Att vara volontär på barnhem som en del av en resa har blivit allt mer populärt. Så stor att en volontärindustri vuxit fram. Men även solen har sina fläckar och de här fläckarna ska visa sig vara sunkigt stora.
Drömmen om att göra skillnad och engagera sig för de allra mest utsatta är stark hos många. Tänk då att kunna kombinera sina sex månader utomlands med tre veckor på ett barnhem. Tänk att volontärt ge av sig själv och sin tid. Ja, till och med betala för att få jobba gratis. Det är väl meningsfullt om något.
Barnhemsturism och att vara volontär
2013 gjorde radioprogrammet Kaliber två program om barnhemsturism och hur det vuxit fram en industri där några tjänar pengar på att volontärer vill hjälpa genom barnhemsverksamhet. Det här fenomenet är alltså gammal skåpmat. Ingen nyhet men ändå ständigt aktuellt. Vid en googling på ”barnhem volontär” så är Projects Abroad den första organisation som kommer upp. Samma organisation som granskades och hängdes ut i Kalibers program. Det finns alltså all anledning att lyfta detta åter igen.
Volontärmarknaden har växt enormt, allt ifrån att rensa Stora Barriärrevet från plast till att pyssla om skadade vilda djur i Kongo och vara lärare på en förskola i Laos. Men allt är inte guld och gröna skogar, med denna växande marknad har det även vuxit fram ett antal baksidor. Det är så attraktivt att ”hjälpa andra” att det skapats en volontärarbetes-industri. Där viljan att göra skillnad utnyttjas och den glatt ovetande volontären blir invaggad i en falsk verklighet av att just deras arbete är så viktigt och det bästa sättet att bidra. Tyvärr är verkligheten en annan. De senaste åren har fler och fler slagit larm om volontärresornas baksidor. Din tro om att hjälpa till visar sig snarare stjälpa de allra mest sårbara.
När jag var på politikerveckan i Almedalen förra året var jag på ett seminarium arrangerat av Childhood som handlade om just detta, baksidorna av volontärverksamhet på barnhem. Jag gick därifrån fylld av engagemang och sände den här lilla videon när jag gick längs kullerstensgatorna. (Efter 2.45 börjar jag snacka om annat)
Problemet med barnhem
Ett av grundproblemen med barnhemsverksamhet är att det är ett enkelt och billigt sätt för landet att hantera de gatubarn som finns. Lite som att sätta in läkemedel mot ångest och sömnproblem istället för att sätta in samtalsstöd för att finna roten av problemet. Det är inte bara föräldralösa barn som omhändertas. Barnhemmen placeras längs turiststråken och föreståndarna åker ut till byar och erbjuder fattiga familjer att de kan ta hand om och utbilda deras barn medan de i själva verket låter barnen dansa för turister och utföra exempelvis sömnadsarbete.
Forskningen är tydlig: Barn mår allra bäst av att växa upp under familjeliknande förhållanden. De insatser som Childhood och många andra organisationer menar behövs är stödinsatser till familjer för att de ska kunna ta hand om barnen fortsättningsvis, att hitta släktingar till barnen om föräldrarna dött eller omplacera dem till andra familjer. Dessa insatser är dyrare och lite svårare men för barnen väldigt mycket bättre.
Problemet med barnhemsturism
Väldigt kort sammanfattat är problemet med barnhemsturism följande:
- Barn som växer upp på barnhem där volontärer byts ut varannan vecka får svårt att knyta an och får en rubbad inställning till relationer och människor
- Det finns enorma brister i kontrollerna av vilka volontärer som är på barnhemmet. Pedofili och trafficking är stora risker för barnen.
- I Kambodja har antalet föräldralösa barn minskat medan antalet barnhem ökat. Detta tack vare utländska privatpersoners finansiering. Ibland med goda avsikter, ibland för att tjäna pengar.
Frågor att ställa sig
Innan du bestämmer dig för att besöka ett barnhem, antingen som volontär eller som besökare för en timme eller en dag finns det några frågeställningar du kan fundera över
- Skulle du tycka att den här verksamhetens upplägg (barnhem med volontärer som byts ut regelbundet) var okej i Sverige och att svenska barn levde under de förhållandena?
- Om du besöker ett barnhem, hur kan du då säkerställa att du besöker ”en så vettig verksamhet som möjligt”?
- Har du läst på om fram- och baksidor innan besöket? Tips är att kolla in länkarna nedan
Ta ditt medvetna beslut
Den här bloggen handlar om att resa medvetet. Min ambition är att undvika allt för många pekpinnar och istället med ökad kunskap skapa reflektioner som får människor att tänka ett och två varv till innan de beslutar hur de vill agera. Jag inser dock att det här inlägget dock är fullt av egna insinuerade åsikter, försök frånse dem. Att vara volontär är inte på något sätt genomgripande dåligt men däremot är vissa verksamheter mer problematiska än andra. Här gäller det för dig att ta ett medvetet beslut om hur du vill bidra till en bättre värld.
Mer information för den som känner extra mycket för detta ämne
Kalibers avsnitt 1: Barnhem ny arena för sexförbrytare
Kalibers avsnitt 2: Unicef: ”Barn är inte djur på ett zoo”
Debattartikel i SVT Opinion från World Childhood Foundation om Barnhemsindustrin
SOS Barnbyars syn på Volontärvågens baksida
p.s Childhood och SOS Barnbyar går det finfint att ge sin reseprocent till
Det är så svårt att veta vad som är bra och dåligt från Sverige och innan man är på plats. Jag har volontärarbetat på många ställen i flera olika länder men aldrig betalat för att volontärarbeta. Jag har som längst stannat en månad och det kortaste några dagar, av olika anledningar. Det är omöjligt att veta och även svårt att se problemen när man är där.
Jag har sett barnhem som fungerat väldigt bra, t.ex. där jag var i Nepal.
Vi var på ett i Kambodja som verkade bra men efter två veckor insåg vi att han som drev det hade alkoholproblem och drack sig så full så han somnade på baren bredvid och barnen fick hämta honom. Och 4 av de 6 barnen på barnhemmet var hans egna.
Det sämsta jag varit på är det i Uganda. Det hittade jag genom en sida när jag var där. Allt verkade bra men det visade sig vara otroligt korrupt och dåligt. Tyvärr insåg jag det för sent så vi förlorade en hel del pengar på ett projekt vi skulle starta upp tillsammans. Däremot träffade vi en kille på barnhemmet som vi har hjälpt sedan dess, Aggrey. Vi har nu betalat hans skola de senaste 3 åren och gör det direkt till honom utan mellanhänder. Vi litar inte på någon längre när det gäller välgörenhet. Han har problemet med att han inte har någon vuxen som tar hand om honom i Uganda men han får i alla fall en bra utbildning (med ugandiska mått).
Tack för så många olika nedslag i verkligheten, det nyanserat sannerligen bilden! Problemet med att inte kunna veta om det är bra från Sverige önskar en ju att någon annan kan ta ansvar för, exempelvis den som arrangerar eller är mellanhand.
Kul att ni har möjlighet att hjälpa en person så direkt!
Hej Jacob,
Jag hör vad du säger men vill gärna inflika några aspekter. Ett barnhem som fungerar bra och inte arbetar för ekonomisk profit tar ALDRIG emot volontärer, varken på kort eller lång basis. Jag bor i Nepal sedan 13 år tillbaka och arbetar aktivt med frågan. Det finns så många risker med utländska volontärer på barnhem att en seriös organisation aldrig skulle riskera det. Bakgrundskontroller (utdrag ur polisregistret) krävs i stort sett aldrig och volontären kan vara dömd pedofil eller sexförbrytare. Barnet riskerar också att utveckla ett förakt mot sin egen nationalitet eftersom personalen som gör ”tråkiga” saker (tex. uppfostrar) vanligtvis är lokalbefolkning, medan volontärer ofta gör det ”roliga” (leker osv.). Kan du förklarar vad det var som fungerade bra på barnhemmet i Nepal och även nämna namnet på detta?
Ta gärna en titt på barnhemskollen.se och läs gärna min bloggpost angående ämnet på http://learningservice.info/how-to-travel-ethically-in-nepal/
För övrigt, tack för en mycket bra bloggpost!
Hälsningar,
Jenny Adhikari
Hej Jenny och tack för att du delar med dig av din bild! Tack för tips om Barnhemskollen, det hade jag inte koll på och tack för din länkning till ditt inlägg, ska bli intressant att läsa!
Vilket himla bra och viktigt inlägg Linda! Tack för dina perspektiv.
Ja, inte är det då lätt att skriva om det tillräckligt balanserat heller men det är för viktigt för att låta vara!
Bra inlägg. I jakten på att göra något annat någon gång framöver så har volontärarbete dykt upp på listan över tänkbara projekt. Nu ligger det inte i pipen det närmaste men det är bra att veta vilken research som krävs för att det jobb en utför faktiskt gör skillnad – och gör bra skillnad! Jag kan bara konstatera, utifrån det lilla jag visste innan, att jag har varit ganska naiv i funderingarna helt enkelt och framförallt det där med att personal ständigt byts ut knappast kan vara någon trygghet för barnen.
Det är såklart inte så svartvitt, Jacob nyanserar det bra ovan. Är övertygad om att det finns mängder med bra sätt att bidra för barns situation som inte är på just barnhem och sen så finns det ju en massa andra verksamheter för djur och natur.