i Vildriket för att forska på eller för att på olika sätt bevara arten genom t.ex. utsättning i det fria. Vid varje djurs hängn finns information om hur hotat djurarten är, var i Sverige den finns och vilket arbete Vildriket gör för den arten.

Vitryggig hackspett är en av våra mest hotade arter och den är ju inte mycket att imponeras av i relation till björn och lo. Men, den är en så kallad paraplyart som behöver bo i samma miljö som flera hundra hotade arter. Så, tack Vildriket för att du tar hand om hackspättarna så jag kan imponeras av de större djuren i parken.

Vildriket i Järvsö
Toppen av ett isberg är det som besökaren ser av arbetet, under ytan pågår mycket mer
Vildriket i Järvsö
Vitryggig hackspett har hackat på bra på den här stocken
Information för att lära besökaren något under besöket

Visst är det häftigt att se giraffer, apor och andra djur som finns långt bort från Sverige. Men samtidigt så långt ifrån naturligt. Vi fick se varg, björn och lodjur. Flera sorters ugglor, en räv och flera renar. De är riktigt häftiga djur och jag är säker på att mina barn tyckt att det skulle varit jättespännande.

Två av vargarna i Vildriket
Vildriket i Järvsö
En ren med väldigt ståtliga horn
En gullig renkalv på lite håll
Vildriket i Järvsö
Björnen är stor alltså
Vildriket i Järvsö
Lodjuret som vi fick se från en avsats
Sen gick den iväg längs stocken och balanserade så bekvämt

Besöka Vildriket och Expedition Vargnatt

Vildriket har öppet året runt 10-15, förutom julafton då de stänger kl 13. En aktivitet som jag själv blev sugen på Expedition Vargnatt. En sover i tält inne i djurparken, äter mat under öppen eld, löser uppdrag tillsammans med andra familjer och får kanske höra vargens ylande om natten. Det finns en stor lekpark i närheten som även kan nyttjas för dagsbesökare. Här kan du läsa mer om Expedition Vargnatt.

Läskig lekpark i Vildriket
Vildriket i Järvsö
Tälten en sover i under Expedition Vargnatt

När jag besöker den här typen av djurparker blir jag alltid lite illa till mods med tanke på alla de djurparker som finns vars syfte är att underhålla besökare och dra in pengar till ägare. Jag är inte emot att djur hålls fångna om syftet är något större som kan väga upp mot det lidande som ett vilt djur i fångenskap ändå utsätts för i stort och smått.

Det är fint att se exempel en djurpark som Vildriket i Järvsö som håller sin etiska kompass, som får verksamheten att gå runt ekonomiskt och som dessutom bidrar till att hotade djurarter får en bättre chans att klara sig själv.

Här finns fler inlägg på temat djur som jag skrivit

One thought on “Vildriket i Järvsö (Järvzoo) – en av två djurvänliga djurparker i Sverige”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *