Att göra en safari i Tanzania är bland de häftigaste upplevelserna jag gjort. Ökad kunskap om hur safariturism bidrar till hållbar turismutveckling gör känslan i magen ännu bättre.
⇒ Inlägget är ett reklamsamarbete med African Tours & Safaris⇐
Det finns resor som mest handlar om återhämtning och att njuta av horisonten och så finns det resor som handlar om adrenalinpåslag, endorfiner och minnen att bära med sig resten av livet. En safariresa är ett sådant exempel för mig.
Safari i Tanzania – en extraordinär upplevelse
När jag bodde några månader i Tanzania hade jag den stora förmånen att göra en safari i Tanzania och det är något alldeles speciellt att befinna sig bland hjordar av gnuer, se giraffer ta sig fram i sakta mak och konstant spana efter the big five. Vattenbuffel, lejon, elefant, noshörning och leopard – Afrikas mäktigaste djur. Jag minns det som total närvaro och enorma wow-känslor när djuren syns till och ibland till och med kommer nära.
En sak jag minns särskilt starkt är när vi stod vid ett vattenhål och såg hur flodhästar lekte och bråkade. Mäktiga betar minst sagt. Jag skulle hemskt gärna göra en till safari i Tanzania eller annat land i Afrika med mina barn men det får bli när de är lite större och kan uppskatta upplevelsen fullt ut.
Safariturism och djurvänlig turism i det större perspektivet
Jag har tidigare skrivit mycket om djurturism och på hur den är ohållbar i många olika perspektiv. Djurovänlig turism handlar ofta om vilda djur i fångenskap och det är därför som safariturism har stor möjlighet att vara djurvänlig. Självklart finns ohållbara beteenden som att följa efter/jaga djur som vill gå undan, flyga lågt med helikopter över en rusande hjord, bli för närgången i parningstider och födelsetider och så vidare. Här är ansvaret delat, dels att som turist aldrig hetsa på guider, dels som guide vara djurens beskyddare från turister som gör nästan vad som helst för sin livs upplevelse. På det stora hela är safari ofta en djurvänlig turism som dessutom bidrar till att säkra djurens framtida fortlevnad.
Turism som inkluderar safari bidrar till att bevara de djur som finns och den yta de rör sig på. I Tanzania som har en yta dubbelt så stor som Sverige bor 55 miljoner människor. Om safaris inte hade inbringat de inkomster den gjort till lokalbefolkning och staten hade reservaten säkerligen krympt och fler arter av djur hade varit utrotningshotade. När djuren ger inkomster till landet och är värda mer levande än döda minskar också risken för tjuvjakt som är ett reellt problem.
Boka en safariresa till Tanzania
Det går att plocka ihop sin egen safari-resa till Tanzania och hitta guider på plats som erbjuder turer. Den typen av ”guidekontor” finns i flera städer, inte minst i Dar-es-Salaam och i Arusha som många turer utgår ifrån. Det går också att köpa skräddarsydda resor från Sverige där en får hjälp med flygbokning, boende och safariturer. Fördelen med det sistnämnda är att, förutom att det är bekvämt och innebär garanterad plats i en safaribil och inträde till parken, det går att säkerställa att det är en safarioperatör som har långsiktiga ambitioner med sin närvaro i landet och därmed kan bidra till positiv turismutveckling.
African Tours & Safaris är en researrangör som jag kikat på och jag gillar att de har både svensk och lokal personal anställd, att guiderna presenteras med namn och har jobbat i företaget länge. Det betyder att guiderna genom lång anställning och trygg inkomst (så länge efterfrågan finns såklart) har kunnat försörja familjer och bidra till att utveckla lokalsamhället. För mig som vill resa så hållbart som möjligt är det av största vikt att den jag bokar en safaritur med har hög lokal kännedom, goda relationer med lokalbefolkningen och förståelse för och insikt om hur de postkoloniala strukturerna påverkar de ojämlika förutsättningar som finns mellan resenär och invånare i Tanzania eller många andra afrikanska länder.
När barnen är stora nog och en safari i Tanzania skulle kunna bli aktuellt är utbudet hos African Tours & Safaris helt klart något jag kommer fördjupa mig i.
Bra att tänka på inför safari i Tanzania
Några saker att komma ihåg inför en safari i Tanzania eller annat land i Afrika.
- Du är gäst hos djuren med allt vad det innebär i integritet och respekt
- Se dig som en djurbeskyddare, om någon guide eller turist på något sätt försöker påkalla uppmärksamhet som stör djuren, säg ifrån
- Anlita ett seriöst företag som du vet betalar korrekta inträden till parkerna och som inte bidrar till den korruption som finns
- Ställ frågor, passa på att använda guidernas gedigna kunskap om djuren och dess roll och betydelse för landet
Om du inte redan haft förmånen att uppleva en safariresa och har intresse av det hoppas jag verkligen att du får möjlighet att göra en sådan resa. Det är något alldeles speciellt och jag hävdar bestämt att det är lättare att bry sig om djur en själv har en relation till på ett eller annat sätt. Att vi bevarar de vilda djur som finns runt om i världen är viktigt för en hållbar utveckling.
Inlägget är ett reklamsamarbete med African Tours & Safaris. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.