Resehacks och tips för att sova på nattåg i både sitt-, ligg- och sovvagn

Posted on
Resehacks från en rutinerad resenär som ägnat många nätter med att sova på nattåg i både sitt- ligg- och sovvagn. Delar mina tips utifrån de knep jag lärt mig genom en helt livstid på nattåg. 

Nattåg är magiska. Du lägger dig i en stad och vaknar i en annan. Optimal spendering av tid och minimal mängd slösad tid eftersom det inte krävs någon resa till en flygplats, incheckning av bagage eller väntan vid en gate. Bara kliva på och sova direkt. Och så miljövänligt såklart, inte bara en bonus utan också halva anledningen att välja att resa med nattåg.

Som västerbottning har jag åkt nattåg otaliga gånger fram och tillbaka till både Stockholm och Göteborg och nu på vuxna dagar även Stockholm – Malmö och till Åre. Under åren har jag samlat på mig en hel del tips eller så kallade resehacks som jag fram till för någon vecka sedan trodde var självklara för alla. Tills det visade sig under ett nattligt äventyr att mina medresenärer var helt vilsna och jag med min livslånga erfarenhet hade både ett och tre uppskattade resehacks att dela med mig av.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Laddar upp för att sova på nattåg medan resenärerna tar sig till Åre
resehacks-tips-sova-på-nattåg
Vaknat med detta, vem blir inte glad av det?

Resehacks och tips för att sova på nattåg

Att sova gott på nattåg är beroende av många saker. Utöver det givna som val av komfort i lodrät eller vågrät position, så beror det mycket på ens resekamrater och vilken tid på dygnet en ska gå i sängs och kliva upp. Här är några tips som kan underlätta att sova på nattåg.

Resehacks för att vakna utvilad efter en natt i sovvagn

Vi är alla olika men jag kan sova otroligt gott på nattåg. Vaggas till sömns med vetskapen om att imorgon har jag förflyttats till en helt annan plats. Till skillnad från liggvagnen så går det att sova och vakna utvilad efter en natt i en sovvagn. Sovvagnarna i Sverige består allt som oftast av kupéer med tre sängar i dam- eller herrkupé och litet handfat och spegel.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Efter en natt i sovvagn kommer jag vara utvilad mycket tack vara den sköna kudden och bäddade sängen

Tips för sova i sovvagn

Välj överslafen

Jag väljer alltid, om jag kan, fönsterplats eller överslafen för att jag då blir oberoende av mina medresenärer. Behöver inte flytta på mig för att de vill springa på toa eller om de ska kliva av vid annan hållplats än mig. Överslafen har också något högre i takhöjd och ger lite mer privat speace eftersom ingen hänger “där uppe.”

Åk till tåget i pyjamas

Lite beroende på hur långt en har till tåget och när på dygnet en kliver på så funkar detta tips olika smidigt. Jag kissar, borstar tänderna, sminkar av mig och tar ut linserna hemma. Sen kliver jag i sovkläder utan BH för att kunna krypa ned direkt när jag kliver på.

Prickas av på perrongen

Vid vissa stationer står tåget inne lite innan avgång. Då är ett bra resehack att leta upp en konduktör och be om att få bli avprickad. På så sätt slipper du bli störd när de går sin runda genom alla vagnar och kan därmed direkt sova på nattåget. Maximera timmarna så att säga.

Be om väckning

En halvtimme innan avstigning blir en som regel väckt av konduktören. Mitt tips är att inte ställa sin egen klocka eftersom en då kommer vakna i onödan om tåget är försenat. Sen när du väl väcks och det blinkar rött och tjuter högt så är avstängningen inte på lampan som blinkar som en kan tro utan på sidan. Ta en snabb kik på det innan du somnar och lycka till med att komma ihåg det i morgonförvirringen.

Reglera temperaturen

Ovanför spegeln finns ett litet temperaturreglage, för lite samtal med de övriga vad som är en lagom temperatur. Det blir vanligtvis lite varmare högre upp i kupén än längre ned. Bonus med att sova överst är att reglaget nås från överslafen utan att behöva klättra ur.

Sätt telefonen på flightmode

Det är nog olika om en åker i södra och norra delarna av Sverige men längs inlandsbanan norrut finns det inte alltid mobiltäckning. Då måste telefonen söka efter nätsignaler hela natten vilket drar mycket batteri. Med flightmode är det hindret ur vägen.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Hemma och kittad för att sova på nattåg
resehacks-tips-sova-på-nattåg
Fördelen med att vara kort, jag ryms sittande i överslaften.
resehacks-tips-sova-på-nattåg
Ännu en fördel med att vara kort, kan ha handväskan i fotändan. Men finns även som synes plats på hyllorna

Resehacks för att överleva natten i sittvagn

När jag var ung, alltså typ 16, var sova på nattåg sittandes mellan Vännäs och Göteborg i 15 timmar ingen match. Jag kunde gå på Liseberg en hel dag utan att känna av den hårda natten. På äldre dar, trots att jag bara hade blivit 25, är det otänkbart. Nog tar jag mig igenom en natt men det är inte smärtfritt. Ibland är sittvagn det enda alternativet. Kanske för att de vågräta sängarna är fullbokade, kanske för att en inte har råd att betala för annat än sittvagn eller för att en reser med djur.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Den här hunden håller redan på att gosa in sig för en natt på tåg

Tips för sova i sittvagn

Boka fönsterplats

Med fönsterplats finns det chans att kunna luta kroppen åt vagnssidan vilket ökar komforten avsevärt när du ska sova på nattåg.

Ta med en filt

Under natten sänks kroppstemperaturen och jag tycker sällan att vanliga kläder räcker. Att ha en filt att sno om sig brukar göra extremt stor skillnad. I brist på filt kan en sjal vara skönt.

Kudde

Även om den tar plats så är det värt att packa ned en vettig nackkudde eller vanlig kudde för att kunna vila huvudet ordentligt. Kan som omväxling även sittas på som avlastning för en mörbultad rumpa.

Ögonbindel och öronproppar

Att skärma av omvärlden är ett enkelt sätt att lättare kunna sova. Du slipper bli störd av grannens skärmljus eller prasslande.

Underhållning

När det är svårt att sova kan underhållning i form av poddar och filmer vara bra avledande manöver när natten känns allt för lång.

Gå mycket under dagen

När en ska sitta många timmar är det bra att ha rört mycket på kroppen under dagen. Se till att gå några vändor i tåget om du ska åka längre än själva sovtiden.

Sova med hund

Jag har gjort det flera gånger och dessa nätter blir om möjligt ännu sämre. Inte för att den hund jag rest med varit krånglig utanför att det är svårt att slappna av fullt ut och för att det kan finnas andra hundar som distraherar. Tuggben och annan sysselsättning samt välrastad hund är två bonustips.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Dags att att rätt vagn och dörr för att undvika krockar
resehacks-tips-sova-på-nattåg
Min gamla hund Lejba använder filt på optimalt sätt.
resehacks-tips-sova-på-nattåg
Hur gosigt som helst att värma sig på på och lukta lite på

Resehacks för att slumra i liggvagn

Att sova i liggvagn innebär att dela kupé med fem andra personer på varsin brits. Till bekvämligheterna finns en rejäl filt och en oergonomisk kudde. Personligen tycker jag att en natt i liggvagn snarare handlar om att slumra än sova på nattåg men det finns tips som går att ta till. Flera av dem är samma som för sittplats då förhållanden är rätt så lika.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Laddad i väntan på att tåget ska rulla in

Tips för att sova i liggvagn

Klä på dig i något mjukt och skönt

Vid stillaliggande sänks temperaturen och min bild är att filten i sig är lite lite. Chansen att sex personer i samma kupé dessutom ska önska samma temperatur är ganska liten. Det är lättare att klä av sig så ett tips är att resa i väldigt bekväma kläder som du kan sova i ihop med filten.

Kudde

Det är värt att släpa på, jag lovar. Kuddarna i liggvagnskupéerna vinner inga bekvämlighetstävlingar överhuvudtaget.

Ögonbindel och öronproppar

Snarkande grannar, någon annans läslampa och det nattliga ljuset i sommarnorrland. Lösningen på alla dessa problem är ögonbilder och öronproppar.

Boka överslafen

Detta gäller även för liggvagn för att slippa bli störd av andras springande.

Vatten i skåpet

I både ligg- och sovvagn finns tetrapack med vatten. Men utöver det är en egen vattenflaska en bra back-up. Särskilt om det kommer bli en varm natt.

resehacks-tips-sova-på-nattåg
Framme i Umeå med den här morgonsolen som lyser med sitt varma röda ljus

Har du fler tips på resehacks?

Har jag nu missat några resehacks om att sova på nattåg som du vill dela med dig av till mig och andra inför kommande nätter på nattåget?

Läsa mer

Lisa/Livet från den ljusa sidan har skrivit om allt en behöver veta inför en resa med nattåg, där finns ännu fler tips

16 thoughts on “Resehacks och tips för att sova på nattåg i både sitt-, ligg- och sovvagn”

  1. Bra tips, själv har jag dock inga problem med att sova i liggvagn. Svårare för de flesta killar att åka till tåget i pyjamas dock.

      1. Jag tror inte jag känner en enda kille som använder pyjamas utan vi sover oftast (alla jag känner iaf) i kalsonger och eventuellt en t-shirt beroende på årstiden.

  2. Bra tips!

    Vad tror du om att sova på golvet på liggunderlag? (förutsatt att stolar är tomma så plats finns)

    Dvs – skulle personalen anmärka på det?

    Mvh Erik

    1. Hej Erik! Det beror nog på. Under stolarna skulle jag inte säga att det är givet att en människa får plats, beror såklart på tågtyp men min erfarenhet är att ens ben får plats men inte så mycket mer. I gången lär en inte få ligga av utrymningsskäl. Någon typ av halvliggande/sittande på golvet kan gå men tveksamt om det är skönare än att sitta – bäst sättet att få reda på svaret – testa! Kul att du gillade och tack för frågan!

  3. Vilken himla bra blogg! Och många bra tips. Det är jobbigt att sova på tåg, men jag tänker att man får försöka göra så många små förbättringar som möjligt. Här kommer därför några tips till:

    – Av samma anledning som att sätta telefonen på flightmode, se till att du saker att lyssna/titta på som inte kräver internet.
    – Tuggummi! Kan hjälpa både mot illamående och dålig lukt i liggvagn, eller om man inte hinner få till att borsta tänderna.
    – Om du åker sittvagn och sätet bredvid är tomt – fråga konduktören om/när någon har bokat där så kan du lägga dig ner och veta på ett ungefär hur länge du kan sova och slipper vara beredd vid varje litet stopp.
    – Om du åker liggvagn och överslafen är bokad – välj underslaf. Mittenslafen som också är ryggdelen när man har gjort om till sittkupé har armstöd på precis fel ställen.

    Ps. Liggvagnarna har nu utrustats med riktig kudde, så man slipper ta med egen 🙂

    1. Hej Hillevi! Kul att du gillar inlägget och så roligt att få läsa dina egna tips, tycker alla låter toppen. Inte minst om liggvagnen fått ordentlig kudde, det spelar stor roll tycker jag. Trevlig resa!

  4. Hej!
    När man bokar sittplats på nattåg. Sitter man då “som vanligt”, alltså öppet med flera andra eller är det också en trång liten kupé. Har svårt för trånga utrymmen..

    1. Oftast öppet på de tåg jag brukar åka i Sverige. Kan inte minnas när jag åkte i kupé senast, i så fall borde det också framgå av biljetten. Lycka till!

  5. Jag åker liggvagn , anledning är att de är billigare än sovvagn och bekvämare än sittvagn . Men hade helst velat ha första klass sovvagn . Men nog om de. Eftersom jag är en gammal tant så föredrar jag ligga längst ned pga jag behöver kissa ofta . Är nämligen pensionär som fortfarande reser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.