Vilket ska bli mitt tionde land i Afrika?

Posted on

Afrika. Annorlunda, autentisk, avlägsen. Spännande och något eget jämfört med allt annat vår planet erbjuder. Jag är så nyfiken på denna världsdel och jag undrar så: Vilket kommer bli mitt tionde land i Afrika?

Det slog mig i samband med att jag skulle åka till Ghana att det var mitt nionde land i den afrikanska kontinenten. Den kontinent som jag just nu känner mig outtröttligt inspirerad av. Jag vill att det ska bli åtminstone en resa dit per år framöver. Helst en i halvåret. Nåja, vi får se hur det blir med det. Det fick mig att börja fundera på vilket som ska bli mitt tionde land i Afrika. I samma veva skrev Annika/Resfredag det här inlägget om vilket land hon ska kombinera med hennes familjs nästa Thailandsvistelse. Kul upplägg tyckte jag så jag började lista, vilka länder står på min lista som möjliga kandidat-10-länder?

Mitt tionde land i Afrika

Många ställen har jag snappat upp som barn och sen dess släpper inte viljan att åka dit. Jag ska ärligt säga att jag inte gjort så mycket research om varje ställe så det kan förekomma en hel del totala missförstånd i detta inlägg. Om detta lär jag ju bli varse när jag väl tar mig dit. Om ni vet bättre än mig om dessa destinationer, feel free att upplysa mig.

I bokstavsordning och alltså utan inbördes ordning. Bildinspiration från respektive blogg.

Gambia

Min lilla kunskap om Västafrika säger att Gambia är ett av de länder som turismen har utvecklats mest inom. Av just den anledningen vore det spännande att åka dit för att se om jag upplever några kontraster till Ghana. Kanske ger det en hint om vad som komma skall i några av de andra västafrikanska länderna som satsar på turism. Om nu turismen vuxit fram så måste det ju finnas en anledning och jag hoppas att det är mer än att några stora hotellkedjor slog upp en massa hotell.

Lena/Ladies Abroad har tidigare varit i Gambia

Gambia. Foto: Lena Löfblad

Kap Verde

I höstas kändes hypen enorm och jag försökte desperat hitta en resa dit till rimligt pris men misslyckades. Nu är jag inte lika sugen längre. Har hört personer vara där som inte är jätteimponerade, i slutändan verkar det vara mest sol och bad (och jag söker ofta något mer än det) och med tanke på vågorna i Ghana känner jag mig inte lika taggad. Om jag inte skulle lära mig kite-surfa förstås. Helt avig är jag dock inte, Kap Verde är helt klart en kandidat.

Towe/Come fly with me har skrivit om Kap Verde

Kap Verde
Kap Verde. Foto: Towe Ahlin

Madagaskar

Min dröm sedan barnsben när jag spelade den försvunna diamanten. Har verkligen exotifierat och mystifierat denna stora ö. Kan säga att inspirationer knappast gick ned när Annika var där före jul.

Annika/Resfredag har ett gäng inlägg på sin blogg

Madagaskar
Madagaskar. Foto: Annika Myhre

Malawi

När vi gjorde vår Södra-afrika-resa var Malawi ett av länder jag var sugen på men som vi fick prioritera bort. Malawisjön, världens nionde största sjö, skulle jag mer än gärna snorkla i. Har en gymnasiekompis som talat mer än gott om landet.

Mauritius

Min uppfattningen att Mauritius är en blandning av vacker natur, ovanliga saker att göra och uppleva samt sol och bad som denna ö har att erbjuda. Passar mig perfekt.

Daniel/Flying Dryden har precis varit där

afrika
Mauritius. Foto: Daniel Ryden

Moçambique

Moçambique är ett av världens fattigaste länder och redan när jag åkte till Tanzania 2007 på ungdomspraktik blev jag intresserad av landet som till skillnad från många andra länder talade portugisiska. Kontrasterna tilltalar mig och jag vet sedan tidigare att inget vatten är så skönt att bada i som det varma vattnet utanför Östafrika. Bonus också för att landet har ett av de vackraste namnen ett land kan ha.

Cathinka/På vift har bland annat varit i Moçambique

Afrika
Mozambique. Foto: Cathinka Ingman

Senegal

Enligt Wikipedia är Senegal en av Afrikas bäst fungerande demokratier vilket i sig ju gör landet intressant. Förutom att landet är känt för Dakar-rallyt så är det också intressant att Senegal helt omsluter Gambia, hur fungerar de diplomatiska relationerna och hur blev det så funderar jag genast på. De har också en rosa sjö som åtminstone ser cool ut på bilder.

Tunisien

När jag var barn åkte mina grannar till Tunisien och det var nog ett av de första länderna som jag uppfattade existera på kontinenten. Älskar mellanöster-mat, vill ha mer Nordafrika efter Marocko och tycker att Tunisien känns som en ultimat destination för i huvudsak sol och bad och lite stadsturer.

Annika/Resfredag har några bilder från Tunisien

Tunisien
Tunisien. Foto: AnnikaMyhre

Afrikanska länder som inte blir mitt land 10 men ändå finns i tanken

Egypten, Tanzania, Sydafrika, Kenya

Några andra länder i Afrika som jag är sugen på men inte kan bli mitt tionde land (eftersom jag redan varit där) är Egypten, Tanzania, Sydafrika och Kenya. Egypten för att jag vill uppleva Kairo, Tanzania för att Östafrika är något speciellt, Sydafrika för att det finns så mycket mer att upptäcka där och Kenya för att Nairobi är en otroligt spännande stad på den Afrikanska kontinenten.

Etiopien, Eritrea, Somalia

Tre länder jag lär få fortsätta drömma om ett tag till är Etiopien, Eritrea och Somalia. Fy tusan för krig men om jag någon gång kommer dit så ser jag fram emot att äta etiopisk mat och försöka förstå historien bakom konflikterna och utmaningarna länderna står inför.

Om du fick rösta, vilket land tycker du då ska bli mitt tionde?

Tidigare har jag varit i

Egypten, Ghana, Kenya, Marocko, Namibia, Sydafrika, Tanzania, Uganda, Zambia

17 thoughts on “Vilket ska bli mitt tionde land i Afrika?”

 1. Efter att precis ha läst ut ”Hur jag lärde mig förstå världen” av Hans Rosling, är jag själv sugen på Moçambique. Så det får min röst.

 2. Jag får inte med mig Tobias (som du vet), så kanske får åka med dig!? 😉 Jag röstar på Madagaskar. Eller Moçambique… tack för länkar!

 3. Vi har också snöat in på Afrika efter vårt senaste besök i Lesotho och Sydafrika. Har varit i alldeles för få länder där, bara fem (Kap Verde, Egypten och Sudan). Jag tycker du ska lägga till Lesotho på din lista. Väldigt vackert, spännande och trevligt! Vi planerar för en höstresa till Senegal och ev avstickare till Gambia. Inget bokat med det lockar! Du får gärna åka dit före och komma med bra tips! Madagaskar står också högt på min önskelista.

 4. Vi var föresten väldigt nöjda med Kap Verde hösten 2016 så räkna inte bort det även om jag fick ge upp att hitta en bra resa utan charter. Pris och flygtider drog iväg.

  1. Kul att ni också vill resa mer till några av Afrikas länder. Tror inte jag hinner till Senegal innan er så det är nog ni som får reka åt mig. Tack för att du ger annan bild av Kap Verde, det får stå kvar på listan en stund till 🙂

 5. Jag har inte varit i något land i Afrika, men av de länder du föreslår röstar jag för Madagaskar. För naturen, djuren och turismen som är, antar jag, är liten. Och av de jag känner som har varit där, har bara positivt och säga om sin upplevelse av landet.

 6. Själv blev jag ju mycket förtjust i Algeriet när jag var där. Det är ett land som jag gärna åker till igen.
  Annars vill jag själv också utforska mer av Afrika. Gambia och Kap Verde är ju nära till hands på grund av chartern. Annars har jag länge varit sugen på Chad och Niger, fast jag borde nog välja lite ”Afrika för nybörjare” först.

 7. Madagaskar er et av mine favorittland, så jeg stemmer selvfølgelig for det 😀 Selv lurer jeg på hva som blir mitt land nummer 15 i Afrika. Det kan hende det blir en rundtur i Sør-Afrika (hvor jeg har vært før), Mosambik, Swaziland og Lesotho i september 2019, men det er jo lenge til, så jeg håper jeg kommer meg til det flotte kontinentet minst en gang før det 🙂 Høyt på ønskelisten da står blant annet Senegal, Gambia, Rwanda, Uganda, Etiopia, Sudan og Djibouti.

 8. Mozambique kan varmt rekommenderas (tack för länk!) ett land jag är långt ifrån färdig med. Måste tillbaka, finns så mycket mer att se och uppleva där. Annars står Madagaskar väldigt, väldigt högt upp på min önskeslists.
  Skulle inte räkna Mauritius till Afrika (jo jag vet att det tillhör) Mer en sol, bad och aktivitetsdestination än en afrikansk upplevelse destination.
  Senegal tror jag är en grymt spännande destination.

  1. Vi verkar vara många som vill till Madagaskar, får kanske bli en gruppresa 😛
   Tack för mer lovord om Mozambique, blir ju ännu mer intressant när du också fallit för den destinationen.
   Intressant att du du ser Mauritius som något annat än en afrikanske upplevelse destination. Menar du att det är mindre ”afrika” där än ex Zanzibar, Kapstaden och Kap Verde?

   1. Jag tror att om du åker till Mauritius för att åka till Afrika så blir du besviken. Definitivt betydligt mindre Afrika än Zanzibar, mindre än Kapstaden och Kap Verde vet jag inte, har inte varit där (än).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *