Att resa säkert och skydda sig mot de som luras, snor och bedrar

Posted on

Att resa säkert innebär att bli medveten om risker och ha en plan för hur vi skyddar oss mot de som går över gränserna för vad som är okej, schysst och lagligt.

⇒ Inlägget är ett betalt reklamsamarbete 

Att resa säkert handlar till mångt och mycket om att kunna förutspå och förebygga risker som det innebär att vara i en kontext en inte känner igen, på en plats där ens kunskap och kontaktnät är begränsat. De största riskerna är inte de vi vet om utan de vi ännu inte är medvetna om. Vår uppfattning om vad som är de största riskerna är också helt snedvriden eftersom t.ex. ”resa som tjej – så undviker du farorna” inte allt för sällan är en medial rubrik eller artikel. Det borde ständigt stå rubriker om trafikfaror i olika länder, inkl Sverige, eftersom det är en av de största riskerna vi utsätter oss för.

Att ha blicken att se risker är bland det bästa en kan göra för att skydda sig. Street art i Valparaiso i Chile.

Att resa säkert – risker att skydda sig mot

Det här tre relativt vanliga risker och brott en kan bli utsatt för utomlands, och i Sverige med för den delen.

Kortbedrägerier

Att inte lämna ifrån sig kort och att inte dra kortet flera gånger för att det sägs att köpet inte gått igenom är två mer manuella risker som en själv kan bestämma över. Att skydda sig mot de mer tekniska kan vara svårare. Att gå igenom vilka köp som dragits från ditt kort under tiden du reser är ett sätt att kunna stoppa om någon har börjat mjölka dig på pengar. Som back up om du blir av med kort eller behöver byta är det bra att ha med sig olika kort placerade på olika ställen och de som inte används kan spärras tillfälligt.

Hackad på information online

När vi reser är det vanligt att vi använder offentlige nätverk, allt ifrån caféer när vi jobbar till hotellobbys och på flygplatser. För att avstyra risken med att hackare snor information och kränker din integritet kan en surfa säkert med VPN. Utöver att VPN är säkert går det också att komma åt en del saker som är låst till ens hemland, t.ex. SVT Play eller dokument. Här kan du testa VPN gratis.

Besluten på saker

Jag skulle säga att rån är ovanligt medan att bli besluten på pengar när du själv inte är uppmärksam är vanligare. Det kan vara samtidigt som en gatuföreställning pågår som fångar din blick eller när du står trångt på en tunnelbana. Jag själv blev av med kamera och pengar när jag blev vilseledd att det kommit fågelskit i mitt hår. Några hjälpte mig tvätta rent med våtservetter medan andra länsade min väska. Mer om just den händelsen finns dokumenterad här.

Den sista kända bilden på mig och kameran innan den snoddes. Detta i Nya Zeeland.

Vara street smart mitt i allt elände

Även om den här typen av situationer kan vara oerhört obehagliga kan det finnas anledning att ”göra som dom säger” om det känns hotfullt. Att strida emot kan potentiellt leda till större konflikter med värre konsekvenser.

Runt om i världen så finns det rötägg och kriminella som skor sig på andra för egen vinning. Men det finns också de som stjäl och luras pga av utberedd fattigdom. Det kanske inte är någon tröst men kan kanske ge lite förståelse till hur människor kan vara ”så elaka”.

På temat säkerhet har jag dels skrivit det här inlägget om att resa säkert med barn och hur vi tänkte kring det och det här inlägget om att skapa sin egen trygghet som ensam tjej i Ghana.

Inlägget är ett betalt reklamsamarbete. Text, tankar och åsikter är som alltid mina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *