7 resebeteenden ingen borde hålla på med. Bara att avgå!

Posted on

En del resebeteenden är dummare än andra. Det går givetvis att ha olika åsikter om detta men det här är bottenlinje enligt mig.

En del kommer tycka att alla dessa sju beteende är absurda. Andra tycker att några enstaka sticker ut och inte alls är så hemska som de andra. Några få, kanske inte så många som läser denna blogg, tycker att alla är helt okej och gott kan fortsättas med.

Resa medvetet handlar om att göra genomtänkta och aktiva val utifrån kunskap och reflektion. Egentligen ska jag alltså inte pracka på dig några rätt och fel utan det avgör du. Men dessa resebeteenden är utifrån mina värderingar så uppåt väggarna galna så jag vågar faktiskt svartmåla dem fullständigt. Även om nyanser kan finnas i det svarta. Det mest tokiga i kråksången är att alla dessa exempel för en del inte är ett dugg orimliga, inga av dem är tagna ur luften. De sker av personer här och nu.

Sju orimliga resebeteenden

Boka flygresor bara för att samla poäng

Kundklubbar och poängsystem syftar till att vi ska konsumera mera. Att lojalitet ska löna sig. Det i sig är väl inget provocerande men jag vet både en och två personer som bokar några extra flygturer för att få ihop extra mycket poäng som de sedan kan nyttja på ännu en resa. Tänker att jag med nutidens klimatdebatt inte behöver förklara det ovettiga i detta.

⇒ Läs mer om mina inlägg på temat flyg

Pruta i onödan

I en del kulturer ingår det att säljaren sätter ett startpris hen inte förväntar sig och köparen lägger ett bud som är lägre än vad hen kan tänka sig betala. Utifrån det pågår en förhandling som i sig kan vara helt i sin ordning. Det osunda uppstår när säljaren är i underläge och köparen tjafsar om femkronor. Femkronor som för säljaren kan vara flera portioner ris och för köparen inte ens räcker till en kaffe i hemlandet. Lite givmildhet och mindre tävlingsvilja behövs ibland.

Vara volontär på barnhem

Det kan verka fint och behjärtansvärt att vilja vara volontär på barnhem men i själva verket stjälper det ofta mer än det hjälper. Barn mår inte bra av att volontärer kommer och går, det stör deras anknytning och det finns en stor risk att barnhemmen drivs på ett sätt som snarare ger pengar till några ägare än hjälper barn på riktigt.

⇒ Läs mer om problematiken kring barnhemsturism

Konsumera djurturism

Det är inte no no på all djurturism det finns grader i helvetet för djuren som är inblandade. Men fler djurturismaktiviteter än du tror är mest troligt riktigt plågsamma. Om en generellt tänker att djurturism går bort och snarare lägger till några enstaka former efter noga övervägande så blir det åtminstone mer rätt än fel.

⇒ Läs mer i mitt inlägg om djurvänlig turism och övriga inlägg om djur

Vara inkonsekvent med vilka länder som besöks

Det här är återkommande. Människor som dömer ut det ena landet men inte det andra. Det går såklart att tycka att kvinnoförtryck är värre än begränsad yttrandefrihet och välja länder utifrån det men det är sällan jag hör så djupa analyser bakom. Det är mest en massa tyckande om varför det ena landet är sämre än det andra. Själv tror jag ju inte att bojkott är rätt metod utifrån lokalbefolkningens bästa men det får stå för mig.

Droga och dricka hejdlöst

I Sverige har vi en hög alkoholskatt för att täcka en del av de samhällskostnader som alkoholen står för. Så är inte fallet i många populära turistdestinationer. Alkohol är även den enda drog som har större skador på andra än på den som själv konsumerar. På en del turistorter där festen står i centrum har till och med alkoholförbud införts för att konsekvenserna varit så omfattande. Visa lite respekt säger jag!

⇒ Läs mer om än baksida med alkohol: Ölflickor i Kambodja

Nytta sexturism

Det finns en del olika värderingar och åsikter om huruvida det är okej att köpa sex eller inte. Jag tillhör dem som inte tycker det och särskilt inte om det sker utomlands men inte i Sverige (inkonsekvens osv). Köpa sex är bara en form av sexturism, strippklubbar eller liknande är en annan variant som på ett sätt kan ses som mildare men egentligen är det bara en annan sida av samma mynt. Nä, är du för jämställdhet då går att köpa sex bort.

⇒ Läs mer om sexturism och vilka män som köper sex utomlands

Vilka resebeteende går bort för dig?

Finns det några av beteenden ovan som du inte tycker är lika förkastliga som mig? Det är okej att vi tycker olika såklart! Finns det andra resebeteenden som du tycker folk borde sluta upp med? Diskutera i smågrupper eller skriv en kommentar vettja.

2 thoughts on “7 resebeteenden ingen borde hålla på med. Bara att avgå!”

  1. Håller helt med dig. Jag har inte ägnat mig åt nån av de där punkterna. Egentligen helt utan eftertanke, utan mera för att det känns självklart (några av dem). Andra är inte ens aktuella. Som att volontär’a eller köpa sex. Det där med barnhemmen var ju en viktig och bra punkt att ta upp. Jag har aldrig tänkt i de banorna, att det blir stökigt för barnen, bara att det är fint med folk som gör det. Bra tankeväckare.

    Bra inlägg! Och ha en fin helg!

    Kram Lena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *