Wayki Trek – Att välja guide för Inkaleden

Posted on

Inkaleden är bland det bästa jag upplevt. En stor anledning till det är researrangören Wayki Trek som tog oss med på en oförglömlig vandring och som dessutom engagerar sig i landsbygdsutveckling. Ett perfekt företag för den som vill göra medvetna val på sin resa. 

Boka vandring längs Inkaleden – så funkar det

De peruanska myndigheterna släpper bara upp ett visst antal personer (turister, guider/bärare) per dag för att kunna bevara Inkaleden så intakt som möjligt. Inträdesbiljetterna släpps i olika omgångar och då köper researrangörerna upp dessa och säljer vidare till turister. Som turist får du inte gå upp i Inkaleden själv utan måste göra det tillsammans med auktoriserade guider. Biljetterna tar slut snabbt och en tumregel är att boka vandringen sex månader i förväg lite beroende på säsong. I februari är leden stängd för underhållning, maj – sep räknas som högsäsong med mindre regn men kyligare temperatur på natten.

Det går att vandra Inkaleden till Machu Picchu på lite olika sätt, fyra dagar är standard men det går att göra på fem och sju. Gemensamt för samtliga guideföretag jag kollade på var att det ingick inträde till nationalparken och Machu Picchu, mat, tält och guide. Det betyder att du som turist i princip inte behöver tänka på något annat än dig själv. Detta är mer än nog med tanke på den påfrestning det innebär att gå 45 km på 3-4000 meters höjd.

2016-03-19-13-27-28
Även om din grupp kan vara liten så tältar du inte i någon mysig glänta på egen hand. Det finns angivna base camps där flera olika researrangörer samsas om utrymmet för att slå läger.

För att själva vandringen ska vara möjlig har varje grupp ungefär dubbelt så många anställda som turister, guide, kockar och bärare (även kallade porters). Nu för tiden finns hård lagstiftning om hur mycket vikt porters får bära. Om du får möjlighet att vandra Inkaleden kommer du garanterat imponeras (och kanske förfasas) över vad bärarna klarar av att förflytta längs den tuffa och steniga vägen.

I princip allt som du kan tänkas undra över inför en eventuellt kommande vandring hittar du på incatrailperu.com. En självständig hemsida vars syfte är att hjälpa turister att beslut om Inkaleden är något för dem. Här finns hjälp att välja rätt tour operators, information om ansvarsfull turism, fakta om terrängen och vädret samt tips på hur du förbereder dig. En riktig guldgruva för den som går i Inkaleden-tankar.

Vi valde Wayki Trek – så tänkte vi

Det finns lite olika parametrar som avgör vilket företag som passar dig. Pris, gruppstorlek, boka direkt med lokalt företag eller via resebyrå, vilken dag du vill börja vandra osv. Efter mycket research bestämde jag och Erik oss för att boka med Wayki Trek. Dom erbjuder små grupper, är ett lokalt företag som ägs och drivs av peruaner, de har alla certifikat på plats, har lång erfarenhet och har guider på engelska. Som jag minns det så skiljer sig inte priset jättemycket mellan de olika företagen. I slutändan handlar det om någon tusenlapp eller två som ju på det stora hela blir en marginal summa i förhållande till alla andra kostnader som det innebär att åka till Peru. Waykis hemsida är fylld av bra information, surfa gärna runt där för att bekanta dig med dem.

2016-03-17-10-01-29
Nästa hela vårt gäng, förutom några bärare som gått i förväg.

Den största anledningen till att vi valde Wayki det var att de så uttalat var ett lokalt företag där en del av pengarna går tillbaka till den by där många av bärarna bodde. Vi bokade en extra tur till porter village och fick se den förskola som Wayki Trek varit med och byggt upp till förmån för bärarnas barn. Det kändes bra när vi bokade och det känns ännu bättre när jag fick se förskolan med egna ögon. Jag fick se hur en liten del av mina pengar är med och bidrar till att fler barn får utbildning samtidigt som jag får uppleva äventyr. Läs mer om deras sociala projekt här

2016-03-16-18-17-43
Förskolan i kvällsljus med snöklädda toppar i bakgrunden

Ett företag med det lilla extra
– därför rekommenderar jag Wayki Trek

Både innan, under och efter turen var vi supernöjda med alla på Wayki Trek. Jag skulle alla dagar i veckan rekommendera dem och genom hela turen imponerades jag av hur skickliga och erfarna de är. Allt flöt på bra, inga missöden och ett gäng väldigt hårt arbetande peruaner som gjorde allt för att min vistelse skulle bli så bra som möjligt.

  • Dagen innan vandringen började fick vi besöka en porter village och se hur de bor, hjälpas åt att laga peruansk mat och prata med locals. Det här som jag förstått det något unikt med Wayki Trek som verkligen gjorde hela vår inkavandring minnesvärd.
  • Varje morgon under vår vandring väcktes vi av en knackning på tältduken och en man som kom med en kopp te. Jag och Erik satt i tältet, fortfarande i våra sovsäckar, med en varm kopp i handen och startade den tidiga dagen på bästa tänkbara sätt.
  • Maten vi fick var utsökt. Stora portioner, varierad kost, goda smaker och mycket näring. Kvällsfika, snacks och matkreationer utöver det vanliga.
  • Efter en dags lång vandring kom vi varje till vårt camp och där stod redan våra tält uppställda med våra sovsäckar och liggunderlag utrullade. De ställde fram en skål med ljummet vatten så vi kunde tvätta av oss. Det här kändes så otroligt lyxigt, så uppskattat!
2016-03-16-15-08-47
Porter village med alla nyanser av grönt
2016-03-16-16-06-42
Torkad majskolvar där kolven ska skiljas från majsen. Jag och Erik gjorde en insats
2016-03-16-15-49-07
Ett typiskt peruanskt kök i en by
2016-03-18-18-10-25
Morning glory – här sitter vi vårt tält med denna utsikt mitt i cloud forest och ser solen ljusna upp himlen. Så härligt!
2016-03-19-18-59-20
En av många matkreationer som våra kockar skapade

Det här är ett av många inlägg från vår vandring längs Inkaleden. Jag har sparat det bästa till sist och ett helt eget inlägg om Machu Picchu kommer framöver. För den som inte fåt nog: här finns fler inlägg om Inkaleden

Läs mer om Inkafolket och inkaleden

⇒ Första intryck av Inkaleden

Inkafolket imponerar

⇒ Inkaleden – svar på praktiska frågor

⇒ Wayki Trek – Att välja rätt guide för Inkaleden

⇒ Machu Piccu – magiskt slut på Inkaleden

2 thoughts on “Wayki Trek – Att välja guide för Inkaleden”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *