Resa all-inclusive – vad är problemet och vem förlorar?

Posted on

Att resa all-inclusive har sina baksidor. Vad är problemet, vilka är förlorarna och vilka målgrupper har mer anledningar än andra att välja all-inclusive? Västerbottens folkblad publicerade min insändare som blev utgångspunkt för detta inlägg.

Nyligen publicerade Västerbottens Folkblad en insändare som jag skrivit om all-inclusive och varför detta sätt att resa kräver medvetna beslut. Jag är helt klart kritisk till att resa all-inclusive. I vanlig resa-medvetet-anda är jag snarare för läs-på-och-ta-aktiva-beslut än fel-fel-fel. Jag har full förståelse för varför vissa grupper väljer all-inclusive.

resa all-inclusive
Rubriken för min insändare. Läs hela insändaren här

Att resa all-inclusive

Jag har mina dagar då jag drömmer om att åka på all-inclusive-resa. Senast på Kuba 2016 bodde vi tre nätter på ett all-inclusive-ställe och njöt av fullservice. Då var dagens största bekymmer vilken av hotellrestaurangerna vi skulle välja att äta på och om vi skulle ligga vid poolen eller stranden under dagens första sol-block.

Jag skriver:

Är du en av dem som står inför att boka en resa i sommar? Som vill garantera dig åtminstone en veckas sol och bad? Slippa tänka och ta ansvar. Lämna alla måsten hemma. Ta flyget direkt från Umeå. Allt-i-ett. Jag förstår dig. All-inclusive har sina bekväma fördelar, men inte alltid lika charmiga baksidor.

Jag har alltså full förståelse för den som väljer att resa all-inclusive. Frågan är om det går att göra det mer sällan och om andra ställen går att upptäcka. När jag tänker på alla negativa konsekvenser som att resa all-inclusive ger blir jag inte alls lika sugen.

Vad är problemet med att resa all-inclusive?

De osmickrande baksidorna och kritiken mot all-inclusive är många, här är några av dem.

1. Pengar förflyttas ut ur landet

Vinsterna går inte till den lokala befolkningen och ofta stannar inte ens de intjänade pengarna i landet då utländska investerare ofta äger andelar.

2. Resenärerna möter ingen ny kultur

En av de högre syftena med att resa enligt mig är att man stöter på det annorlunda, får se andra sätt att lösa problem, möta andra människors sätt att tänka och leva. På ett all-inclusive-boende sker allt innanför murarna.

3. Lokalbefolkningen är förlorarna

När fler och fler hotell omvandlas till all-inclusive försvinner efterfrågan på käk på de lokala restaurangerna. Samma sak gäller för lokalägda hotell eller aktiviteter som erbjuds. Verksamheter som vuxit upp får stängas igen och arbetslösheten är ett faktum.

4. Arbetsvillkoren är dåliga

Det kan såklart vara samma på mindre lokala ställen också men för stora kedjor är den enskilda arbetaren oftast lättare att ersätta och det finns ständigt besparings- eller expanderingskrav. När all-inclusive-konceptet bygger på plastband runt armen och kontantfritt agerande så förlorar också personalen värdefull dricks som ibland uppgår till halva lönen.

Jag fortsätter:

Att resa medvetet handlar inte om att alltid välja bort all-inclusive eller vara felfri. Det handlar om att vara tillräckligt påläst för att kunna ta ett aktivt och medvetet beslut. Där du har kunskap om konsekvenserna av ditt agerande. Där du försöker se hela bilden istället för att av slentrian rutin välja det som är mest bekvämt för dig.

Skillnad mellan charter och all-inclusive

Det finns ingen enhetlig definition av varken charterresor eller all-inclusive. De allra flesta all-inclusive-resor är charter men alla charterresor är inte all-inclusive. Charter består oftast av flyg, transfer från flygplatsen och boende för ett totalpris under vanligtvis 1 eller 2 veckor. Charter är ett smidigt sätt att resa som passar många som inte trivs med att förhandla taxipriser de första de gör i ett nytt land. All-inclusive är ett typ av boenden som en del charterdestinationer erbjuder.

All-inclusive är hotellkomplex som har allt i ett. Här finns boende, aktiviteter, mat och oftast ingår allt i ett enda paketpris. Om det bokas med flyg så är även det inkluderat i priset. Bufféer är standard och avstånden är relativt korta. Personalen kan engelska och hela området är oftast innanför murar med tillgång till egen del av stranden. Supertryggt på alla sätt.

För vem passar all-inclusive?

Det finns många målgrupper som all-inclusive passar för. Förutom det uppenbara slappa-och-slippa-tänka-gruppen finns bland annat:

• De med begränsade språkkunskaper

Det finns ofta tillgång till skandinavisk representant från charterbolaget och menyer finns ofta på fler språk än engelska. För den som gillar att resa men skräms av blotta tanken att behöva förklara vägen för en taxiförare eller säkerställa sina kostpreferenser kan all-inclusive vara ett skönt alternativ

• De med barn

Det ökar minst sagt möjligheterna till avkoppling när allt finns inom räckhåll, när det kan ätas på det tider som det behövs och när det är nära mellan mat-pool-boende.

• De med begränsad rörelseförmåga

De som inte kan och orkar gå längre sträckor, som sitter i rullstol eller på annat sätt ofta upplever hinder för att röra sig kan med fördel välja all-inclusive. Många ställen är anpassade för både rullstol och barnvagn. Avstånden är korta och det är garanterat riskfritt att utsättas för knaggliga och ojämna underlag.

• De som reser för första gången

För den som ska resa på egen hand för första gången passar all-inclusive ofta bra. Det finns en trygghet i att allt är serverat och sen går det att äta några mål i stadens restauranger och göra utflykter efter modighetsgrad och allt eftersom acklimatiseringen skett.

Jag är som sagt kritisk till att resa all-inclusive eftersom det så länge det finns efterfrågan kommer fortsätta existera och de problemen jag beskrivit kommer fortsätta finnas kvar. Trots detta finns det alltså grupper som kan resa just tack vare att all-inclusive finns som alternativ och för dem unnar jag verkligen varje semesterdag de kan få. Väldigt många skulle dock kunna ta ett aktivt beslut och resa på ett annat sätt utan nackdelar.

resa all-inclusive

resa all-inclusive

Finns goda exempel av all-inclusive?

Sist men inte minst, är det någon som vet om några all-inclusive-ställen som är lokalägda där de profilerat sig som en anläggning där pengarna stannar i landet och gynnar lokalbefolkningen? Skulle vara kul med lite positiva exempel som går före.

Har du en annan bild av all-inclusive-formen? Är jag för hård och enspårig i min syn på detta populära sätt att resa?

Källor och mer läsning. Kaliber och Schyst resande. Alla bilder är från Varadero i Kuba 2016. 

27 thoughts on “Resa all-inclusive – vad är problemet och vem förlorar?”

  1. Jag är inget fan av all inclusive, men tycker att man bör se fördelar med konceptet. Och en fördel är att det är mer miljövänligt. Och som det står i artikeln nedan är följande viktigt att tänka på: “Vårt sätt att resa speglar klasstillhörighet, utbildning och social bakgrund.”

    ”All inclusive kan vara ett bättre miljöval” https://www.svd.se/all-inclusive-kan-vara-ett-battre-miljoval

    En intressant bok att läsa om detta ämne är: All-inclusive, Välkommen till Paradiset, Reportage om turistindustrin av Jennie Dielemans

    1. Tack för länk och tips. Det är klart att det finns fördelar även med All inclusive, bra att du lyfter dem. Storskalighet har ju sina specifika fördelar oxå när det gäller investeringar och annat. Har hört talas om den boken tidigare, får nog se till att jag får tag i den.

  2. Så viktigt inlägg. Mycket bra skrivet Linda!

    Är också förvånad att det pratats så lite om de baksidor som ertappats gång på gång. Och jag skulle också gärna höra exempel på etiska all-inclusive resorter, för konceptet i sig är ju guld för de som jobbar stenhårt och behöver total avkoppling utan några som helst beslut eller ansvar att ta under en vecka eller två.

    För mig som på ett sätt jobbar med att resa är detta en ganska nyupptäckt baksida, och jag märkte på mitt Instagram-inlägg härom dagen att de flesta aldrig ens tänkt tanken på vilka nackdelar det kan ha för lokalbefolkningen och communityn. Ser fram emot att se detta ämne spridas och se att det sätts större krav på resorter med hjälp av medvetna resenärers påverkan.

    1. Ja, mer positiva exempel tack, för det är klart att de finns där ut och som med all utveckling. Det är dyrt i början och finns bara tillgängligt till några få, de väldigt rika och sen skapas konkurrens och effektiviseringar och sen blir det tillgängligt till vanligt dödliga.
      Vi får fortsätta kämpa och samtal, skam den som ger sig.

  3. Jag tycker att all inclusive är ett grymt bra resekoncept, eftersom det får många (puckon) att stänga in sig på hotellkomplex och sonika ge fan i alla unika upplevelser som i stället sparas förhållandevis örörda till mig.

    Just därför vill jag tacka alla (ALLA!) all inclusive-resenärer som läser det här. Ni är starka! Håll i ert sätt att resa! Strunta i vad alla andra säger. Och framförallt – spara de bästa upplevelserna åt oss som faktiskt bryr oss om resorna. På riktigt.

    😉

    1. Min dotter som har interlektuell funktionsnedsättning, klarar av att resa själv tack vare all inclucive. Hon har både vart i Grekland och Turkiet på egen hand. Samtidigt vara skyddad.

  4. Bodde på samma hotell som dig på Cuba och ogillade det starkt. Speciellt deras oätliga mat. Fanns inte direkt många andra alternativ än AI. Hade gärna avstått AI pga många av ovan skäl just på Cuba men det kändes tyvärr inte aktuellt då jag var där själv.

  5. Här kommer världens längsta kommentar från en som i själ och hjärta egentligen är emot AI-resandet men som ändå måste försvara det lite. Allt är inte svart eller vitt, gråskalan är oändlig.

    Först och främst jag håller helt med dig Linda vad gäller problematiken med AI. Allt det du säger är sant men själv tycker jag att den negativa AI-debatten har gjort det lite lätt för sig, att myntet har så många fler sidor.

    1) Pengar förflyttas ut ur landet. Så är det säker men vi lever i en internationell värd. Vi har många svenska företag som har produktion runt om i välden men där vinsterna hamnar här. Är det bättre? Varför skulle det vara sämre att hotellnäringen har stora internationella aktörer? Och varför är det ok att bo på Hilton eller Shangri-La runt om i väldens storstäder men inte på AI?

    2) Resenärerna möter ingen ny kultur. Visst är det säkert så att många inte lämnar anläggningen, men är det inte främst fördomarna mot AI-resenärerna som lyser igenom här? Tror nog även AI-resenärer sticker näsan utanför murarna, de är ju trots allt inte inlåsta:) Och sedan kanske inte alla vill det. Man kanske bara vill sola & bada.

    3) Lokalbefolkningen är förlorarna. Absolut om man tror att alla resenärer hade kommit till byn och bott lokalt istället om inte AI-anläggningen fanns. Men är det så? Och även ett AI-hotell skapar jobb och efterfrågan på produkter.

    4) Arbetsvillkoren är dåliga. Är de bättre på lokala charterhotell? Knappast, våra charterbolag är hårda förhandlare och förhandlar ner kostnaden för rumspriserna duktigt vilket gör att hotellen måste skära ner på annat för att överleva. Det här drabbar såklart inte bara AI-hotellen utan alla charterhotell på samma sätt. Även de lokala och kanske ännu mer de, som inte har samma finansiella muskler som stora företag?

    Jag är själv ingen fan av AI utan undviker det i största möjliga mån på grund av baksidorna du nämner. Men det är så enkelt att peka ut just AI. Som jag nämnde på FB har även AirB&B, som ofta hyllas av oss “riktiga resenärer” baksidor och reglerna stramas åt rejält på många ställen. Som i NY där man numer bara får hyra ut om man själv bor i lägenheten. I Longyearbyen på Svalbard där jag var senast har man stora bostadsproblem delvis på grund av att lägenhetsinnehavarna hellre hyr ut till turister än till de som jobbar där eftersom de tjänar 3 gånger så mycket på det.

    Absolut så finns det många baksidor med AI som är grymt bra att lyfta. Men allt resande har en framsida och en baksida. Kanske det är så att AI-resandet är en inkörsport till resandets magiska värld och skapar en hel drös nya medveten resenärer:)

    1. Faktiskt…jag håller med dig!
      Nu har jag en annorlunda situation där jag har ett eget boende på en turistort och självklart använder lokala restauranger, mataffärer, barer, shopper och så vidare men av och till vill vi bli lite bortskämda och tar in lokalt på nåt all inclusive hotell i närheten vara för några dygn.
      Ljuvligt! självklart att ge dricks.
      Gör även allt för att övertyga gäster som man möter som inte ” vågar” sig utanför hotellet att ge sig ut och upptäcka!
      Allt är inte svart eller vitt! Dock är det aldrig bra när det på vissa orter bara finns allincl hotell!

    2. Du kan vara jordens klokaste person Cathinka, tack snälla för att du breddar perspektiven och ger mig ny kunskap och nya insikter. Min stora poäng är ju som alltid att människor ska ta medvetna beslut baserat på kunskap. Om alla slutar på all inclusive och istället bor på Hilton och andra charter-hotell skulle det då vara bättre? Nej, inte om de väljer det för att de tror att det alternativet är bättre.

      Det finns verkligen baksidor med allt och jag hoppas innerligt att vi kan måla upp fler och fler och sen omvandla dem till något bättre eller åtminstone lite mindre dåligt. Tack än en gång!

  6. Reser mest “All-excluded”. Planerar och bokar det mesta själv på nätet. Det är ju lite av det bästa med att resa. Resan börjar ju inte på flygplatsen utan lång innan. Också är det roligt att träffa “locals” och komma till ett nytt ställe varje gång. Man får riktigt många nya vänner när inte allt är “Packat och klart”. 😃
    Sett många “All-included” t.ex. lyxiga resorts. Visar tydligt vem som vill köpa sig fri på bekostnad av lokala innevånare. Ofta hamnar vinsterna inte lokalt utan i skatteparadis eller andra korrupta händer. Ta reda på vem som äger hotellet eller företaget du reser med innan du bokar!

    1. Hej Per, du verkar ha hittat ditt sätt att resa – kul! Utmaningen är väl att det är ganska svårt att som resenär att ta reda på vem som äger, hur villkoren ser ut och vart pengarna hamnar. Här önskar jag att resebyråerna ville ta mer ansvar och hjälpa fler av sina kunder att välja medvetna val.

  7. Intressant inlägg och väldigt intressanta kommentarer (tack för nyanser Cathinka!). Vi är alla olika och jag är ingen ängel i sammanhanget (kryssningar är ju högsta grad AI), men föredrar att sy ihop egna varianter. Kan dock förstå att tex mina 70+ grannar tycker det är enormt bekvämt att allt är ordnat för dem på AI-resorna.

  8. Men oj, självklart kan en all-inclusiveresenär ha lika “höga syften” (?) med att resa och röra sig utanför “murarna”. Man är ju inte fastkedjad för att måltiderna ingår i ett resekoncept! Och naturligtvis kan du bo all-inclusive utan att åka charter (vad är det som är så hemskt med att åka charter, har inte förstått det?)

    Jag har full förståelse för att en all-inclusiveresa kan vara ett härligt alternativ, beroende på vad du vill ha ut av resan. Vi åkte varje sommar på all-inclusivesemester när barnen var yngre. Underbara veckor hade vi och just då var prio avkoppling och familjetid. Ingen charter faktiskt utan precis lika egenbokade som våra hotell på andra resor. Hotellen var oftast små (3-stjärniga), vissa enklare, vissa lokalägda. Ett all-inclusivehotell vi bodde på odlade sin egen ekologiska mat, hade inga platsglas som slängdes i parti och minut osv. Kan definitivt rekommendera att kolla upp små lokalägda hotell på de grekiska öarna!

    Därmed inte sagt att det inte finns de problem du räknade upp. Vi har bott på ett sådant hotell med. Men jag tror att ska man komma åt ett problem är det bättre att visa på att det faktiskt finns BRA alternativ, inte bara totaldissa något. Och framför allt inte göra all-inclusiveresenären till en stereotyp.

    1. Kul med lite motstånd! Såklart finns dom resenärerna men jag tror absolut inte de är i majoritet. Den som väljer all inclusive gör det ju i första hand för att det är just all inclusive. Uppfattar du att jag är kritisk till charter? Det är inte min mening i så fall.

      Jag förstår verkligen varför folk väljer all inclusive, men de flesta skälen är ju av egoistisk karaktär och inte för att det är ett bra val för världen. Dock kul att läsa att du hittat ett eko/miljötänkande all inclusive. Kommer du ihåg vad det hette?

      Håller med om stereotypiseringen, det är sällan sunt och det finns absolut variationer. Av den diskussion som uppstod kring detta i Vi som gillar att resa på facebook har det dock förstärkt min bild av all inclusive-resenärer om jag generaliserar.

  9. Argument nummer två har jag svårt att överhuvudtaget förstå.

    De som reser har ofta ett betydligt större behov av att “möta en ny kultur” än vad lokalbefolkningen har av att möta dem som vill “möta en ny kultur”.

    Många som reser har dessutom helt andra syften med sin resa än att möta nya kulturer.
    Men att man kanske har helt andra syften med sin resa än att möta en ny kultur betyder inte automatiskt att man skiter i vare sig miljön eller människorna.

    Även människor som inte är särskilt intresserade av att just “möta en ny kultur” kan till exempel kolla upp om hotellkedjan har kollektivavtal (det är inte omöjligt att hitta AI-anläggningar med kollektivavtal på europeiska resmål om man orkar anstränga sig lite!)

    Eller välja resmål dit det är praktiskt möjligt att resa med andra färdmedel än flyg.

    Som man kanske kan gissa av den här kommentaren tillhör jag dem som inte reser med syftet att möta en ny kultur.

    Mitt sätt att resa medvetet är istället att välja resmål inom Europa dit det går att ta sig med tåg och hotellanläggningar som har kollektivavtal.

    1. Hej Lisa!
      Kul att du utmanar mig.
      Håller med dig om att möte ny kultur inte är något som alla vill och verkligen kan vara problematiskt. Att bara vara i en stad eller på landet är för mig att möta en kultur, måste inte vara en urbefolkning eller ett studiebesök. Att bara vara i landet är att möta en kultur och det blir det ju inget av på ett all inclusive. Förstår absolut att det är många som inte vill ha ut det av en resa utan vill åt just avkopplingen.

      Bra att du kollar kollektivavtal har du några bra sätt på hur du säkerställer det, gissar att alla inte har lika tydliga märkningar som i Sverige?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.