Medvetet porträtt: Emil och Dahab i Egypten

Posted on

Medvetet porträtt nr 11 om en annan bild av det typiska Egypten nämligen beduinbyn Dahab med snorkling och dykning i världsklass.

Snabbfakta om Emil

  • Namn: Emil Österlund
  • Bosatt just nu: Bjursås, Dalarna
  • Relation till Dahab: Första besök 2005, bodde i Dahab sju månader under 2006-2007 och på återbesök senaste gången 2012. Ska tillbaka igen hösten 2017.
  • Sysselsättning: Programmerare med eget företag
  • Favoritplats i Sverige: Bjursås.
Emil och hans son William. Foto Joel Österlund
Emil och hans son William. Foto Joel Österlund

Jag har känt Emil i många år och hans kärlek till Dahab har inte gått att undgå. 2011 åkte jag på semester till Egypten och valde då Hurghada trots att Emil rådde mig att välja Dahab. Efter att ha lyssnat på att Emils varma prat om den lilla byn, där allt är annorlunda, känner jag mig oerhört förväntansfull inför att en dag åka dit och uppleva det med egna ögon. Att Emil dessutom bodde där med ingen mindre än Annelie Pompe och att de fridök ihop gör mig inte mindre starstruck.

Om Dahab

”Många av de som rest till Egypten, som varit Sharm El-Sheik, Hurghada och Marsa Alam säger att det är säljigt, härjigt och påstridigt. Dahab är motsatsen till det. Dahab är laid back.”

De flesta av oss som hör talas om resmålet Egypten tänker nog pyramider, kameler och all-inclusive-resorts längs Röda havet. Dahab ligger på Sinaihalvön norr om Sharm El-Sheik men är långt ifrån den klassiska upplevelsen. Ordet Dahab anspelar på sand som blir till guld när regnet faller och Sharm El-Sheik betyder något i stil med ”där ingen vill bo” på beduinernas språk. Det säger väl allt om hur dessa två ställen upplevs av de lokala.

Överblick över vackra Dahab. Foto Tanis Newman
Överblick över vackra Dahab. Foto Tanis Newman

På 70 och 80-talet fanns ingen turism alls i Dahab. Då var Dahab en stor beduinby men redan då med dykning i världsklass. Idag har något fler turister hittat dit men inte på samma explosionsartade sätt som i många andra delar av Egypten. Det bor både egyptier och beduiner (nomadfolk som likt samer lever på naturen och har getter och kameler) i Dahab och känslan är fortfarande att det är en hemort snarare än turistort. Med restauranger där du sitter på marken och äter medan du kollar ut över havet.

I byn kan du vänta dig att det går förbi en och annan kamel och ett par getter medan du äter din lunch. Fikonpalmerna som finns har alltid varit där och det finns inga konstbevattnade gräsmattor. Du kommer se några få kvinnor och många män i vita galabeyas (som lucialinnen). Där finns både egyptier och beduiner och kanske finns ett liknande förhållande mellan egyptier och beduiner som mellan svenskar och samer när det kommer till vem som var där först.

Kvällsljus i ett ljuvligt Dahab. Foto Tanis Newman
Kvällsljus i ett ljuvligt Dahab. Foto Tanis Newman

Det finns ingen riktig sandstrand utan kusten liknar mer en kroatisk strand med småstenar, solstolar och restauranger där du kan ha ett bord en hel dag. Lämna dina grejer och ta ett dopp i havet. Allt i klassiskt laid back-format.

De flesta som åker till Dahab under kort eller lång tid åker dit för att spendera en stor del av sin tillvaro under ytan. Där finns snorklig, scuba-dykning och fridykning. Det som är unikt för Dahabs undervattensaktiviteter är att en inte behöver åka båt för att komma till häftiga dykställen. Många ställen går att nå direkt från land i Dahabs centrum, andra ligger en bit bort.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nedgång i vattnet från stranden. Foto Annelie Pompe

En halvtimme norr om Dahab finns världsunika Blue hole. En korallformation med ett 90 meter djupt hål där du är het omringad av korallväggar. De allra häftigaste dykställen går det dock inte att ta sig till med bil utan då är det kamel och övernattning i öknen under bar himmel som gäller – hur coolt låter inte det?!

Om det mot all förmodan regnar en större mängd just när du skulle vara där så kommer öknen explodera i grönska och hela byn blir ett enda stort kaos. Det inträffar ungefär en dag vart femte år så se det som en lyckoträff även om konsekvensen även är en by i kaos eftersom inget är byggt för att det ska regna någon större mängd.

Emil rekommenderar

  • Du måste hålla dig under ytan – det är vackrare än allt annat. Våga testa att både snorkla, dyka med tuber och fridyka. Alla har sina fördelar.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Livat under vattenytan. Foto Annelie Pompe
  • Dyk med Desert divers. De drivs av en beduin som är gift med kanadensiska. De erbjuder både möjlighet att ta dykcertifikat, åka på dykutflykter och ökenturer. Anställer lokala beduiner när de kan. Du går dit får ett skåp att hänga upp dina grejer i och sen hämtar du upp dem när du dykt klart.
  • Testa att fridyka (alltså att simma så djupt som möjligt på ett andetag) tillsammans med en guide. Förutom att du kommer bli bättre dykare och snorklare så kommer du dessutom uppleva något helt nytt när du går totalt in i dig själv till den grad att du inte ens har tid att titta på fiskarna runt omkring.
  • Ta dig till nationalparken Blue hole över dagen och snacka med Ali och Muhammed på Aqua Marina så hjälper de dig att upptäcka Blue hole på bästa sätt.
Dags för ännu ett dyk. Foto Annelie Pompe
Dags för ännu en tur i vattnet. Foto Annelie Pompe
  • Åk på en ökentur. Görs med fördel under vinterhalvåret då det inte är för varmt. Finns dagsturer eller flerdags. Till största delen till fots och upplevelsen förtjänar att kallas för magisk. Bör göras av lokala guider som gjort detta i generationer. Kom ihåg att ökenlandskapet är så mycket mer än sand.
  • Ät på Funny Mummy, en av restaurangerna som Emil gillar bäst. Eller ta någon av restaurangerna vid havet så blir det bra.
  • Äta med beduiner i öknen. Där finns ofta grillat kött och grönsaker samt nybakt beduinbröd. Detta görs under stjärnklar himmel som extra krydda på upplevelsen.
  • Lyssna på din magkänsla när det kommer till mat. Ät gärna vegetariskt på restauranger. Drick den lokala yoghurten rayeb, får att få lokal bakteriekultur i magen.
  • Kom ihåg att pruta, minst halva priset. Se till att verka världsvan. Några ord arabiska brukar sänka priset rejält.
  • Gå strandpromenaden i – eller kvällsljus. Den är fint stenbelagd och slingrar sig igenom hela byn.
  • Om du åker via Kairo stanna en natt eller två där och kolla på pyramiderna. Får du med dig exempelvis en lokal guide från Dahab kommer upplevelsen bli riktigt bra även om Kairo stort och stökigt.
Dahab by night. Foto Joel Österlund
Dahab by night. Foto Joel Österlund

Emil tips till dig som funderar på att resa till Dahab

  • Kolla upp vad UD säger om att åka till närområdet. De har precis lättat på den tidigare avrådan att åka till Dahab.
  • Boka flyg till Sharm El-Sheik alternativt Kairo. Från Kairo tar det sedan 10-12 timmar i taxi.
  • Visum löses på flygplatsen.
  • Åk dit två veckor annars hinner du inte landa. Hyr helst ett hus vid stranden, lägenheter och hotell finns också. Bo gärna i området Assala, där bor många beduiner.
Bor gärna i assala där många beduiner bor. Foto Joel Österlund
Bor gärna i Assala där många beduiner bor. Foto Joel Österlund
  • Drick vatten på flaska
  • Om du är kinkig med bakterier – åk inte dit. Vill du äta med fina bestick och kräver att alltid få sitta på en stol när du äter då är inte Dahab platsen för dig.
  • Förvänta dig inga smaksensationer. Det finns en del restarunger med tråkig mat som pizza och pasta. Går även att äta egyptisk eller beduinsk mat: falafel, bönröror och mycket kött.
  • Som ensam kvinna finns det risk för glåpord. En enkel lösning på det är att säga sig vara gift med någon i sällskapet du reser med för att bli mindre utsatt.
  • Fråga dig fram. Lär dig några ord på arabiska och var sedan rak på sak. ”Jag vill öka ut i öknen med en lokal guide som är beduin, vart kan jag hitta det?”
  • Åk till Dahab under vår eller höst. Då är det rimliga temperaturer på både dagar och nätter och vattnet är lagom varmt.
  • Få en känsla för vad Dahab har att erbjuda genom att kolla på den här glada filmen
Emil och William fridyker. Foto Annelie Pompe
Emil och William fridyker. Foto Annelie Pompe

Om att resa medvetet

Emil är tydlig. Vad är att resa medvetet för dig?

”Till att börja med tycker jag man kan ha dåligt samvete när man flyger. Planeten behöver att vi flyger mindre. Vi måste dra ned på resorna. Vi måste bli mer medvetna om problematiken och sen ändra vårt beteende. Finns det möjlighet så ska vi alla välja andra resor. Ibland att inte resa alls, ibland genom nattåg och ibland till andra ställen som inte kräver lika långa flygningar.”

Väl på plats i Dahab tycker Emil att det bästa sättet att resa medvetet är genom de aktiva val som går att göra i val av boende, restauranger och guider. Han gör jämförelsen med om vi åker till en sameby och vill träffa renar. Ska vi då helst välja att köpa våra tjänster av en samefamilj eller några smålänningar/malmöiter/gävlebor som flyttat dit för att tjäna pengar på turister som vill uppleva ”samelivet”. Ur det perspektivet blir åtminstone jämförelsen för mig ganska solklar vilket alternativ vi som resenärer borde välja.

Slutligen blir jag väldigt nyfiken på hur Emil tänker kring att rida på kameler. Jag själv som säger att jag aldrig någonsin ska rida på en elefant samtidigt som jag tvingar hästar att strutta runt på en ridbana och är sugen på att provrida en kamel – hur ska jag tänka där? Emil gör återigen jämförelsen med samer och tycker att rida på kameler är ungefär som att åka släde efter en ren. Det är det naturliga sättet som det djuret används av människor i tusentals år så när det kommer till kameler är det fritt fram att rida så länge de ser väl omhändertagna ut.

Emil konkreta tips för att bli en mer medveten resenär

  • Undvik flyg.
  • Köp dina tjänster av lokala befolkningen, ännu hellre urbefolkningen om det är möjligt.
  • Åk till Dahab och kom hem och berätta om en annan upplevelse av Egypten än den som ”alla andra” berättar om.

Nästa medvetna porträtt kommer 1 juni 2017.

Om medvetna porträtt: Den första i varje månad publicerar jag ett porträtt med en person och en plats som ligger den personen varmt om hjärtat. Målet är att ge fler perspektiv på vad medvetet resande är för andra än mig själv och dessutom bjuda på ännu mer inspiration från en annan persons point of view.

Tidigare medvetna porträtt:

2 thoughts on “Medvetet porträtt: Emil och Dahab i Egypten”

  1. Alltså dykningen/snorklingen i Egypten är verkligen en helt annan värld. Så magiskt. Jag har inte riktigt fattat tycke för landet ovan ytan dock. men är beredd att ge det fler chanser!

    1. Har du varit i Dahab eller har du varit på mer turisttäta orter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *