Sälen i september: Sommarvärme, Stensjön, springtur och familjemys

Posted on

Sälen i september är succé varje år. I år fick vi en helg fylld med både fys och mys som gett ännu fler minnen att bevara och vara tacksam för.

Äntligen ett äventyr i vardagen, äntligen lite skrivlust! Bland det bästa med att blogga är att få samla ihop upplevelserna, sätta minnen på pränt. Det är som att göra resan en gång till, och det är ju underbart i sig.

Familjen Vismer på väg upp i liften, taggade till tänderna

Sälen i september – en maxad myshelg för familjen

Det är numer en tradition att vi förlägger en hösthelg i Sälen under företrädelsevis de två första veckorna i september. Då är luften frisk, färgerna starka och temperaturerna som regel trevliga. I år hade vi pangväder precis som i övriga Sverige med 20+ grader och strålande sol alla tre dagar som vi var uppe. Ljuvligt.

Sälen med deras olika områden har sina olika fördelar och mina två favoriter är tydliga med tanke på att vi reser med barn. Hundfjället för deras trollskog och Lindvallen för deras stora utbud på aktiviteter utanför vintersäsongen. Det är pumptracks för cyklar och kick bikes, äventyrsminigolf, badhus, downhill cykling och mount coaster – en bergodalbana där en själv bestämmer farten. För att nämna några.

Del av äventyrsgolfbanan och den älskade Valle i bakgrunden
Downhill kurvorna att våga sig på
En av två pumptracks i Lindvallen

Våra dagar i Sälen 2024

Fredag

Vi åkte upp torsdag kväll för att slippa ha en dagtidskörning med barnen och kom fram sent. Under fredagen tragglade (sprang/gick) jag mig igenom 18 km längs en mountainbikestig mellan Hundfjället och Rörbäcksnäs på förmiddagen medan barnen och Erik letade blåbär och hängde på Valle-scenen. På eftermiddagen lekte vi i Lindvallens lekpark, åkte Mount Coaster till barnen extremt stora förtjusning och sprang i vår ensamhet i pumptracksen.

Här sprang jag och här njöt jag
Här var jag också glad
Här var det tyngre. Uppförsbacke och blött på stigen
Mountain Coaster var perfekt för våra barn på 3 och 5 år
Modig kille, första varvet tog vi det lugnt, andra brassade vi på
Göra sig av med lite energi och springa upp och ner, upp och ner

Lördag

På lördagen tog vi liften i Lindvallen upp till toppen, bara det ett äventyr som barnen jublade över. Där gick vi drygt en kilometer under extremt långsamt tempo pga det var många blåbär som skulle ätas, barn som inte hade ork i benen och hundar som behövde klappas. Till slut kom vi fram till Stensjön, grillade vår korv och njöt av värmen. Det får bli ett eget inlägg om Stensjön framöver, så bra utflyktsmål var det.

Vi återvände till vår lägenhet i Hundfjället och gick till ett vindskydd där vi grillade hamburgare, kastade sten i ån och letade chips och godis som kvällsaktivitet. Det är så otroligt fint att få den här familjetiden tillsammans, långt från frågor om att få kolla på TV. Självklart följer både syskongnabb, gränstestande och andra vardagliga utmaningar med även på resor men jag tycker allt känns i ett annat ljus när miljöombytet är ett faktum.

Första stoppen, 50 meter från att vi klev av liften
Ännu en paus
Framme, denna gång var sjön vattenfylld, det är den tydligen inte alltid
Kakest!
Spanar på helikoptern på andra sidan sjön
Glada och på väg ner
Njutandes av denna utsikt
Avslutar kvällen med att kolla när pinnarna nedslängda på andra sidan flyter fram under bron

Söndag

Söndagen blev en bildag med flera stopp på vägen. Besök hos Leksands knäckebröds butik, den stora Rymdlekplatsen i Borlänge och sist i Avesta och världens största dalahäst.

Hem kom vi, knappast mer utvilade än när vi åkte men gladare. Tacksamma för livet vi har, platsen i Sälen som vi har tillgång till och just den här helgen för att vädret var oklanderligt. En högsommarhelg i september bland svenska bergstoppar – vad mer kan en önska sig?

Vi tar redan nu sikte på en till helg i Sälen i september nästa år och innan dess en vintervecka med platsen i full säsong.

Här finns alla mina inlägg från Sälen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *