Resa till Peru – mina tips att göra i Peru

Posted on

Den resa till Peru som jag gjorde gav starka minnen av allt som finns att göra i Peru. Inkaleden är höjdpunkten men landet har så mycket mer att locka med. 

⇒ Inlägget innehåller ett annonssamarbete med Evaneos ⇐

Sydamerika är en kontinent som många är nyfikna på men ganska få besökt. På något sätt har Asien blivit det naturliga steget efter Europa. Jag vill slå ett slag för att våga resa till länder och områden du är nyfiken på men som ligger utanför din comfort zone. Det peruanska köket är riktigt gott, här finns grönklädda berg och alltid något nytt att lära sig om mänsklighetens historia.

Ett bra sätt att uppleva ett nytt land på är att ta hjälp av en lokal researrangör. Evaneos har på sin hemsida samlat lokala researrangörer från världens alla hörn. Där kan du bland annat komma i kontakt med en kvalitetssäkrad Peruansk researrangör. Då får man en komplett rundresa där alla delar med; resrutt, transport, boende, aktiviteter och guider är ordnade åt en. På så sätt kan man enkelt uppleva nya resmål. Man reser runt på egen hand och resplanen är skräddarsydd så att man får ett resepaket som passar en själv. Läs mer här.

Resa till Peru – tips att göra i Peru

Om du är sugen på att resa till Peru och funderar på vad som finns att göra i Peru har jag här samlat mina tips på vad Peru bland annat erbjuder.

Säg hej till huvudstaden Lima

Jag gillade Lima och som flesta städer är det promenadskorna på som gäller. Mina personliga favoriter var att gå den långa sträckan uppe på höjden längs stranden. Parque del Amor, Kärleksparken, är värd att stanna till lite extra vid. Den som gillar katter stannar med fördel vid Parque Central de Miraflores och den som föredrar pampiga byggnader rör sig mot Plaza de Armas och Katedralen. Ett måste i Peru är att pröva maträtten Ceviche, som jag älskade detta! Bäst åt jag på Barra Mar.

⇒ Läs mer: Se och göra i Lima

Gör egen choklad i Cusco

Jag älskar choklad och att få möjlighet att göra min egen choklad var en lyckoträff. Att få lära mig alla stegen från been to bar var en perfekt aktivitet att göra i Peru i väntan på kroppen skulle anpassa sig till de nya höjderna. Cusco är staden som nästan alla Inkaleden utgår ifrån och här stannar folk en natt eller två för att vänja sig vid den lägre syrehalten i luften. Cusco bjuder samtidigt på så mycket mer än choklad och det går lätt att vandra omkring i den lilla staden under en dag eller två.

⇒ Läs mer: Göra egen choklad i Peru och annat att göra i Cusco

Utmana dig och vandra Inkaleden

Visst är Machu Picchu magiskt på många sätt men den största behållningen för mig rent minnesmässigt var vandringen dit. Alla trappsteg jag gått, den fysiska påfrestningen och den enorma belöning som det innebär att komma fram. Känna mjölksyran i benen och bokstavligt talat befinna sig i ett moln i det som kallas cloud forest. Somna så gott som en bara gör efter en hård dag och veta att varje steg jag går tar mig närmare det stora slutmålet.

⇒ Läs mer: Inkaleden – svar på praktiska frågor
⇒ Läs mer: Inkafolket imponerar i Sydamerika

 

Besök Machu Picchu

För den som inte har möjlighet att vandra Inkaleden är Machu Picchu helt klart värt ett eget besök. Mitt tips är att försöka åka dit så tidigt som möjligt på morgonen innan allt för många turister hinna komma dit. Att ha med sig en guide tycker jag alltid ger lite mer av upplevelsen, inte minst om den imponerande byggnadskonst som de besatt för hundratals år sedan som en guide kan visa exempel på.

⇒ Läs mer: Machu Picchu – magiskt slut på inkaleden

Träffa Urufolket i Titicacasjön

I en av världens högst belägna sjöar, på 3 800 meter höjd över havet, bor Urufolket på flytande öar i Titicacasjön. De lever både ett traditionellt liv med byaråd och samtidigt får de elförsörjning från solpaneler. Under en guidad tur kan Urufolket besökas och när jag gjorde det väckte mycket tankar hos mig som turist. Turismen för med sig både bra och dåliga konsekvenser och om det har jag skrivit ett helt eget inlägg. Vill du besöka Urufolket rekommenderar jag att du reflekterar väldigt aktivt kring det och inte bara ser det som ”exotiskt folk på flytande öar”.

⇒ Läs mer. Urufolket, en turistattraktion i Titicacasjön?

Jag hoppas du är sugen på att resa till Peru och att detta inlägg gjort dig lite mer modig så du kan göra slag i saken om Peru är ett land som lockar dig.

Inlägget är skrivit i samarbete med Evaneos. Åsikter, text och bild är som alltid mina egna. 

2 thoughts on “Resa till Peru – mina tips att göra i Peru”

  1. Jag har länge varit sugen på att åka till Peru. Eller nja, inte så sugen att jag faktiskt har gjort det, men jo, det står nog rätt så högt på min lista, särskilt efter att jag besökt rätt så många andra länder i Sydamerika. Kanske kombinerat med en spanskkurs? Vore skoj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *