Djurturism – det här kan du INTE göra om du vill vara djurvänlig turist

Posted on

Djurturism – där djur är en del av underhållningen kan både vara djurvänlig och det totalt motsatta. En djurvänlig turism behöver inte utesluta djur under resan, bara välja med omsorg.

Djur är fantastiska. Hunden som sällskap och i behandlande syften. Hästen som äventyrsgivare och för att utveckla ridning som färdighet. Vilda och exotiska djur som kan ge en hisnande känsla av att komma nära. Ormens skinn och elefantens betar som material till snygga kläder och accessoarer. En glidande skala av totalt oproblematiskt och självklart till förödande och långt ifrån okej eller lagligt. Men vart går gränsen och vilken djurturism är egentligen förenlig med att vara djurvän?

Det finns väldigt mycket djurturism som inte är förenligt med att vara en djurvän. Som inte är djurvänlig. Rida Elefanter, besöka center för krokodiler, se späckhuggarna på Seaworld, delfinshower, klappa Afrikas stora kattdjur, umgås med apor, hålla i ormar osv. Allt detta är exempel på odjurvänlig turism. Men det finns också mycket som går utmärkt att kombinera med att vara just en djurvänlig turism. Mer om det längst ned så avslutar vi inlägget med positiva tongångar.

Det finns många organisationer som jobbar för att djurturism ska upphöra eller förändras. World Animal Protection, Världsnaturfonden och Djurskyddet är några exempel som jag hämtat mycket kunskap ifrån och som jag tycker gör ett makalöst bra jobb.

Djurturism som inte passar dig som är djurvän

Köpa souvenirer gjorda av djur

Nej, ormskinn och elfenben ska inte vara material för människors stil och mode. Alla skinn, tänder/betar, skal och päls är helt enkelt inte förenligt att köpa med sig hem som en souvenir.

Plocka saker från havet passar sig inte heller för en djurvänlig turist

Djurshower i alla former

Alla djur som dresseras måste först tämjas så att det som människa går att kommunicera med dem. Det innebär per definition att en massa instinkter och behov behöver kontrolleras eller begränsas för att det inte ska vara fara för människor. Här finns det faktiskt ingen gråskala. Inga uppvisningar av vilda djur är djurvänligt. Cirkus, delfinshower, björnar som dansar och elefanter som gör konster. Allt är odjurvänlig turism.

Seaworld för flera år sedan, mindre visste jag då.

Klappa och fota dig med djur

Det kan tyckas harmlöst att gå i koppel med en leopard eller posera med ett lejon. Precis som med djurshower behöver djuren tämjas för att inte vara en fara för människorna och det görs med mer eller mindre grymma metoder men som alla går ut på att få djuret att foga sig vilket t.ex. uppnås om djuret är rädd för konsekvenser som uppstår om de agerar utanför en uppsatt ram. Läs mer om de grymmaste djurattraktionerna hos World Animal Protection

djurturism
En bild tagen 2016 och något jag mest troligt inte skulle göra om.

Åka häst och vagn med ohälsosamma hästar

Hästar är ett sådan gränslandsdjur. Jag rider själv och hästar har varit till människans hjälp i tusentals år. Därför är inte alla användning av hästar inom djurturism en no go, det handlar ofta om hur vi tar hand om och handskas med dem. Vad som är räknas som hälsosamt och inte och vilken häst och vagn som är okej att åka med har jag skrivit ett eget inlägg om.

Djurturism
Hästar som ser ut att vara relativt hälsosamma, Florens i Italien

Vissa djurparker

En annan gråzon är svenska djurparker. De finns djurparker som gör ett fantastiskt jobb för att bevara och stärka arter både på hemmaplan genom avel och genom att stötta annan verksamhet. Och så finns det djurparker där olyckor förekommer, där media granskat om missförhållanden och där besökarna för möjlighet att komma de vilda djuren nära samt i undantagsfall även djurshower. Tack vara en djurparksguide är det lättare att veta vilka djurparker som kan besökas av en djurvänlig turist. Vad gäller djurparker eller zoon runt om i världen tror jag tyvärr att det är väldigt få som kan godkännas som djurvänliga.

Djurturism
Djurpark är per definition djur i bur och därmed mer sällan än ofta djurvänligt

Djurvänlig turism – det här kan du göra som djurvän

Det kan kännas deppigt och som att djur och turism inte hör ihop överhuvudtaget. Så är inte fallet. Det finns massor med varianter där djuren fortfarande kan vara vilda och upplevas av människan utan att vi stör. Safaris av olika slag är bara ett av många exempel. Läs mer om tips på djurvänlig turism.

Här finns alla inlägg om djur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *