Självrannsakan: Så medvetna var mina resor 2018

Posted on

I mellandagarna finns tid för reflektion och självrannsakan och därför har jag gjort just det utifrån de resor jag gjort under 2018, både i Sverige och i världen. Det inspirerar mig att vara ännu bättre 2019. 

Det här är inget skryt. Det här är ett ärligt försök att reflektera över hur jag själv resonerat under året kring mina egna resor. När jag rest hållbart och när jag varit medvetet ohållbar. Hur jag ställt olika perspektiv mot varandra, gjort avvägningar och försökt hitta en balans som funkar bra för mig. Jag har garanterat gjort en hel drös med små och stora beslut som jag inte ens nämner, det är ju svårt att vara medveten om det jag är omedveten om.

Det här en smula självgott ryggdunkande och det här är tänkt som inspiration till dig i hopp om att du ska vilja göra en liknande reflektionsstund med dig själv över hur ditt reseår 2018 var. Orsaken är enkel: beröm motiverar och reflektion ger insikter som i sin tur kan förstärka eller förändra beteenden. Mitt och ditt.

självrannsakan
Dagarna på Julita gård ägnades åt en hel del promenader och självrannsakan

Mina medvetna resor 2018

Jag har helt enkelt listat lite olika exempel utifrån ett antal rubriker där jag lyft fram de medvetna beslut jag gjort. Och sist en rubrik om det medvetet ohållbara jag gjort. Jag icke vara felfri.

Resmål

 • Ghana, ett land med väldigt lite turism och ett land där mina semesterpengar förhoppningsvis kan göra lite nytta
 • Sörmlandsturnén och Gotlandshelg som förutom att destinationerna i sig är fantastiska förhoppningsvis uppmuntrar fler att resa mer i Sverige
 • Julita gård istället för weekend till Schweiz
 • Örebro istället för något okänt som hade krävt flyg med Sanna och Jennifer
självrannsakan
T.ex. de här damerna köpte jag lite frukt av istället för at köpa i det stora köpcentret

Färdmedel

 • Tåg inrikes vid alla tillfällen utom ett där jag inte fick ihop det praktiskt för att kunna delta på möhippa och bröllop
 • Färja istället för flyg fram och tillbaka till Gotland
 • Direktflyg till alla utrikesdestinationer utom San Francisco och Ghana
självrannsakan
Fina färjan görs redo för avgång

Boende

 • Airbnb i Budapest, Visby, Berlin och San Francisco
 • Hotellet i Ghana finns med på bookdifferent.com lista där klimatavtryck redovisas
 • Bott i en timmerstuga utan el och vatten
självrannsakan
Här sov vi. Klimatsmart boende 🙂

Mat

 • En väldans massa halloumi, fisk och vegetariskt
 • Lokal mat från gatukök i Ghana
självrannsakan
Lite lokal mat jag åt i Ghana

Kunskap

 • Free walking tour om politik och historia och cooking class i Budapest
 • Besök hos slavfortet Cape Coast Castle och på gudstjänst i Ghana
 • Free walking tour i Belgrad som gav nya perspektiv på Serbiens historia och vardag för befolkning
 • Studieresa till Irland/Nordirland om den politiska konflikten och civilsamhällets roll i fredsskapandet
 • Guidade turer om svenskt kulturarv på Julita Gård
 • HBTQ-tur i San Francisco
 • Ansträngt mig för att vardagsbetrakta i San Francisco
självrannsakan
Tänk att ha den här typen av målningar som en del av vardagen

Personlig utveckling

 • Rest själv till Ghana och tog mig förbi och fram som jag själv önskade
 • Körde bil på egen hand på Irland i vänstertrafik
självrannsakan
Fina vägar i Irland

Det ohållbara i mina resor

 • Att jag flugit överhuvudtaget är inte klimatsmart
 • Resan till Berlin var inte hållbar på många sätt. Jag åkte dit för att jag ville gå på en konsert. Lätt årets mest egoistiska resa.
 • Jag har kört en del bil både i Storbritannien, Irland och i USA och någon miljöbil var det icke
 • Besökt vingård och indirekt legitimerat en del av alkoholens romantiska roll
självrannsakan 2018
Tänk att något så klimatslitande kan vara så vackert på samma gång.

Hur medvetna resor gjorde du 2018?

Hur ser din självrannsakan ut? Har du något exempel på då du gjorde ett medvetet val kring någon resa eller har du några exempel på då du vet att du varit ohållbar? Du behöver inte skämmas eller mörka något. Här visar vi glatt upp både våra fram- och baksidor och tänker att vi försöker vara lite bättre än oss själva nästa år.

7 thoughts on “Självrannsakan: Så medvetna var mina resor 2018”

 1. Självrannsakan, det låter lite om en Nordkorea-lightversion där man står och upp och med gråten i halsen berättar vilken dålig kommunist man varit, eller ja, dålig resenär i det här fallet. Eller så är det bara jag som börjat tröttna på allt snack om hållbarhet och medvetenhet. Jag tycker ju det är så uppenbart att man ska försöka äta, sova, handla på de sätt som gör att lokalbefolkning drar nytta av det. Sen kan jag förstås skämmas över alla inrikesflygningar jag gjorde i Brasilien i januari, där är ju flyg som bussen…

  1. Då läser vi nog in ordet lite olika. Självgranskning, självinsikt, reflektion skulle lika gärna kunnat funka. Jag förstår att du tröttnat på tjatet men jag tror också att du som personer är rätt så medveten från start så att mycket kommer naturligt för dig. Det tror jag absolut inte att det gör för alla. För mig gör det det inom vissa områden men absolut inte alla. Det här var inte tungt att göra utan mer roligt 🙂

 2. Att resa är ju en egoboost, det kommer man ju inte ifrån. Sen tänker jag att det tillför lite nytta till världens tex att åka på safari i Afrika. Eller till nationalparker på olika platser i världen. Så att det lönar sig att bevara dem i stället för att skövla och döda.

 3. Jag tog förvisso flyg till Oslo och hem från Köpenhamn (bor nära Vasa i Finland), men jag resonerade iaf att det kändes något smartare att åka buss till fyra olika destinationer från Oslo-Köpenhamn under 12 dagar, istället för flera weekendtrips. Sådär halvvägs ok, kanske..?

  Min weekend i Amsterdam och Keukenhof var min minst medvetna resa under året, fanns inget direkt hållbart med den känner jag.

  Israel och Palestina ville jag till stor del besöka för att försöka förstå situationen och kulturerna där. Jag ser mervärdet i mitt ökade intresse och kunskaper om konflikten, en ny förståelse för kulturerna, folken och religionerna i området och ödmjukheten i det att det inte går att välja en sida bara sådär. På något sätt känns detta som min mest medvetna resa i det att den känns mest meningsfull ur ett djupare perspektiv, det var liksom mer än bara en resa. Om du förstår hur jag menar 🙂

 4. Tåg till Prag och tåg + färja till Riga kändes bra i själen. (Såg att det går att flyga svinbilligt till Riga, för övrigt. Inte alltid lätt att välja dyrare ressätt som tar mycket längre tid.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.